Πάσχα 2017: Πώς να φτιάξετε Λαζαράκια-(και μικρά μυστικά)

 
Πως να φτιάξετε Λαζαράκια-(και μικρά μυστικά)

Ενημερώθηκε: 06/04/17 - 10:41

Από τα παραδοσιακά μας αρτύματα του Πάσχα είναι τα Λαζαράκια. Οι γυναίκες τα ζυμώνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου για την ψυχή του Λάζαρου. Τα κουλουράκι αυτά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας τα αποκαλούν και «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια».

παράδοση

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» συνήθιζαν να λένε παλαιότερα, αφού πίστευαν ότι σύμφωνα με την το αναστημένος φίλος του Χριστού είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει...»

Στα «λαζαράκια» δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σκληρό ή 700 γρ. σκληρό και 300 γρ. μαλακό
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1+1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
1 φακελάκι μαγιά
4 κ. γλυκού κανέλα
1 φλ. γάλα χλιαρό (ίσως λίγο ακόμα)
1 κ. γλυκού αλάτι
χλιαρό νερό (για το προζύμι)
γαρύφαλλα ολόκληρα για μάτια

Πώς τα φτιάχνουμε:

Πρώτα το προζύμι: Σε 1 φλ. χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά και προσθέτουμε αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη και την κανέλα. Κάνουμε μία τρύπα στη μέση και βάζουμε το προζύμι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από γύρω. Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε να γίνει η ζύμη απαλή!

Πλάθουμε τα λαζαράκια και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε αντικολλητικό χαρτί για 1 ώρα.

Ψήσιμο στους 190°c πάνω κάτω αντίσταση για 20' το πολύ.

Και λίγα μυστικά...
Ο χρόνος ψησίματος για τα Λαζαράκια μας ίσως διαφέρει ανάλογα το μέγεθός τους. Μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα!

Μην ξεχάσετε, αφού φτιάξετε τα Λαζαράκια και τους δώσουμε σχήμα ανθρώπου να βάλετε τα γαρύφαλλα για μάτια και μύτη. Για στόμα χρησιμοποιήστε σταφίδες

Αν χρειαστεί περισσότερο υγρό στο ζύμωμα προσθέστε καλύτερα γάλα για να γίνει περισσότερο αφράτο και γλυκό στη γεύση (αλλά με προσοχή)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωριάτικη σαλάτα με μακαρόνια και μυρωδικά

Αρωματικοί πατατοκεφτέδες με πλούσια γεύση

Μια διαφορετική γαριδομακαρονάδα