Το Ισραήλ υπέρ της υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο

 
ΚΥΠΡΟΣ

Ενημερώθηκε: 13/05/23 - 23:09

Δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανώτατοι κρατικοί - κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ το είχαν αναφέρει ή υπαινιχθεί και παλαιότερα, αλλά σίγουρα χαροποίησε τα στελέχη της κυβερνητικής αντιπροσωπίας, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η σαφής αναφορά τόσο του Προέδρου Χέρτζογκ, όσο και του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ότι το Ισραήλ ευνοεί τη δημιουργία στην Κύπρο υποδομών για υγροποίηση και εξαγωγή φυσικού αερίου.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ επιθυμεί να διατηρήσει πρόσφορες μερικές επιλογές για τις επόμενες φάσεις αξιοποίησης του φυσικού αερίου στα μεγάλα αλλά και τα μικρότερα κοιτάσματα στην ΑΟΖ του, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κράτος διατηρεί ίσως τον τελευταίο και σημαντικότερο λόγο στη διαχείριση του ορυκτού φυσικού του πλούτου και όχι οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα κοιτάσματα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Ισραήλ την Πέμπτη, ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η κατασκευή υποδομών πλωτής -ή άλλης- υγροποίησης στην Κύπρο, έστω και μικρής κλίμακας, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για τα ισραηλινά οικονομικά συμφέροντα, ανεξαρτήτως άλλων διεργασιών ή συμφωνιών που προηγήθηκαν. Ζητήθηκαν μάλιστα -και δόθηκαν- πληροφορίες από την κυπριακή αντιπροσωπία για τα πιθανά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των νέων σχεδιασμών.

Η θετική προσέγγιση του Ισραήλ λειτουργεί προωθητικά για τη νέα κυβερνητική αντίληψη ως προς τις προτεραιότητες της Κύπρου αναφορικά με τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ και την εσωτερική ηλεκτροπαραγωγή. Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για να ωριμάσουν πραγματικά οι συνθήκες για την άντληση, επεξεργασία και εμπορία κυπριακού φυσικού αερίου, είναι ξεκάθαρο πως εφόσον η πολιτική της νέας Κυβέρνησης ευνοεί την εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω αγωγού, για φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή, αυτό σε πρώτη φάση μπορεί να γίνει μόνο με αέριο από την ισραηλινή ΑΟΖ. Υπάρχει ήδη το ενδιαφέρον της ελληνικής Energean, αλλά μάλλον δεν θα είναι το μοναδικό από ισραηλινής πλευράς, αν οι νέοι σχεδιασμοί της κυπριακής Κυβέρνησης προχωρήσουν.

Και όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προτεραιότητα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού, μέσω εισαγωγής φθηνού φυσικού αερίου, η αξιοποίηση -μεσοπρόθεσμα- μέρους του αερίου της Αφροδίτης ή και άλλου κοιτάσματος για τις τοπικές ανάγκες αλλά και η υγροποίηση ποσοτήτων στην Κύπρο, για εξαγωγή, ώστε να μπορούν να αποσβεστούν οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται.

Η επιλογή μεταφοράς κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά πιθανότατα συνδέεται με άλλα κοιτάσματα και όχι την Αφροδίτη, λόγω της γειτνίασής τους με τις υποδομές για αξιοποίηση του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ και άλλων εγκαταστάσεων αιγυπτιακών συμφερόντων.

Μας λείπει η χρηματοδότηση

Είναι προφανές πως αυτό που λείπει από το ενεργειακό παζλ που στήνεται είναι η χρηματοδότηση. Και οι ανάγκες αφορούν μερικά δισεκατομμύρια. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Κυβέρνηση θέλει να εμπλέξει άμεσα και ουσιαστικά σε αυτή τη συζήτηση τις εταιρείες που διαχειρίζονται τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ του Ισραήλ, αλλά και μερικές άλλες που ειδικεύονται στην κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου, στη μεταφορά και εμπορία του, την αξιοποίηση νέας τεχνολογίας στον κλάδο του φυσικού αερίου, κλπ.

Ήδη, προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς από το Υπουργείο Ενέργειας το διήμερο -πιθανότατα- εργαστήριο που θα αρχίσει στις 29 Μαϊου, με τη συμμετοχή των εταιρειών που προαναφέρθηκαν. Οι προσκλήσεις έχουν σταλεί και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε χαρακτηρίζεται αρμοδίως πολύ μεγάλο. Στοι πλαίσιο του εργαστηρίου θα δοθεί η ευκαιρία στον υπουργό Ενέργειας να αναλύσει τον νέο σχεδιασμό και να επιχειρηματολογήσει για τη βιωσιμότητά του, καθώς συνδυάζει την εισαγωγή φυσικού αερίου για την παραγωγή φθηνότερου ρεύματος για τις τοπικές ανάγκες, με την υγροποίηση και εξαγωγή σε άλλες αγορές, σε μια περίοδο όπου η ζήτηση είναι μεγάλη και οι τιμές πολύ ψηλότερες εκείνων πριν από ένα-δύο χρόνια.

Θέλουν λύση στο πρόβλημα με το Ισιάι

Μιλώντας χθες στο Τρίτο του ΡΙΚ, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου τέθηκαν επί τάπητος οι εκκρεμότητες όσον αφορά τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Ισάι. Ο ίδιος είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι επείγει η επίλυση του ζητήματος. Από κυπριακής πλευράς εκφράζεται αισιοδοξία ότι για το θέμα θα υπάρξει διακανονισμός σύντομα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι συζητήθηκαν θέματα συνεργασιών - με τη συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας - προς εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: philenews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ