Ακριβό δώρο από τον Tραμπ - Πολιτική κόντρα για τα 2,4 δισ. της αναβάθμισης των F16

 
Ακριβό δώρο από τον Tραμπ - Πολιτική κόντρα για τα 2,4 δισ. της αναβάθμισης των F16

Ενημερώθηκε: 18/10/17 - 14:30

Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ: Πριν από τους επαίνους και τις φιλοφρονήσεις, τη συζήτηση για τις επενδύσεις και το χρέος και την αναβάθμιση αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας, έγινε η αναφορά από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ/ Τραμπ για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, αλλά πιθανότατα και αγορά νέου τύπου (μάλλον μεταχειρισμένων) μαχητικών, αφού ο κ. Τραμπ κάτι τέτοιο υποστήριξε κάνοντας ονομαστική αναφορά στην εταιρεία Boeing, η οποία δεν κατασκευάζει F-16, αλλά F-15 και άλλα αεροσκάφη. Ενώ ανέφερε πως η συμφωνία αυτή θα φτάσει τα 2,4 δισ. δολάρια και θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας στη χώρα του!!!

Το πακέτο της αναβάθμισης των F-16 στο οποίο αναφέρθηκε περισσότερες από μια φορές ο Ντόναλντ Τραμπ στις δημόσιες τοποθετήσεις του κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μετά το πέρας των επαφών η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 2,404 δισ. ευρώ

όσο και αν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιχείρησε να «διορθώσει» τον πρόεδρο των ΗΠΑ με ανάρτησή του στο Twitter υποστηρίζοντας ότι τα 2,4 δισ. δεν αφορούν στην αναβάθμιση των F-16, η οποία θα κοστίσει μόλις 1,1 δισ και τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν σε προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA η Ελλάδα ζήτησε την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Block V και αυτό θα περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και φυσικά τα σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της ΠΑ σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά, κλπ.

Όπως επισημαίνεται επίσης ο βασικός εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin που εδρεύει στο Τέξας ενώ όσον αφορά τα αντισταθμιστικά oφέλη επισημαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφvνίας του εργολάβου και της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αγορά αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πώς προέκυψε η Boeing

Εκτός από το υψηλό κόστος της αναβάθμισης των F-16, το οποίο προκάλεσε σοκ, αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά σε ελληνικό ενδιαφέρον για αγορά αεροπλάνων από την Boeing.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ντ. Τραμπ: «…Πήραν πολλές δύσκολες αποφάσεις, και εμείς βοηθούμε με την ανανέωση της Αεροπορίας, με αεροπλάνα να πηγαίνουν στην Ελλάδα. Ακόμα εκείνοι με τη σειρά τους σκοπεύουν να αγοράσουν επιπλέον Μπόινγκ αεροπλάνα. Και εμείς βοηθούμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Έχουμε έναν τεράστιο ελληνικό πληθυσμό, κόσμο που η κληρονομιά του είναι η Ελλάδα. Αγαπάμε αυτή τη χώρα, μια από τις ομορφότερες στον κόσμο. Και πιστεύω πως έχει πολλές προοπτικές και εμείς βοηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Όπως εκτιμά ο Πάρις Καρβουνόπουλος στο militaire..gr, an πράγματι ενδιαφερόμαστε για αεροσκάφη από την Boeing το μυαλό μας δεν μπορεί να πάει αλλού παρά στα F-15. Για τα οποία έχει εκφράσει θετική άποψη και ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στο παρελθόν. Το αεροσκάφος F-15 έφθασε στο παρά ένα της επιλογής από την Ελλάδα,το 1999, αλλά την τελευταία στιγμή το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη επέλεξε τα F-16.

Η είσοδος ενός τέτοιου αεροσκάφους στην δύναμη της ελληνικής ΠΑ, θα έλυνε κα το θέμα της εναέριας κάλυψης της Κύπρου.

Το ερώτημα είναι με τι χρήματα μπορεί να γίνει αυτή η αγορά και μάλιστα ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Πολιτική κόντρα

Το κόστος της αναβάθμισης προκάλεσε πολιτική κόντρα με τη ΝΔ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, να σχολιάζει ότι «το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F16, που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να ανταπαντά: «Παρακαλείται ο κ. Μητσοτάκης να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δισ. δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δισ. δολάρια»

Ερωτηθείς σήμερα για τη συμφωνία που αφορά την αναβάθμιση του στόλου των πολεμικών αεροσκαφών F-16 της ελληνικής αεροπορίας ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συμφωνία αναγκαία, προκειμένου, όπως είπε, να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροσκαφών «για τον οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. ευρώ».

Όσον αφορά το κόστος αυτής της αναβάθμισης διευκρίνισε, ότι το σύνολο της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. ευρώ αλλά όσον αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό το κόστος θα είναι 1,1 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί σε ένα βάθος δεκαετίας ή δεκαπενταετίας.

Δ. Τζανακόπουλος

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «κανείς δεν είναι χαρούμενος όταν μιλάμε για εξοπλισμούς». Ωστόσο, ανέφερε, πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά είναι κόστος το οποία πρέπει να αναλάβει το ελληνικό κράτος διότι διαφορετικά θα πάνε χαμένες επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ εκτός εάν θεωρούμε ότι δεν πρέπει η αεράμυνα της χώρας να είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία είναι επωφελής στο βαθμό που την εντάσσουμε στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας και εκτιμώ ότι όλη η φασαρία που έχει γίνει είναι λίγο υπερβολική. Είναι η φθηνότερη από τις λύσεις που είχαν προταθεί γιατί υπάρχουν πολλοί που θεωρούν δεν θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα F-16 αλλά να πάμε σε μια ριζική ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών. Η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της αναβάθμισης».

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι οι συμφωνίας αυτές υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και η κυβέρνηση έκανε ό,τι έκρινε ωφέλιμο για την ελληνική πλευρά, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της βάσης της Σούδας, λειτουργία η οποία έχει ήδη ανανεωθεί έως το 2019.

Β. Κικίλιας: Απαιτείται άμεση ενημέρωση της Βουλής για όλες τις πτυχές της συμφωνίας 

Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη, δήλωσε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει, το ταχύτερο δυνατόν, την εθνική αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς, όπως σημείωσε, το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη «παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος».

«Η ελληνική κοινωνία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί απόλυτη διαφάνεια», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Δ. Κουτσούμπας: Είναι τραγικό να δίνεις τέτοιο πεσκέσι στην αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία σε μια τραγική περίοδο για τη ζωή του λαού μας

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πάρα πολλά στις ΗΠΑ, είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real FM, αναφέροντας ότι "η δήθεν στήριξη Τραμπ, των ΗΠΑ δηλαδή προς την Ελλάδα είχε τον χαρακτήρα ενός καλού στριπτίζ ή ενός ανατολίτικου οριεντάλ που το πολύ-πολύ κάποιος δίνει ένα φιλοδώρημα στον χορευτή ή στην χορεύτρια".

Είπε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση της Σούδας και άλλων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, "αυτό υπονόησαν και οι δύο", δεσμεύσεις για συνέχεια σε πολεμικούς εξοπλισμούς για τα σχέδια του ΝΑΤΟ "και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ανέχειας για τον λαό μας".

Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε "ότι η ΕΑΒ έχει τεράστιες δυνατότητες σήμερα και μάλιστα έχει φθάσει (να κατασκευάζει) περίπου το 30% της ατράκτου των μαχητικών αμερικάνικων αεροσκαφών, των F-16, αποτελώντας μάλιστα τον μοναδικό υποκατασκευαστή των F-16 παγκοσμίως".

"Είναι τραγικό να δίνεις τέτοιο πεσκέσι στην αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία σε μια τραγική περίοδο για τη ζωή του λαού μας με την οικονομική κατάσταση που έχει η χώρα" υπογράμμισε, προσθέτοντας "και βέβαια έχουμε την εξυπηρέτηση όλων των ενεργειακών σχεδίων των αμερικάνικων μονοπωλίων στην περιοχή".

Ερωτηθείς αν πρέπει η Ελλάδα να κρατήσει την αμυντική ισορροπία στο Αιγαίο, την στιγμή που η Τουρκία εξοπλίζεται με F-35 και ρωσικούς πυραύλους, είπε ότι η συγκεκριμένη αγορά (των F-16) γίνεται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, και αυτό επιβεβαιώνεται από την σχετική έκθεση του Κογκρέσου που εγκρίνει την αγορά αυτή.