Το απόλυτο αλαλούμ πάνω στους νεκρούς - Δηλώσεις, διαψεύσεις και αλληλοκατηγορίες

 
Το απόλυτο αλαλούμ πάνω στους νεκρούς - Δηλώσεις, διαψεύσεις και αλληλοκατηγορίες

Ενημερώθηκε: 31/07/18 - 20:15

Συνεχίζεται το γαϊτανάκι ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές της περασμένης Δευτέρας, με 91 καταμετρημένους νεκρούς και 14 αγνοούμενους επισήμως.

 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας

Την επόμενη ημέρα εστάλη από την Λιμενική Αρχή Ραφήνας το σήμα για την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης και είχε χαρακτήρα συνολικού απολογισμού, απαντά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται έγγραφο του Λιμενικού από τις 19:08, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε ενημέρωση για την ανάσυρση σωμάτων θυμάτων στο Μάτι από τα πληρώματα 11 σκαφών του Λιμενικού Σώματος, που είχαν προσεγγίσει το λιμάνι της Ραφήνας. Επιπλέον σημειώνει πως στο σήμα - ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Ραφήνας αναφέρεται χαρακτηριστικά: "περί 22:30 προσέλευση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ΥΝΑΠΝ (κ.κ. υφυπουργού, κ.κ. ΓΓΛΛΠ, κ.κ. Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, κ.κ. Β Υ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)".

Ε

Απαντώντας το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρει ότι "η εν λόγω σηματική αναφορά απεστάλη την Τρίτη, 24-07-2018, από την Λιμενική Αρχή Ραφήνας, την επόμενη δηλαδή ημέρα από την έναρξη της επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης, και είχε χαρακτήρα συνολικού απολογισμού και καταγραφής των ενεργειών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στην περιοχή ευθύνης της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας από την έναρξη της επιχείρησης έως και τη μεταφορά του τελευταίου ανθρώπου".

Ειδικότερα, προσθέτει "στην σηματική αναφορά καταγράφεται με σαφήνεια ότι από τις 19:08 μ.μ. της 23-07-2018 και μετέπειτα ξεκίνησαν συνεχείς μεταφορές διασωθέντων προς το Λιμάνι Ραφήνας, αλλά και σορών από τα σκάφη που συμμετείχαν στην διάσωση χωρίς όμως να καθορίζεται ο χρόνος ανεύρεσης και μεταφοράς τους όπως υποστηρίζει το εν λόγω δημοσίευμα".

Η Περιφέρεια Αττικής

Δεν αναφέρεται σε απόφαση «εκκένωσης» το πρακτικό της έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας Αττικής, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια, με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου Ραφήνας Βαγγέλη Μπουρνούς.

Ο δημαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς, κατήγγειλε για "πλαστά έγγραφα, πλαστά πρακτικά" την κ. Τσούπρα, περιφερειακή σύμβουλο, αναπληρώτρια σε θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και αρμόδια κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Σε ανακοίνωση της η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει:

1. Το Πρακτικό της έκτακτης Συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου που έλαβε χώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23/7, δεν δύναται να πλαστογραφηθεί καθώς τα Πρακτικά ενός Συλλογικού οργάνου συντάσσονται και επικυρώνονται δεόντως και αποστέλλονται στους συμμετέχοντες σε αυτό όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

2. Στο Πρακτικό περιγράφεται η κατάσταση της μεγάλης πυρκαγιάς, οι δράσεις και οι ενέργειες των αρμόδιων φορέων εκείνες τις δραματικές ώρες.

3. Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε απόφαση «εκκένωσης».

4. Το έγγραφο δεν προχωρά σε κανενός είδους αξιολογικές κρίσεις έναντι ουδενός παράγοντα ή φορέα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας

Απαράδεκτες και άθλιες οι αιτιάσεις Πολάκη ότι ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής βάζει τη σφραγίδα και μάλιστα από έναν γιατρό", αναφέρει η Πανελληνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωσή της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι την ώρα της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας για τη φονική φωτιά στο Μάτι υπήρχαν πληροφορίες για δύο νεκρούς αλλά δεν ανακοινώθηκαν γιατί «ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής βάζει τη σφραγίδα» προχώρησε ο Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «την ώρα ώρα της σύσκεψης είχαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο νεκρούς. Ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής βάζει τη σφραγίδα. Τι θα βγαίναμε και και θα μιλούσαμε με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες;».

Θυμίζουμε ότι ο λόγος γίνεται για απανθρακωμένα σώματα συμπολιτών μας που κάηκαν στην φονική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός

«Σαφώς και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός όταν έφυγαν οι κάμερες», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Και όταν πλέον μπήκαν τα συνεργεία και άρχισαμε να βλέπουμε τι έγιναν στα σπίτια βγήκε μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανακοίνωσε για 20 νεκρούς» πρόσθεσε ο Π. Πολάκης.

Ο Π. Πολάκης είπε, επίσης, ότι «προφανώς δεν έγιναν καλώς καμωμένα τα πράγματα αφού είχαμε θύματα» ενώ έριξε ευθύνες στην άναρχη δόμηση στο Μάτι που «εμπόδισε τον κόσμο». Κατά τον ίδιο «μπόρεσαν να φύγουν 13-14.000 άνθρωποι από τα σπίτια τους και εγκλωβίστηκαν 1.000 στη θάλασσα».

Απαντώντας στις δηλώσεις Πολάκη οι εργαζόμενοι στην υγεία αναφέρουν: "Μετά από πολλές ώρες και τα μαγειρέματα που έγιναν στο Σισμανόγλειο για την ώρα μεταφοράς των νεκρών ο κος Πολάκης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι γνώριζε την ώρα του συντονιστικού για τους νεκρούς που είχαν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο. Ως εκ τούτου γνώριζαν όλοι οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός στο συντονιστικό".

Για την δήλωση Πολάκη το πρωί στην ΕΡΤ ότι υπήρχε η πληροφορία για νεκρούς αλλά έλειπε η σφραγίδα του ιατροδικαστή αποσαφηνίζουν: "Ο θάνατος ατόμου που μεταφέρεται – διακομίζεται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών νοσοκομείου διαπιστώνεται από τους γιατρούς. Ο ιατροδικαστής διαπιστώνει τα αίτια θανάτου και όχι τον θάνατο".

Γι’ αυτό - εξηγούν - "μετά την ιατρική εξέταση οι νεκροί μεταφέρονται σε νεκροθάλαμο και οι ασθενείς στους θαλάμους νοσηλείας. Οι νεκροί που διακομίστηκαν στο Σισμανόγλειο χωρίς βέβαια ιατροδικαστική εξέταση οδηγήθηκαν όπως έπρεπε στο νεκροθάλαμο".

Δειτε το σχετικό βίντεο: