Ρεσιντέ Μπαγιάρ: Η πρώτη κυρία της Τουρκίας που αρνήθηκε να συναντήσει τη βασίλισσα της Ελλάδας

 
Ο τελευταίος Τούρκος προέδρος της Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ, που επισκέφτηκε την Ελλάδα και η εχθρική προς τους Έλληνες Ρεσιντέ (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 04/12/17 - 18:40

Στην επίσκεψη του τελευταίου Τούρκου προέδρου της Δημοκρατίας, Τζελάλ Μπαγιάρ, στην Ελλάδα, αναφέρεται η τουρκική ιστοσελίδα ‘Εν Πολιτίκ’, θυμίζοντας κυρίως την… απόσταση που κράτησε απέναντι στην Ελλάδα η τότε πρώτη κυρία της Τουρκίας, Ρεσιντέ Μπαγιάρ, γιατί έβλεπε τη χώρα μας ως ‘εχθρό’.

Είχε μάλιστα αρνηθεί να συναντήσει ακόμη και την τότε βασίλισσα της Ελλάδας, όταν η Φρειδερίκη με τον Παύλο επισκέφτηκαν την Άγκυρα.

Επίσκεψη Ερντογάν: Η επίσημη ανακοίνωση - Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα;

Η Ρεσιντέ Μπαγιάρ γεννήθηκε το 1887 στο Ινεγκιόλ της Προύσας. Το 1903 παντρεύτηκε τον τότε υπάλληλο της Orient Bank, Μαχμούτ Τζελάλ Μπαγιάρ σε ηλικία μόλις 16 χρονών, όταν τον άκουσε να μιλάει σε μία συγκέντρωση της Ένωσης Προόδου, όπου δραστηριοποιούνταν παράλληλα ο Τζελάλ Μπαγιάρ. Από όταν παντρεύτηκαν και μετά η Ρεσιντέ ήταν η πιο ένθερμη οπαδός του στην πολιτική καριέρα και τον ακολουθούσε παντού.

Στη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας εναντίον των Ελλήνων και των συμμάχων ο Τζελάλ συνεργάστηκε στενά με τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ως βουλευτής μετά τον πόλεμο εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Άγκυρα. Το 1937 ανέλαβε την πρωθυπουργία, αλλά το 1939 παραιτήθηκε.

Στο πολιτικό προσκήνιο επανέρχεται μετά τις εκλογές του 1950, όταν στις 22 Μαΐου 1950, ο Τζελάλ Μπαγιάρ εκλέγεται από την τουρκική βουλή πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Ρεσιντέ γίνεται η πρώτη κυρία της χώρας και αναλαμβάνει να ανακαινίσει το προεδρικό μέγαρο. Ήταν η πρώτη κυρία που άνοιξε το τότε ‘σαράι’ στο λαό και επέτρεπε κάθε Σ/Κ να ανοίγουν οι πόρτες του για το κοινό.

"

Η Ρεσιντέ ήταν μία καθόλα πρώτη κυρία της χώρας. Είχε αναλάβει όλες τις ευθύνες που αναλογούσαν στο ρόλο της, συνόδευε τον άντρα της στα ταξίδια του στο εξωτερικό, αλλά όταν τον Ιούνιο του 1952 επισκέφτηκαν την Τουρκία ο Παύλος και η Φρειδερίκη, η Ρεσιντέ αρνήθηκε να συναντήσει το βασιλικό ζεύγος, γιατί δεν ήθελε –όπως δήλωσε- να συναντήσει ‘τον παλιό εχθρό’. Ως γέννημα-θρέμμα της Προύσας, δεν μπορούσε να ξεχάσει –όπως έλεγε- την κατάληψη της πατρίδας της από τους Έλληνες την περίοδο 1920-1922. Κι έτσι δεν συμμετείχε σε καμία από τις επίσημες συναντήσεις του άντρα της με το βασιλικό ζεύγος, όπως προέβλεπε το πρωτόκολλο.

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Άγκυρα λίγο πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Αλλά και όταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ επισκέφτηκε το Νοέμβριο του 1952 την Ελλάδα, αρνήθηκε και πάλι να τον συνοδεύσει και έστειλε την κόρη τους Νιλουφέρ, να συνοδεύσει τον πατέρα της στην Αθήνα.

"

Όπως σχολιάζει η τουρκική ιστοσελίδα, που χρησιμοποίησε ως πηγή της το βιβλίο του Σερίφ Ντεμίρ «Ρεσιντέ Μπαγιάρ: Μία Οθωμανή και μία Κοσμική πρώτη κυρία», η Ρεσιντέ Μπαγιάρ που πάντοτε στήριζε τον άντρα της στο καθετί, στο θέμα της Ελλάδας δεν έκανε βήμα πίσω!