Μπακαλιαροκροκέτες με μπύρα και σκορδαλιά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μπακαλιαροκροκέτες με μπύρα και σκορδαλιά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ενημερώθηκε: 20/03/19 - 01:32

Φανταστικές μπακαλιαροκροκέτες με μπύρα, πεντανόστιµες και τραγανές. Διαλέξτε παχιά φιλέτα παστού μπακαλιάρου και ξαλμυρίστε τα σωστά. Μπορείτε να τις κάνετε και νηστίσιμες χωρίς αυγό. Ο συνδυασμός µε τη σκορδαλιά είναι απλά τέλειος!

Υλικά Συνταγής

 

Για τις μπακαλιαροκροκέτες

-500 γραµ. ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο

-2 ξερά κρεµµύδια τριµµένα

-4-5 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα

-1 αυγό

-1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκοµµένο

-1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

-1 κουτάκι (330 ml) μπίρα

-250 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του

-μπόλικο φρέσκο πιπέρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά

-6-7 πατάτες

-4-5 σκελίδες σκόρδο

-1/2 λεμόνι (χυμός)

-3 κ.σ. κόκκινο ξίδι

-1½ φλ. (στο 1½ φλ. υπολογίστε μισή ποσότητα από το κάθε λάδι) ελαιόλαδο και σπορέλαιο

-αλάτι

-1 αυγό (βιολογικό)

-παντζάρια σαλάτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

 

Για τις μπακαλιαροκροκέτες με μπύρα

Με τα δάχτυλα μαδάμε τον ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο σε ίνες. Δείτε εδώ πώς να καθαρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο. Τον βάζουμε σε µπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά, να αναδειχθεί ο χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 20΄, να ενωθούν οι γεύσεις.

Βρέχουμε ένα κουτάλι σε νερό και παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα. Τις ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν. Σερβίρουμε µε σκορδαλιά και παντζάρια σαλάτα. Σε περίοδο νηστείας αφαιρούµε το αυγό.

Για τη σκορδαλιά

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βράζουμε για περίπου 20΄, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ µε τους κόφτες ή στο μπλέντερ. Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αυγό (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.

ΠΗΓΗ: argiro.gr