Ο Ν. Χριστοδουλίδης παρουσιάζει στο Στρασβούργο την πρότασή του για ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού

 
xristodoulidis

Ενημερώθηκε: 12/06/23 - 14:14

Στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ θα αναφερθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο Στρασβούργο, όπου αύριο θα απευθυνθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα, στο πλαίσιο του θεσμού "This is Europe Debate", που φιλοξενεί ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ.

Αξιοποιώντας το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα παρουσιάσει το όραμά του για τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Θα αναφερθεί στις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε από κοινού, για να αντιμετωπίσουμε μείζονα ζητήματα, όπως είναι το μεταναστευτικό, η περιβαλλοντική κρίση, η ενέργεια, η ανάγκη για μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Θέματα, στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να έχει ρόλο και λόγο, λειτουργώντας ως αξιόπιστος εταίρος ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.

Ο Κύπριος Πρόεδρος θα επαναλάβει τη βούληση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεννόησης και σταθερότητας σε ένα πλαίσιο συνεργασίας το οποίο θα θεμελιώνεται στην απαράβατη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπτύξει την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ.

Μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει προς τους Ευρωπαίους πολίτες το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κοινό σπίτι όλων των νόμιμων κατοίκων της χώρας, των οποίων τα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις.

Δεκαεννέα χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία προσβλέπει στη συμβολή των εταίρων μας για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και την επικράτηση του Δικαίου έναντι της παρανομίας που προκαλεί η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή τμήματος της κυπριακής επικράτειας, που είναι μέρος της ευρωπαϊκής επικράτειας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ