Γιατί «σέρνεται» επί 35 χρόνια ο περιβόητος «Φάκελος της Κύπρου»

 
Γιατί «σέρνεται» επί 35 χρόνια ο περιβόητος «Φάκελος της Κύπρου»

Ενημερώθηκε: 24/07/23 - 11:43

Του Γιάννη Μιχελάκη

Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας, 49 χρόνια για την ακρίβεια, από την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο και η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί, επί της ουσίας, να κλείνει τα μάτια στην παράνομη κατοχή του 40% της Μεγαλονήσου..!

Η βασική αιτία, που συμβαίνει αυτό, είναι γνωστή σε όλους: Η Τουρκία έχει κατορθώσει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την γεωγραφική της θέση, τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην γεωπολιτική σκακιέρα και το γεγονός, ότι αρκετές χώρες της Δύση έχουν στην γείτονα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα!

Σε απλά ελληνικά: Κανείς, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δεν θα ήθελε να δει την Τουρκία να φεύγει από το «μαντρί» της Δύσης και να γίνεται ένα νέο Ιράν! Και για να είμαστε ξεκάθαροι ούτε εμείς θα το θέλαμε αυτό!!!

Γι΄αυτό και η διεθνής κοινότητα κάνει ότι δεν βλέπει το τελευταίο «Τείχος του Αίσχους», που υπάρχει στην Ευρώπη και χωρίζει μια χώρα στα δύο: Την ελεύθερη από την κατεχόμενη Κύπρο!!!

Κακά τα ψέμματα… Μπορεί η Δύση, θεωρητικά, να διαρρηγνύει -κατά καιρούς- τα ιμάτιά της για τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αλλά στην πράξη -σε πολλές περιπτώσεις- εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ανάλογα με τα συμφέροντα της…

Για παράδειγμα: Τον Αύγουστο του 1990, όταν το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, εισέβαλε στο Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Έθνη έστειλαν τελεσίγραφο στην Βαγδάτη να αποσυρθεί από τη χώρα. Και όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν αρνήθηκε, με εξουσιοδότηση του ΟΗΕ, στρατιωτικός συνασπισμός κρατών υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα σε έξι μήνες, με τον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο, απελευθέρωσαν το Κουβέιτ και αποκατέστησαν τη συνταγματική τάξη!

Δεν είμαι αιθεροβάμων να πιστεύω, ότι θα μπορούσε η Δύση να κάνει κάτι αντίστοιχο στην Τουρκία, αλλά θα περίμενα, τουλάχιστον, να είχαν υπάρξει πιέσεις, αυτόν τον μισό αιώνα, στην Άγκυρα, να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα της και να μην είχε μεταφέρει, όλες αυτές τις δεκαετίες, εποίκους από την Ανατολία, για να αλλοιώσει τον δημογραφικό χαρακτήρα της Μεγαλονήσου.

Αυτό η Δύση θα μπορούσε να το κάνει!!

Το τραγικό είναι, ότι, όχι μόνο δεν έκανε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά φθάσαμε στο σημείο να αποδεχθεί στην πράξη, η μεν Ευρώπη, να συζητά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., την ώρα, που η Άγκυρα δεν αποδέχεται καν, την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δε ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ να αποδέχονται τον εκβιασμό του «γιαλαντζί σουλτάνου», η Μεγαλόνησος να περιγράφεται, στο νέο στρατιωτικό σχεδιασμό της Συμμαχίας, ως ένα γεωγραφικό στίγμα στον χάρτη και όχι ως κρατική οντότητα!!!

Η αλήθεια είναι ότι η Κύπρος είναι στίγμα… Αλλά όχι γεωγραφικό… Είναι στίγμα για τις δημοκρατικές ελευθερίες, στίγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν αποδεχθεί, χάριν των συμφερόντων τους, να κλείνουν τα μάτια στην βαρβαρότητα του Αττίλα!!!

Είναι όμως στίγμα και για μας, τους Έλληνες… Επί μισό αιώνα, μετά την τουρκική εισβολή, σέρνεται -στην κυριολεξία- η υπόθεση του περιβόητου «Φακέλου της Κύπρου», στον οποίο περιλαμβάνονται όλα(;) εκείνα τα στοιχεία, που συνθέτουν την προδοσία της Χούντας των Αθηνών, εκείνες τις μαύρες ημέρες για την πατρίδα μας..!

Και λέμε «σέρνεται στην κυριολεξία», διότι από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας, ο δρόμος για το άνοιγμα του «Φακέλου της Κύπρου» ξεκίνησε το 2015, όταν ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου επανέφερε το αίτημα για πρόσβαση στα στοιχεία, που περιείχε ο φάκελος, στην τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Ένα χρόνο μετά, ο νέος Πρόεδρος Νίκος Βούτσης υπέγραψε μαζί με τον Γιαννάκη Ομήρου Πρωτόκολλο Συνεργασίας, ώστε να υπάρξει, επιτέλους, μετά από 42 χρόνια, πρόσβαση στα επτασφράγιστα μυστικά του φακέλου.

Έτσι, για πρώτη φορά, έγινε γνωστό το σύνολο(;) των στοιχείων της έρευνας, που έκανε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής την περίοδο 1986-1988, τα οποία το 2017, παραδόθηκαν στον τότε Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Δημήτρη Συλλούρη.

Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 10 τόμοι, (ο ενδέκατος είναι σήμερα στο τυπογραφείο), και απομένουν να τυπωθούν άλλοι 19.

Έτσι, θα μάθουμε(;), για παράδειγμα, γιατί δεν έδρασαν τα 26 μαχητικά δεύτερης γενιάς F-4E Phantom, τα οποία ήταν, ότι πιο σύγχρονο υπήρχε στο αεροπορικό οπλοστάσιο εκείνης της εποχής και κυρίως ένα όπλο, που δεν διέθετε η Τουρκική Αεροπορία.

Επίσης, θα μάθουμε, γιατί δεν έδρασαν τα υπερσύγχρονα, για εκείνη την εποχή, υποβρύχια Type 209, «Γλαύκος» και «Νηρεύς», οπλικά συστήματα τα οποία επίσης δεν διέθετε το τουρκικό ναυτικό.

Ειδικά στο υποβρύχιο «Γλαύκος», αρχικά δόθηκε εντολή να σπεύσει στα ανοιχτά της Κερύνειας, αλλά, αντί να του δοθεί η εντολή να χτυπήσει τα τουρκικά αποβατικά, πήρε διαταγή να επιστρέψει στη βάση του χωρίς να ρίξει ούτε μια τορπίλη! 

Η μη αξιοποίηση των 26 F-4E Phantom και των δύο υποβρυχίων Type 209 θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει τον ρου της ιστορίας… 

Άραγε, θα μάθουμε κάποτε, γιατί και από ποιους δόθηκαν αυτές οι διαταγές, αλλά και αν θα φωτιστούν και οι υπόλοιπες σκοτεινές πτυχές της Κυπριακής τραγωδίας; Ή θα πρέπει να περιμένουμε να τυπωθούν και οι υπόλοιποι 19 τόμοι με τα αποτελέσματα της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε με το σύνολο των στοιχείων να έχουμε ένα συμπέρασμα;

Το σίγουρο είναι, ότι εγώ δεν θα βρίσκομαι σ’ αυτόν τον… μάταιο κόσμο για να μπορέσω να γράψω κάτι…

Ελπίζω, τουλάχιστον, κάποιος άλλος συνάδελφος, καλύτερος από εμένα, να ασχοληθεί…

Το τραγικό θα είναι, μετά από τόσες δεκαετίες, να έχει ξεχαστεί και κανείς να μην ασχοληθεί…

Όχι ότι δεν το έχουμε ξαναδεί..!

ΠΗΓΗ: Realnews

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ