Πολλά ερωτήματα από την εξαγορά προβληματικής εταιρείας ιδιοκτησίας αντιπροέδρου ΠΓΔΜ από τη ΔΕΗ

 
Πολλά ερωτήματα από την εξαγορά προβληματικής εταιρείας ιδιοκτησίας αντιπροέδρου ΠΓΔΜ από τη ΔΕΗ

Ενημερώθηκε: 10/10/18 - 18:35

Πολλά τα ερωτήματα σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας ηλεκτρισμού EDS (της ΠΓΔΜ) από τη ΔΕΗ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ. Ερωτήματα που σχετίζονται τόσο με τη χρονική συγκυρία της εξαγοράς μιας εταιρείας η οποία ανήκει στον στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ, επιχειρηματία κ. Κότσο Ανγκιούσεφ και το γεγονός ότι πρόκειται για μια προβληματική εταιρεία (βάσει του ισολογισμού της) .

Η εξαγορά της EDS είχε ανακοινωθεί 2 μήνες πριν τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Σκοπιανή για το «Μακεδονικό»

. Τότε είχαν τεθεί ερωτήματα από την αντιπολίτευση για το σκοπό της εξαγοράς από τη ΔΕΗ, η οποία αντιμετώπιζε τα γνωστά δικά της προβλήματα, ενώ η κριτική είχε εστιαστεί στο πρόσωπο του πωλητή και στη χρονική συγκυρία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η απάντηση της ΔΕΗ ήταν ότι το τίμημα προήλθε ύστερα από αποτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή και είχε εγκριθεί από τη γενική συνέλευση.

Χτες όμως που είδε το φως της δημοσιότητας ο ισολογισμός της EDS όπου περιγράφεται μια προβληματική εταιρεία και πλέον τίθεται θέμα εξηγήσεων για πιο λόγο προχώρησε σε αυτή την εξαγορά αφού τα στοιχεία του ισολογισμού δεν δείχνουν μια υγιή εταιρεία.

Τι δείχνει ο ισολογισμός

Η EDS το 2017 είχε αρνητική καθαρή θέση 900.000 ευρώ, περισσότερα έξοδα από έσοδα, ζημιές 5,33 εκατ. ευρώ, και υποχρεώσεις 18,4 εκατ ευρώ. Το σύνολο της συγκεκριμένης αγοράς στη γείτονα χώρα ανέρχεται στα 775 εκατ. ευρώ και η EDS κατέχει μερίδιο 11,2%.

Τα παραπάνω στοιχεί σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογούν την εξαγορά. Μια απάντηση είναι ότι η εταιρεία έχει περιθώριο να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά και κατ΄ επέκταση τα οικονομικά της μεγέθη. Αλλά και για αυτή την εκδοχή η ΔΕΗ θα πρέπει να καταθέσει ιστορικά στοιχεία εξέλιξης των συμβάσεων της EDS και κυρίως νέα συμβόλαια προμήθειας, εφόσον υπάρχουν.

Οι πρώτες αντιδράσεις - Μ. Σπυράκη: Η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις

Με αφορμή τα οικονομικά στοιχεία της EDS η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».

Σταθάκης: Απολύτως θεμιτή η εξαγορά της EDS. Έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ΔΕΗ

«Η εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεμιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού. Πρόκειται για ένα ακόμη παλαιότερο θέμα, το οποίο ανακινεί η ΝΔ στην προσπάθεια της να δημιουργήσει κλίμα» αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη.

«Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Ακόμη, η εν λόγω αγορά έχει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας» επισημαίνει ο κ. Σταθάκης και υπογραμμίζει ότι «η ΔΕΗ εξετάζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή».

Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στη συμμετοχή της, το 2017, σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Τουρκία, χωρίς να αναδειχθεί τελικά πλειοδότης. Αναφέρεται, επίσης, ότι η ΔΕΗ εξετάζει ακόμη αντίστοιχη εξαγορά υδροηλεκτρικού σταθμού στην Αλβανία, διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς και τη συμμετοχή της σε ανάλογα έργα σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι η εξαγορά της EDS προέκυψε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) έγιναν από έγκριτους οίκους που επελέγησαν με διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018.

Η σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε στις 5.2.2018, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Νομική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ελέγχου κοκ). Η απόφαση έγκρισης εξαγοράς έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 6.2.2018.

«Αν και η σχετική εισήγηση δεν μπορεί να χορηγηθεί, δύναται ο ερωτών βουλευτής να τη μελετήσει στα γραφεία της εταιρείας» αναφέρει ο υπουργός στον κ. Μανιάτη και τον ενημερώνει ότι στη συνέχεια, στις 13.4.2018, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση εξαγοράς εταιρικών μεριδίων της εταιρείας EDS.

Γ. Μανιάτης: Προκλητική η εξαγορά από τη ΔΕΗ

Ο Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ, Γ. Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις 11% του τζίρου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια, δηλ. ουσιαστικά μηδενική αξία, αποκαλύπτεται ότι είναι τα στοιχεία της εταιρείας του αντιπροέδρου του Ζάεφ, που εξαγόρασε η ΔΕΗ έναντι 5.000.000 €. Ουσιαστικά, μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ.

Πριν ένα μήνα, με ερώτησή μου στους κ.κ. Ε. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, ρωτούσα ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς και τα κριτήρια εξαγοράς.

Σήμερα, στην απάντησή του, ο κ. Γ. Χουλιαράκης μου απαντά ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, δηλ. ο βασικός μέτοχος του 51%, κ Γ. Χουλιαράκης ως Αν. Υπουργός Οικονομικών, έχει εγκρίνει την απόφαση της ΔΕΗ. Τώρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Αντίστοιχα, ο κ. Γ. Σταθάκης απαντά ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία (!!!), πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών και βεβαίως, ότι έχει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Το αξιοπερίεργο (;) της απάντησης του κ Γ. Σταθάκη, είναι ότι οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05.2.2018, και η απόφαση εξαγοράς από το Δ.Σ. πάρθηκε την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06.2.2018, δηλ. 2 τουλάχιστον μήνες πριν την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών διερευνήσεων της εξαγοράς.

Καταθέτω σήμερα στη Βουλή νέα ερώτηση, προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα για τη λήψη της απόφασης».