ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Ξεκίνησαν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

 
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Ξεκίνησαν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

Ενημερώθηκε: 23/04/18 - 09:03

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Πέντε μονάδες βρίσκονται ήδη εκτός λειτουργίας με την πρώτη βάρδια που ξεκίνησε στις 7 το πρωί της Δευτέρας 23/4, καθώς η πρώτη 48ωρη απεργία ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των απεργών να εστιάζεται στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας.

νομοσχεδίου

Όπως δήλωσε ο κ. Αδαμίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο απεργιακός σχεδιασμός υλοποιείται κανονικά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας. «Ζητάμε την απόσυρση τουπου αποδεδειγμένα θα είναι καταστροφή για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ξεκίνησε απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ - Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε χωρίς ρεύμα;

Η μονάδα στον ΑΗΣ Αμυνταίου και αποφασίστηκε να παραμείνει συνδεδεμένος στο σύστημα, καθώς τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση του ακριτικού δήμου.

Το πρωί θα ξεκινήσει η ακρόαση των φορέων στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και όπως ανέφερε, «θα εξηγήσουμε στους βουλευτές τι σημαίνει για τις λιγνιτοφόρες περιοχές της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης η πώληση σε ιδιώτες των καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών μονάδων που διαθέτει η ΔΕΗ».

Θα έχουμε διακοπές ρεύματος;

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν πως θα γίνουν μόνο σε περίπτωση που το θέλει η κυβέρνηση και μάλιστα προτίθενται να καταθέσουν αγωγές σε περίπτωση που διακοπεί η ηλεκτροδότηση εσκεμμένα.

Πάντως σε περίπτωση που το παραγόμενο ρεύμα θα είναι λιγότερο από τη ζήτηση διακοπές θα έχουμε στις ώρες αιχμής, 8 με 11 το βράδυ.

Πρόβλημα θα υπάρξει στην Αττική στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά όπως και στις περιοχές που αναπτύσσονται έντονες βομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, πχ. Ασπρόπυργος.

Και στην Κρήτη πιθανά να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθώς το ενεργειακό της σύστημα είναι αυτόνομο .

Περισσότερη ανησυχία προκύπτει από τη διάρκεια της απεργίας. Εάν όμως φτάσουμε στο σημείο που η παραγόμενη ενέργεια είναι μικρότερη από τη ζήτηση, θα βγει πρόγραμμα περικοπών και θα ενημερωθούν από πριν οι καταναλωτές. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι με βάση τα δεδομένα που έχουν πλέον δημιουργηθεί στην αγορά ηλεκτρισμού, δεν είναι καθόλου αυτονόητη η δυνατότητα της ΓΕΝΟΠ, ακόμα και αν το θέλει, να οδηγήσει το σύστημα σε ανεπάρκεια ρεύματος. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τα μεγάλα ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος (Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison), πολύ μεγάλη εγκατεστημένη ισχύς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και η δυνατότητα εισαγωγής ρεύματος από την Ιταλία και από τα βόρεια σύνορα.

Όλες αυτές οι πηγές τροφοδοσίας του συστήματος δεν επηρεάζονται από την απεργία της ΔΕΗ, αλλά αντίθετα «βλέπουν» την απεργία ως μια ιδανική ευκαιρία να δουλέψουν στο φουλ και να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων που γνωρίζουν καλά τη δομή του συστήματος, ακόμα και αν βγούν εκτός λειτουργίας όλοι οι θερμικοί σταθμοί της ΔΕΗ (λιγνιτικοί και φυσικού αερίου) το σύστημα μπορεί να έχει επάρκεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ήλιο ώστε να δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά την ημέρα (πράγμα που θεωρείται δεδομένο την εποχή αυτή) και αέρα ώστε να δουλεύουν τα αιολικά τη νύχτα.

Πρακτικά, εάν δεν ευνοήσει ο αέρας, θα υπάρξουν προβλήματα περιορισμένα και θα αφορούν στις βραδινές ώρες με υψηλή ζήτηση ήτοι 8 έως 11 το βράδυ. Η υπόθεση αλλάζει εάν οι απεργοί της ΓΕΝΟΠ παρέμβουν στη λειτουργία των υδροηλεκτρικών. Αυτό όμως είναι κάτι που δύσκολα θα το επιχειρήσουν καθώς οι ταμιευτήρες είναι γεμάτοι νερό και εάν σταματήσει η παραγωγή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υπερχειλίσεων.

Επίσης πρόβλημα θα υπάρξει εάν η απεργία της ΔΕΗ είναι παρατεταμένη, καθώς αυτή τη στιγμή ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα δεν είναι σε λειτουργία, οπότε, εάν η απεργία ξεπεράσει τις 4 με 5 ημέρες, ίσως να μην υπάρχει αρκετό αέριο για όλες τις ιδιωτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες (πάντα με την υπόθεση ότι όλα τα θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ βγουν εκτός).