Μίνως Κυριακού: Πέντε χρόνια χωρίς τον Πατριάρχη του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ

 
Μίνως Κυριακού: Πέντε χρόνια χωρίς τον Πατριάρχη του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ

Ενημερώθηκε: 02/07/22 - 20:18

Του Νικόλα Βαφειάδη

Ο Μίνως Κυριακού λείπει πέντε χρόνια από την Οικογένεια του ΑΝΤΕΝΝΑ, που σύσσωμη αποτίει φόρο τιμής στον Πατριάρχη και ιδρυτή της, ακολουθώντας ευλαβικά τις αρχές και τις αξίες που ο ίδιος τήρησε και δίδαξε.

Στα 75 χρόνια της ζωής του, μεγαλούργησε στο χώρο του ελληνικού εφοπλισμού και των μέσων ενημέρωσης, ίδρυσε δεκάδες επιχειρήσεις και ασχολήθηκε ενεργά με τη διοίκηση του Αθλητισμού, αφήνοντας αποτύπωμα ήθους που αντέχει στον χρόνο.

Ο καπετάν – Μίνως και η Ναυτιλία

Ο Μίνως Κυριακού ήταν γόνος ναυτιλιακής οικογένειας. Άρχισε το μεγάλο του ταξίδι στον τομέα της ναυτιλίας από μικρή ηλικία (μόλις 17 ετών) και στα 23 του ίδρυσε την Athenian Tankers. Έκανε την πρώτη επέκταση των δραστηριοτήτων του το 1976, ιδρύοντας δύο μεγάλες εταιρείες εμπορίου πετρελαιοειδών. Πάντοτε στήριζε έμπρακτα με όλες του τις δυνάμεις την ελληνική ναυτιλία.

Στην πρώτη γραμμή για τα εθνικά θέματα

Από τη δεκαετία του '80 ασχολήθηκε ενεργά με τα εθνικά θέματα, ως θεμελιωτής του Ιδρύματος Αιγαίου που εξέδιδε τη γεωπολιτική  Επιθεώρηση Mediterranean Quarterly, όπου αρθρογραφούσαν ηγέτες χωρών, Νομπελίστες και ξακουστοί επιστήμονες. Ο ίδιος ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίου για την κρίση στο Αιγαίο, που παραμένει ακόμη και σήμερα επίκαιρο.

Η αγάπη του για το θέατρο και τα Μέσα Ενημέρωσης

Αγαπούσε το θέατρο και είχε αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με διάσημους Έλληνες και ξένους ηθοποιούς.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο Μίνως Κυριακού μπήκε δυναμικά στον χώρο των μέσων ενημέρωσης με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97,1 που γρήγορα έγινε από τους κορυφαίους ελληνικούς ενημερωτικούς σταθμούς.

Το 1989, έγινε ένας από τους θεμελιωτές της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα εγκαινιάζοντας την τηλεόραση του ΑΝΤ-1. Από την πρώτη στιγμή, ο Μίνως Κυριακού έβαλε ψηλά τον πήχη στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο. Η προσωπική του φιλία με τον παγκοσμίου βεληνεκούς μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, έφερε τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο στις εγκαταστάσεις του νεότευκτου καναλιού.

Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΑΝΤΕΝΝΑ στην κάλυψη των διεθνών κρίσεων, φρόντισε ώστε το κανάλι να είναι από τα πρώτα μέσα ενημέρωσης του κόσμου που μπήκαν στο Κουβέιτ στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου και το εμιράτο του απένειμε την ύψιστη τιμή, το χρυσό ξίφος του Κουβέιτ. Πολλοί μεγάλοι ηγέτες της εποχής μας τον τίμησαν με τη φιλία και την εμπιστοσύνη τους, ενώ ήταν επίτιμος πρόξενος της Πολωνίας και της Σιγκαπούρης στην Ελλάδα.

Προσφορά στους απόδημους Έλληνες

Ίδρυσε τον ΑΝΤΕΝΝΑ Satellite, και αργότερα τον ANTENNA Pacific για να εξασφαλίσει στους απόδημους Έλληνες επαφή με την πατρίδα.

Το όνειρό του ξεπερνούσε τα σύνορα

Ο ΑΝΤ-1 Κύπρου και η Νόβα Τελεβίζια στη Βουλγαρία ενίσχυσαν τη διεθνή παρουσία του ΑΝΤΕΝΝΑ. Ο ΑΝΤ-1 μεγάλωνε, αλλά ο Μίνως Κυριακού, διατηρούσε πάντοτε στενή επαφή με τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς του σταθμού, που τους γνώριζε με τα μικρά τους ονόματα.

Στο πλευρό του είχε πάντοτε τα τρία του παιδιά, τον Ξενοφώντα, την Αθηνά και τον Θοδωρή, που ανέλαβε τα ηνία του ΑΝΤΕΝΝΑ, ακολουθώντας τα βήματά του.

Ο Όμιλος

Ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999, με τη συμβολή του γιου του και Προέδρου σήμερα του Ομίλου, Θοδωρή Κυριακού, άπλωσε τις δραστηριότητές του πολύ πέρα από την Ελλάδα, με τηλεοπτικά κανάλια, πλατφόρμες όπως ο ΑΝΤΕΝΝΑplus, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εταιρείες, επενδύσεις και συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα δραστηριοποιείται συνολικά σε 14 κλάδους, σε 20 χώρες, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ασία.

Η μεγάλη προσφορά του Μίνωα Κυριακού στον αθλητισμό

Το 1997 ο Μίνως Κυριακού ανέλαβε τη διοίκηση του Πανελληνίου Γ.Σ. και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση του διεθνούς αθλητικού μίτινγκ «Τσικλητήρεια» το οποίο, το 2002, εντάχθηκε στην κατηγορία Super Grand Prix της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού. Στα Τσικλητήρεια έγιναν δύο μεγάλα συνεχόμενα παγκόσμιο ρεκόρ στον βασιλιά του στίβου, τα 100 μέτρα, από τον Μόρις Γκριν το 1999 με 9.79, και το 2005 από τον Ασάφα Πάουελ με 9.77.

Παλιός αθλητής του Πανελληνίου και ο ίδιος, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 2004 έως το 2009.

Πολιτισμός και προσφορά

Παράλληλα ασχολήθηκε με τον πολιτισμό και η καθοριστική του πρωτοβουλία για την έλευση της Metropolitan Opera στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τομή για τα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα.

Συγκινημένος από το δράμα των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι από τον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα το 1999, παρέδωσε στον τότε πρωθυπουργό ένα μεγάλο ποσό για τη στέγασή τους.

Το αθόρυβο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, με την ενίσχυση οικογενειών που είχαν ανάγκη, πυροπαθών, πλημμυροπαθών, αλλά και δεκάδων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και συλλόγων έχει αφήσει εποχή.

Πηγή έμπνευσης ο Μίνως Κυριακού για την οικογένεια του ΑΝΤΕΝΝΑ

Στους εργαζομένους του Ομίλου προσέφερε πάντοτε απλόχερα την ανθρώπινη ζεστασιά του, την ασφάλεια και την αγάπη, ως πραγματικός Πατριάρχης της μεγάλης Οικογένειας του ΑΝΤΕΝΝΑ. Εξακολουθεί να είναι για όλους μας πηγή έμπνευσης και φωτεινός φάρος μεγάλων επιτυχιών.

ΠΗΓΗ: antt1news.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ