Στην Κύπρο ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ - Ζητά ενημέρωση για τους Ρώσους και τα χρυσά διαβατήρια

 
ΕΕ

Ενημερώθηκε: 04/05/23 - 12:09

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντιντιέ Ρειντέρς θα έχει επαφές στη Λευκωσία στις 4 και 5 Μαΐου προκειμένου να συζητήσει την έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου, καθώς και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά προσώπων και εταιρειών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Επίτροπος θα συναντηθεί με την Υπουργό Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και με την Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

Ο Επίτροπος θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με το κράτος δικαίου με εκπροσώπους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, ενώ θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους εκπροσώπους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα.

Τέλος, ο κ. Ρειντέρς θα συναντηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη, καθώς και με τον Επίτροπο Διαφάνειας Χάρη Πογιατζή, για να συζητήσουν τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο, καταλήγει η Αντιπροσωπεία.

Ενημέρωση για περιουσίες Ρώσων στην Κύπρο θα ζητήσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης

Ενημέρωση σε σχέση με το πόσα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών στην Κύπρο έχουν παγώσει, καθώς μέχρι στιγμής σήμερα με επίσημα στοιχεία έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 104 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θεωρείται χαμηλό, θα ζητήσει ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέρ Ρέιντερς κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Κύπρο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της επίσκεψής του την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ακόμα στην πορεία της διαδικασίας επί παραβάσει για τα χρυσά διαβατήρια, σημειώνοντας πως από τα τρία κράτη μέλη στα οποία εστίασε η Κομισιόν, η Βουλγαρία έχει σταματήσει πλήρως τα σχετικά προγράμματα και ως εκ τούτου η διαδικασία έκλεισε, η Μάλτα συνεχίζει το πρόγραμμα και ως εκ τούτου έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ, αλλά πως η Κύπρος βρίσκεται στη μέση.

Όπως είπε, η Κύπρος έχει αναστείλει τη σχετική νομοθεσία χωρίς να την καταργήσει, επικαλούμενη νομικούς λόγους, που σχετίζονται με την επανεξέταση υπηκοοτήτων που έχουν δοθεί. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ρέιντερς, προτιμότερο θα ήταν να υπάρξει πλήρης κατάργηση της νομοθεσίας.

Ο κ. Ρέιντερς δήλωσε επίσης ευχαριστημένος από τη μέχρι στιγμής συνεργασία σε σχέση με την παρακολούθηση του κράτους δικαίου στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων της Κομισιόν (μέρος της προετοιμασίας των οποίων είναι και οι επαφές του σε διάφορα κράτη μέλη), καθώς και για τις μεταρρυθμίσεις της δικαστικής εξουσίας στην Κύπρο.

Τόνισε ωστόσο πως αυτό που έχει σημασία είναι πως αρχές όπως αυτή κατά της διαφθοράς θα μπορούν να λειτουργήσουν στην πράξη και πως θα έχουν το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.

Τέλος, ο κ. Ρέιντερς αναφέρεται στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Κύπρο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, με αφορμή την αναφορά στο ΡΙΚ στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν, αλλά και στην προώθηση από την Κομισιόν ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των καταχρηστικών αγωγών κατά δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μάλτα, ο κ. Ρέιντερς ανέφερε πως είχε επαφές με μέλη της κυβέρνησης της χώρας, του κοινοβουλίου, της κοινωνίας των πολιτών και με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Όπως είπε, στόχος της επίσκεψης ήταν η συζήτηση θεμάτων κράτους δικαίου και η εξέλιξη μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας πως πέρα από την υιοθέτηση μιας νομοθεσίας, η εφαρμογή της είναι αυτό που είναι πιο σημαντικό.

Μιλώντας γενικότερα για τη διαδικασία σύνταξης των ετήσιων Εκθέσεων για το Κράτος Δικαίου της Κομισιόν, ο κ. Ρέιντερς επεσήμανε πως για πρώτη φορά την περασμένη χρονιά τα κεφάλαια για κάθε χώρα περιλάμβαναν εισηγήσεις και ως εκ τούτου φέτος μπορεί να γίνει μια εκτίμηση για την εφαρμογή των εισηγήσεων.

Στη Μάλτα συγκεκριμένα, όπως είπε, παρέπεμψε στην ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως τη Europol, παραπέμποντας στον ρόλο που έπαιξε η εμπλοκή της υπηρεσίας στη διερεύνηση της δολοφονίας της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια καθώς και με το γραφείο της Ευρωπαίας Εισαγγελέα.

Την επίσκεψη στη Μάλτα απασχόλησαν επίσης θέματα εφαρμογής των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ζητώντας ιδιαίτερα να ενημερωθεί για την συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων που πάγωσαν στη χώρα ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, παρατηρώντας πως σε ορισμένες χώρες τα ποσά που δηλώθηκαν ήταν χαμηλότερα από ό,τι θα ανέμενε κανείς.

Φέρνοντας την Κύπρο ως παράδειγμα, σημείωσε πως μετά από χρόνια λειτουργίας του προγράμματος «χρυσών διαβατηρίων» έναντι επενδύσεων, το οποίο αφορούσε πολλές φορές πολίτες της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας, εγείρεται το ερώτημα πώς μπορούν να καταγράφονται χαμηλά σχετικά ποσά παγωμένων περιουσιακών στοιχείων.

Επεσήμανε πως σε ορισμένα κράτη μέλη, η υποχρέωση για ενημέρωση της Κομισιόν για τα ποσά περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει, έχει φέρει αλλαγές στα ποσά που δηλώθηκαν.

«Έχω δει στην Ιταλία, στην Ισπανία, μετά την επίσκεψη μου» ανέφερε, «μια μεγάλη αύξηση των αριθμών», κάτι που όπως είπε δεν αποκλείεται να οφείλεται σε τεχνικά θέματα. Έφερε ως ακόμα ένα παράδειγμα την Ουγγαρία, όπου αρχικά είχαν δηλωθεί περίπου 3000 ευρώ σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια έφτασαν στα 870 εκατομμύρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ