Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης - Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες των δικαστών

 
Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης - Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες δικαστών

Ενημερώθηκε: 11/12/17 - 12:58

Νέος κύκλος τοποθετήσεων κυβερνητικών αξιωματούχων στην αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη και αφορμή το νόμο περί πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών.

«Η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της»

Για το θέμα τοποθετήθηκε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι .

Ταυτόχρονα, σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής είπε ότι« ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο» και συμπλήρωσε πως «είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η κριτική των δικαστικών αποφάσεων».

«Ένας πολίτης, είτε είναι υπουργός ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης, δεν δικαιούται να έχει γνώμη για μια απόφαση που εξέδωσε ένα δικαστήριο;» διερωτήθηκε ο κ. Κοντονής, υπογραμμίζοντας πως «ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις, που διατύπωσε σε βάρος του ο κ. Σακελλαρίου περί «ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη», ο κ. Κοντονής απάντησε: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο χθες με αυτή την ακραία και άδικη φρασεολογία. Αδικεί και τον ίδιο και τον θεσμό που υπηρετεί».

«Στις διατάξεις του πόθεν έσχες δεν πρέπει να εμφιλοχωρούν εξαιρέσεις», συνέχισε, εξηγώντας ότι «δεν γίνεται να προχωρήσει αυτή η κοινωνία με εξαιρέσεις, διότι τότε καταστρατηγείται κάθε κανόνας ισονομίας».

«Δεν γίνεται να υποχρεούται κάποιος να δηλώνει εισοδήματα και χρήματα, τα οποία έχει στους λογαριασμούς των τραπεζών και να μην υποχρεούται να δηλώσει χρήματα ή άλλα τιμαλφή, που έχει σε μία θυρίδα τράπεζας. Ειλικρινά γι' αυτόν τον λόγο επανήλθα [...] Όταν οι πολίτες βλέπουν ότι για θέματα, που τους αφορούν, οι δικαστές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε ο θεσμός φθείρεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη απομειούται» επισήμανε ο κ. Κοντονης.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή την αντιπαράθεση ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια που παίζει η Νέα Δημοκρατία, που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν», ενώ για την ουσία της αντιπαράθεσης παρατήρησε:

«Ποια είναι η χειραγώγηση; Η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της και την εντονότατη διαφωνία της για το θέμα -εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον- ότι το πόθεν έσχες των δικαστών δεν πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρέσεις, γιατί αν έχουμε έναν επίορκο δικαστή -υπάρχουν και τέτοιοι και έχουν δικαστεί από τη δικαιοσύνη στο παρελθόν- ο οποίος, για να διαφύγει τον έλεγχο για χρήματα τα οποία παράνομα λαμβάνει, αντί να τα βάλει σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται, τα βάλει σε μία θυρίδα τράπεζας, τότε καταστρατηγείται ο νόμος».

Παραίτηση Κοντονή ζητά η ΝΔ

Η Δικαιοσύνη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αυτό είναι σοβαρό θεσμικό πρόβλημα, δήλωσε η κ. Σπυράκη. Εξήγησε ότι αυτός είναι ο λόγος που η ΝΔ ζητά την αποπομπή του Σταύρου Κοντονή. Αναφέρθηκε σε παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού "που έκανε αναφορά σε θεσμικά εμπόδια".