Πoρτογαλική απάντηση στους “σκληρούς”: “Άδικη η οποιαδήποτε κύρωση”

 
Πoρτογαλική απάντηση στους “σκληρούς”: “Άδικη η οποιαδήποτε κύρωση”

Ενημερώθηκε: 12/07/16 - 23:01

Αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στο Ecofin της Τρίτης επικράτησαν οι "σκληροί" και για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, κινήθηκε διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος δύο χωρών.

Το... ιστορικό μάρμαρο πλήρωσαν Πορτογαλία και Ισπανία, οι οποίες σύμφωνα με τους υπουργούς εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους.

Η Κομισιόν, η οποία είναι αρμόδια για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, έχει, μετά την έναρξη της διαδικασίας, προθεσμία είκοσι ημερών για να προτείνει μέτρα σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν πρόστιμα ύψους έως και 0,2% του ΑΕΠ—δηλαδή 2,2 δισεκ. ευρώ για την Ισπανία και 360 εκατ. ευρώ για την Πορτογαλία, όπως υπολόγισε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει των στοιχείων για το ΑΕΠ των δύο κρατών το 2015 όπως έχουν δημοσιευθεί από τη Eurostat.

Και οι αντιδράσεις από τις τιμωρημένες πλέον χώρες ξεκίνησαν. Θα ήταν «αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιβληθεί η παραμικρή κύρωση στην Πορτογαλία», δήλωσε σήμερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, αντιδρώντας στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων για δημοσιονομική παρέκκλιση σε βάρος της Λισαβόνας και της Μαδρίτης.

Όλη αυτή η διαδικασία κινείται σε λάθος κατεύθυνση, πρόσθεσε ο πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός μιλώντας στον Τύπο στη Λισαβόνα, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα επαναφέρει φέτος το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ (σ.σ. το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ) «χωρίς να προσφύγει σε ένα σχέδιο Β ή σε έκτακτα μέτρα» για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής της.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία και η ευρωζώνη δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα από την εφαρμογή κυρώσεων, όποιες κι αν είναι αυτές, σε βάρος της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας», συνέχισε ο Κόστα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο χάρη στην υποστήριξη που του προσέφεραν στη Βουλή κόμματα της πορτογαλικής ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η διαδικασία η οποία κινήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης «αφορά αποκλειστικά την περίοδο 2013-2015» και «δεν αποτελεί κρίση για την (πολιτική την οποία ασκεί) η σημερινή κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Η προηγούμενη κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση είχε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, κατ' απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ (2011-2014).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο «αξιοσέβαστος γερμανός υπουργός Οικονομικών» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν επανειλημμένα παρουσιάσει την προηγούμενη κυβέρνηση σαν ένα «υπόδειγμα καλού μαθητή», σημείωσε ο Κόστα.

«Το να προτείνεται τώρα να τιμωρηθεί η Πορτογαλία διότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα είναι κάτι το οποίο απαξιώνει τον κ. Σόιμπλε και δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ευρωζώνης», υπογράμμισε ακόμη ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Σόιμπλε είχε κάνει επικριτικές δηλώσεις για την κυβέρνηση του Κόστα, κρίνοντας ότι μπορεί να χρειαστεί ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, προκαλώντας οργή στη Λισαβόνα, η οποία κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Πορτογαλία και του επέδωσε διαμαρτυρία.

"Βαρύς ο πέλεκυς" από το Ecofin σε Ισπανία και Πορτογαλία

Στη διαπίστωση πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους κατέληξε το ΕCOFIN που κινεί τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων

Στη διαπίστωση πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, κινώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος δύο χωρών.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι μετά την οικονομική κρίση η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διανύσει πολύ δρόμο και σήμερα οι οικονομίες τους έχουν ανακάμψει μέσα από διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τις προσπάθειες των δύο χωρών να εξέλθουν από την κρίση. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι και οι δύο χώρες παρεξέκλιναν από το στόχο τους να μειώσουν, εντός των προθεσμιών, τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Ο Β.

Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τις επόμενες δέκα μέρες η Επιτροπή θα αναμείνει τα επιχειρήματα και τις δεσμεύσεις που προτίθενται να αναλάβουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους και δεν έκρυψε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναστολής κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ο Β. Ντομπρόβσκις εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ παρά μόνο έπειτα από ένα χρόνο. Ως εκ τούτου, είπε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν όλο το χρόνο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν την κατάσταση και να μη χάσουν μέρος των ευρωπαϊκών πόρων.

«Το Συμβούλιο βρίσκεται στην ίδια σελίδα με την Επιτροπή και δεν είχαμε κανένα δράμα σήμερα», ανέφερε από την πλευρά του ο Πίτερ Καζιμίρ, ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας που έχει την Προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο. «Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα βρεθεί μια έξυπνη λύση, ένας καλός συμβιβασμός» ανέφερε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Βαρύς ο πέλεκυς" από το Ecofin σε Ισπανία και Πορτογαλία

Ξεκίνησε η διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία

Eurogroup: Στο Ecofin οι κυρώσεις σε Πορτογαλία και Ισπανία