Στην Κύπρο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

 
Στην Κύπρο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Yiannis Kourtoglou/REUTERS

Ενημερώθηκε: 08/03/24 - 16:14

Από το λιμάνι της Λάρνακας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι αρχίζει να υλοποιείται το σχέδιο για τη λειτουργία ενός διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Λωρίδα της Γάζας μέσω Κύπρου.

Εκτός από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία, στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής βρέθηκε το πρωί στη Λάρνακα για να επιθεωρήσει τις υποδομές που υπάρχουν για εφαρμογή του σχεδίου αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ επισκέφτηκε επίσης το κέντρο έρευνας και διάσωσης του λιμανιού. Σε δηλώσεις της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι με τη συνδρομή όλων, «παρά τις δυσκολίες και παρά τις προκλήσεις», είναι επιτέλους δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας πως την Γάζα. Η ίδια έκανε λόγο για μια «φρικτή κατάσταση», σημειώνοντας πως οι αθώες οικογένειες χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Τέλος, εξήρε τον ρόλο της Κύπρου, ως «συνδετικού κρίκου» με τη Μέση Ανατολή.

Την Κυριακή το πρώτο πλοίο;

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο θαλάσσιος διάδρομος θα έχει τελικό προορισμό τη Γάζα με αφετηρία τη Λάρνακα και ευχαρίστησε την επικεφαλής της Κομισιόν για την εξ αρχής στήριξή της στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας. «Είναι σαφές ότι πρέπει να ξεκλειδώσουμε όλους τους διαδρόμους, εργαζόμαστε ακούραστα για τον ανθρωπιστικό διάδρομο με αφετηρία τη Λάρνακα. Η Κύπρος έχει καθήκον να κάνει ό,τι μπορεί για ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης» τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή πραγματοποιείται μία πιλοτική επιχείρηση αποστολής βοήθειας προς την Γάζα. Την Κυριακή αναμένεται να αποπλεύσει από την Λάρνακα το πρώτο πλοίο.

Πηγή: dw.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ