ΗΠΑ - Κυρώσεις: Στο στόχαστρο είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες όχι η Κύπρος

 
ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 28/05/23 - 12:29

Στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών δεν βρίσκονται ούτε η Κύπρος ούτε και οι Κύπριοι, αλλά οι Ρώσοι ολιγάρχες και ο Ρώσος Πρόεδρος, ξεκαθαρίζει η Αμερικανίδα πρέσβης, Τζούλι Φίσερ, μιλώντας στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ για το επίμαχο θέμα των κυρώσεων και για τις δύο λίστες που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από πλευράς Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα διπλωμάτη αυτό στο οποίο η διεθνής κοινότητα στοχεύει δεν είναι άλλο από τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία υπογραμμίζοντας πως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να σταματήσει κάθε ροή που δίνει της δυνατότητα στη Ρωσία να ενισχύει τις δυνάμεις της στο μέτωπο. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν πως σ’ αυτό το θέμα, δηλαδή τον τερματισμό του πολέμου αλλά και τη διακοπή της ροής κεφαλαίων προς τη Ρωσία, βρίσκονται στην ίδια πορεία πλεύσης με την κυπριακή κυβέρνηση. «Από πλευράς του Προέδρου Χριστοδουλίδη και των υπουργών του είναι πολύ ξεκάθαρο που στέκει η Κύπρος σ’ αυτό τον πόλεμο», υπογράμμισε η Τζούλι Φίσερ. Για την Ουάσιγκτον είναι ξεκάθαρο πως στη Λευκωσία αντιλαμβάνονται πως δεν είναι η Κύπρος και οι Κύπριοι που βρίσκονται στο στόχαστρο αλλά οι ανακοινώσεις που είχαν εκδοθεί τον Απρίλη και το Μάη αφορούσαν τα δίκτυα ολιγαρχών. 

Όσον αφορά το που στέκει σήμερα η Κύπρος η Αμερικανίδα διπλωμάτης παραπέμπει στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπουργών της κυβέρνησης που είναι ευθυγραμμισμένες και εντός του πλαισίου μιας διατλαντικής συναίνεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σ’ ότι αφορά τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες η Αμερικανίδα διπλωμάτης σημειώνει ότι είναι αμφίδρομη και ότι υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Τέλος, χαιρετίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης για να αλλάξουν αντιλήψεις που επηρέαζαν αρνητικά τη φήμη της Κύπρου. 

- Υπάρχει η γενική εντύπωση ότι το μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις κυπριακές αρχές ήταν στη λογική… «είτε συνεργάζεστε μαζί μας είτε θα μπλέξετε σε μπελάδες». Πόσο βάσιμη είναι μια τέτοια εντύπωση; 

- Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε αυτό το θέμα και να απαντήσω, γιατί νομίζω ότι υπάρχει αρκετή παρανόηση γύρω από αυτό το θέμα. Πρώτα όμως, θεωρώ σημαντικό, να πάω ένα βήμα πιο πίσω και να αναφερθώ στο πλαίσιο αυτών των νέων χαρακτηρισμών τους οποίους ανακοινώσαμε τις τελευταίες 45 ημέρες περίπου. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται αυτοί οι χαρακτηρισμοί, και το οποίο είναι απαραίτητο για να γίνει κατανοητό γιατί προχωρήσαμε στην επιβολή κυρώσεων, είναι η ανάγκη τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο υπ’ αριθμό ένας στόχος της όλης μας προσπάθειας. 

Αυτός ήταν και ο κύριος στόχος της συνάντησης των ηγετών της ομάδας G7 στη Χιροσίμα. Και είδαμε μια σειρά από σαφή μηνύματα να αναδεικνύονται από αυτούς τους ηγέτες, μηνύματα τα οποία αποτελούν τη δέσμευση της Δύσης στο να πράξουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να κόψουμε το καύσιμο που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, να κόψουμε τους πόρους που χρειάζεται η Ρωσία προκειμένου να στέλνει περισσότερους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, να κόψουμε το καύσιμο που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για στέλνει περισσότερο εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης και να εξοπλίζει διάφορες ομάδες. Όλα αυτά, δηλαδή, που επιτρέπουν στη Ρωσία να συνεχίσει να ενισχύεται στο πεδίο της μάχης και τους δίνουν την δυνατότητα να προχωρεί σε όλες αυτές τις φρικαλεότητες που παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται από τον Φεβρουάριο του ’22. 

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ