Πόλεμος Συρία: Στην Ρωσία η επόμενη κίνηση της διεθνούς σκακιέρας

 
Πόλεμος Συρία: Στην Ρωσία η επόμενη κίνηση της διεθνούς σκακιέρας

Ενημερώθηκε: 14/04/18 - 15:58

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πλήγματα που κατέφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Συρία εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού και τα οποία κατήγγειλε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», συγκαλεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και θέτει σε επιφυλακή την παγκόσμια κοινότητα για την επόμενη κίνηση του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει στις 11.00 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης -18:00 ώρα Ελλάδος). Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ, αλλά και τις άλλες χώρες που έλαβαν μέρος στις επιδρομές στη Συρία. Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα «Kommersant daily» πως η Μόσχα ενδιαφερόταν για συνεργασία με την Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε πως οι πυραυλικές επιθέσεις κατά συριακών στόχων θα επιδράσουν αρνητικά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Η ενέργεια αυτή δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στους εξτρεμιστές και τους ενόπλους ότι πράττουν σωστά πράγματα» σημείωσε η ίδια, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ενημέρωση του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία θα ενημερώσουν σήμερα τη συμμαχία για τις συντονισμένες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις τους. Η συνεδρίαση των 29 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αναμένεται ν’ αρχίσει γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

ΝΑΤΟ

Τοδεν είχε συμμετοχή στην πραγματοποίηση των σημερινών αεροπορικών και πυραυλικών πληγμάτων κατά συριακών στόχων, ενώ ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τη στήριξή του στις επιθέσεις με σημερινή ανακοίνωσή του.

«Η ενέργεια αυτή θα περιορίσει την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει άλλες επιθέσεις με χημικά όπλα κατά του συριακού λαού» ανέφερε συγκεκριμένα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Καταδικάζει την επίθεση ο Πούτιν

«Η Ρωσία καταδικάζει με τον πιο σοβαρό τρόπο την επίθεση στη Συρία, όπου Ρώσοι στρατιώτες βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», τόνισε νωρίτερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της χτύπησαν πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, παραβιάζοντας τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, τόνισε ακόμη, καθώς η επιχείρηση δεν είχε αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση μία εχθρική πράξη κατά ενός ξένου κράτους.

Η κλιμάκωση της συριακής κρίσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων, προειδοποίησε ο Πούτιν. «Η ιστορία θα αποσαφηνίσει τα πράγματα, όπως ήδη έχει βρει υπεύθυνη την Ουάσινγκτον για σφαγές στη Γιουγκοσλαβία», δήλωσε ακόμη, συμπληρώνοντας ότι το μόνο που θα πετύχουν οι ΗΠΑ είναι να προκαλέσουν ένα νέο κύμα προσφύγων και να υποφέρει ο λαός της Συρίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, ότι δεν βρήκε καμία απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων στην επίθεση στη Ντούμα, που προκάλεσε το χτύπημα των δυτικών δυνάμεων, στις οποίες επιτέθηκε επειδή ενήργησαν χωφρίς πρώτα να περιμένουν τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών.

«Οι ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες»

Η Συρία δέχθηκε επίθεση ακριβώς την ώρα που είχε μια ευκαιρία για ειρήνη, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μερικές ώρες αφότου αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις σφυροκόπησαν τη Δαμασκό με αεροπορικές επιδρομές σε απάντηση για μια επίθεση με δηλητηριώδες αέριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Ο συριακός λαός δοκιμάσθηκε πρώτα από την 'Αραβική άνοιξη', μετά από το Ισλαμικό Κράτος, τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση», έγραψε στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε.

Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και tη Γαλλία δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ. "Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες", τόνισε ο Αντόνοφ. "'Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι", πρόσθεσε.