Χωρίς δουλειά και αποζημιώσεις οι εργαζόμενοι του Sputnik

 
Χωρίς δουλειά και αποζημιώσεις οι εργαζόμενοι του Sputnik

Ενημερώθηκε: 11/03/22 - 12:10

Χωρίς αποζημίωση απολύονται οι 32 εργαζόμενοι στο ελληνικό παράρτημα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik.

Κάτι που εμβρόντητοι πληροφορήθηκαν προχτές, όταν κλήθηκαν στα γραφεία του, για να υπογράψουν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους. Να θυμίσουμε ότι το κλείσιμο του ρωσικού πρακτορείου αποτελεί απόφαση της ΕΕ, και "χτυπά" όλα τα ρωσικά ειδησεογραφικά (Sputnik , Russian Today) σε χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Αφ‘ ης στιγμής θεωρούνταν μη αναστρέψιμο το κλείσιμο του Μέσου στην Ελλάδα, ο διευθυντής του ανέμενε, κατά δήλωσή του, από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας εισήγηση για τον τρόπο που θα λυνόταν η σχέση εργασίας με το προσωπικό, καθώς «το περιστατικό είναι πρωτοφανές και ακόμα και από το υπουργείο, όπως μάς είπαν δεν είχαν βρεθεί προηγουμένως αντιμέτωποι με κάτι ανάλογο, μετά δε από απόφαση της ΕΕ».

Το υπουργείο Εργασίας στην επιστολή που έστειλε στο τέλος μιας εκτενούς αλληλογραφίας με τον επικεφαλής του πρακτορείου στη χώρα μας, επέλεξε τελικά να προτείνει την ένταξη του "λουκέτου" στο Sputnik στις περιπτώσεις «περιστατικού ανωτέρας βίας, όπου είναι δυνατόν να επέλθει είτε προσωρινή είτε οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης». Κι ως εκ τούτου η επιχείρηση «απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης στον απολυόμενο εργαζόμενο, εφόσον δεν τυγχάνει ασφαλισμένος έναντι του περιστατικού ανωτέρας βίας». Σύμφωνα με νομικούς κι εργατολόγους δεν απαντάται επιχείρηση να ασφαλίζεται για περιστατικά ανωτέρας βίας, οπότε «η ένταξη της περίπτωσης του Sputnik σε αυτή την κατηγορία αποτελεί εισήγηση ευθέως κατά των απασχολούμενων σ' αυτό».

Να σημειωθεί ότι η εισήγηση του υπουργείου δεν ήταν απόφαση που έπρεπε να εκτελεστεί, παρά μόνο πρόταση, που οι επικεφαλής του Sputnik δεν ήταν υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν.

Παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων αναμένεται να κάνει την ερχόμενη βδομάδα η ΕΣΗΕΑ. «Δεν νομιμοποιείται το υπουργείο Εργασίας να εισηγείται αυτό που εισηγήθηκε. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται σε κάθε περίπτωση τη νόμιμη αποζημίωσή τους. Και θα την διεκδικήσουν», επισήμανε σε δημοσιογράφους του Sputnik και μέλη της ΕΣΗΕΑ νομικός της Ένωσης, που την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθεί μαζί τους, προκειμένου να κινηθούν για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Εργαζόμενοι του Sputnik Ελλάδας την ώρα που ενημερώνονταν προχτές για την σε βάρος τους εξέλιξη, με το χαρτί της καταγγελίας της σύμβασης στο χέρι, επικοινώνησαν με γνωστό εργατολόγο. Τους υπέδειξε να μην την υπογράψουν, διότι δικαιούνται αποζημίωση.

Πηγή: Ethnos.gr