Υπάρχει εξήγηση! Το BBC εξηγεί γιατί πέθαναν τόσοι διάσημοι το 2016

 
Υπάρχει εξήγηση! Το BBC εξηγεί γιατί πέθαναν τόσοι διάσημοι το 2016

Ενημερώθηκε: 28/12/16 - 13:40

Η μουσική σκηνή μένει πιο φτωχή μέσα σε μόλις 12 μήνες: Ντέιβιντ Μπόουι Πρινς, Λέοναρντ Κοέν και Τζορτζ Μάικλ είναι μόνο μερικά από τα αστέρια που στέρησε αυτή η χρονιά. Γιατί όμως πέθαναν τόσοι πολλοί διάσημοι σε αυτό το δίσεκτο έτος;

Μερικοί από αυτούς που πέθαναν...

Ντέιβιντ Μπόουι: Το ίνδαλμα της γκλαμ-ροκ βύθισε στο πένθος εκατομμύρια θαυμαστές του πεθαίνοντας στις 10 Ιανουαρίου, μόλις δύο ημέρες πριν από την κυκλοφορία του τελευταίου του δίσκου "Blackstar" την ημέρα των 69ων γενεθλίων του. Πρωτοπόρος και δημιουργικός μέχρι τον θάνατο του, ο Μπόουι υπέφερε από καρκίνο αλλά μόνο οι οικείοι του ήξεραν τη μάχη που έδινε κατά της νόσου.

Μορίς Γουάιτ: Ιδρυτής του συγκροτήματος Earth, Wind & Fire είχε συνθέσει μικρά υπέροχα ποπ κομμάτια εμπνευσμένα από τη φανκ. Το συγκρότημα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που είχαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στην ιστορία της μουσικής. Ήταν αναμφίβολα το πρώτο αφρο-αμερικανικό συγκρότημα που είχε μεγάλη απήχηση στο λευκό κοινό. Ο Μορίς Γουάιτ πέθανε σε ηλικία 74 ετών στις 4 Φεβρουαρίου, αφού βασανίστηκε πολλά χρόνια από τη νόσο του Πάρκινσον.

Πρινς: Καλλιτέχνης από αυτούς που σημάδεψαν τη δεκαετία του 1980, κυρίως με το τραγούδι του "Purple Rain". Το παιδί από τη Μινεάπολη πέθανε στις 21 Απριλίου σε ηλικία 57 ετών στην κατοικία-στούντιο του στο Paisley Park στη Μινεσότα από υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Ο Πρινς που είχε διασώσει μια αισθησιακή φανκ, ήταν παραγωγικός ως μουσικός αλλά ταυτόχρονα εσωστρεφής ως προσωπικότητα.

Λέοναρντ Κοέν: Ποιητής και τραγουδιστής, οι μελωδίες του για την αγάπη και την πνευματικότητα του είχαν χαρίσει ένα ακράδαντα πιστό κοινό. Πέθανε στις 7 Νοεμβρίου σε ηλικία 82 ετών στο Μόντρεαλ. Η ταφή του έγινε σε πολύ στενό κύκλο, πριν ακόμη η οικογένειά του ανακοινώσει τον θάνατό του. Όπως ο Μπόουι, ο Καναδός με την τραχιά φωνή μόλις είχε ολοκληρώσει τον τελευταίο του δίσκο, "You Want It Darker", επιλέγοντας έναν τίτλο που προοιώνιζε το τέλος.

Ρικ Παρφίτ: Κιθαρίστας του βρετανικού συγκροτήματος της ροκ Status Quo, διάσημος κυρίως για το τραγούδι του "In the Army Now". Πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου σε ηλικία 68 χρονών από επιπλοκές μιας λοίμωξης. Έπειτα από πολλά προβλήματα υγείας που είχε στο παρελθόν, σκόπευε να αρχίσει σόλο καριέρα και να κυκλοφορήσει ένα δίσκο το 2017.

Τζορτζ Μάικλ: Πρώην αρχηγός του ποπ ντούο Wham! στη δεκαετία του 1980. Ο βρετανός καλλιτέχνης ακολούθησε στη συνέχεια μια λαμπρή σόλο καριέρα. Ο συνθέτης του "Careless Whisper" που είχε μονοπωλήσει αρκετές φορές τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με τα προβλήματα υγείας του, πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο ανήμερα τα Χριστούγεννα στα 53 του χρόνια.

Εξετάζοντας τα βασικά στατιστικά στοιχεία, τονίζει ότι υπάρχει μια πολύ σαφής ανοδική τάση σε αυτές τις απώλειες, καθώς οι θάνατοι διασήμων ήταν το 2012 μόλις 5 μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ενώ στο ίδιο διάστημα του 2016 έχουν φτάσει τις 24.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι «γιατί;». Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι, απαντά ο Serpell.

1. «Οι άνθρωποι που έγιναν διάσημοι στη δεκαετία του 1960 εισέρχονται πλέον στην δεκαετία των '70 και αρχίζουν να πεθαίνουν»

2. «Υπάρχουν περισσότεροι διάσημοι από το παρελθόν, όταν οι μόνοι πραγματικά διάσημοι ήταν από το σινεμά»

3. Αυτοί που τώρα πεθαίνουν ανήκουν στη γενιά του baby-boom, που γεννήθηκαν μεταξύ του 1946 και του 1964, όταν υπήρξε μια τεράστια αύξηση του πληθυσμού. Περισσότερα μωρά στη γενιά του baby-boom, σημαίνει περισσότερους διάσημους στη συνέχεια. Τώρα, αυτά τα διάσημα πρώην βρέφη, είναι μεταξύ 52 και 70 και πεθαίνουν.

4. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλει στην εντύπωση ότι περισσότερες διασημότητες πεθαίνουν είναι ότι έχουμε περισσότερες διασημότητες από ό, τι πριν, λόγω και των social media.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, το «θανατικό» θα συνεχιστεί. «Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών, αυτοί οι άνθρωποι θα μπαίνουν στα 80 τους και θα αυξηθούν οι θάνατοι», γράφει ο Nick Serpell, προσθέτοντας ότι στους θανάτους αυτούς, «δεν μετράμε και τις δυσάρεστες εκπλήξεις, όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν νωρίς».