Τι απαντά η Εισαγγελία Εφετών για τη μετάφραση του βουλεύματος SIEMENS

 
Τι απαντά η Εισαγγελία Εφετών για τη μετάφραση του βουλεύματος SIEMENS

Ενημερώθηκε: 13/07/16 - 16:20

Αιχμές κατά της μεταφραστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών αφήνουν κύκλοι της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση της μεταφραστικής Υπηρεσίας που αναφέρει ότι «ολοκλήρωσε εγκαίρως» τη μετάφραση που ζητήθηκε, πηγές της Εισαγγελίας Εφετών επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση της παράδοσης έγινε αφού είχε ξεκινήσει η δίκη της SIEMENS: «Δεν υπάρχει εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήσαμε από ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015, το οποίο ρητά είχαμε ζητήσει με έγγραφο μας από την μεταφραστική υπηρεσία. Παραδόθηκε μόλις τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει».

Στο ερώτημα που έχει ανακύψει γιατί η δίκη ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου 2015, ενώ δεν είχε διασφαλιστεί ότι η μετάφραση του βουλεύματος θα είχε ολοκληρωθεί, οι ίδιες εισαγγελικές πηγές απαντούν: «Προσπαθήσαμε να κάνουμε έγκαιρα τις επιδόσεις των κλήσεων στους κατηγορούμενους, ώστε να διακόψουμε τις παραγραφές, καθώς ήμασταν βέβαιοι ότι θα απορρίπτονταν τυχόν ενστάσεις των κατηγορουμένων για την επίδοση του μη μεταφρασμένου βουλεύματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βεβαιότητα ότι οι ενστάσεις θα απορρίπτονταν βασιζόταν καταρχάς στο γεγονός ότι ανάλογες ενστάσεις περί μη μετάφρασης του συνόλου του παραπεμπτικού βουλεύματος σε υπόθεση Τούρκων κατηγορουμένων για τρομοκρατία είχαν απορριφθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (απόφαση υπ' αριθμ. 2868/2015) με το σκεπτικό ότι δεν απαιτείται επίδοση μεταφρασμένου βουλεύματος, εφόσον οι κατηγορούμενοι είχαν απολογηθεί στην ανάκριση. Κατά δεύτερον, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Απρίλιο του 2015 είχε απορρίψει τις αιτήσεις αναίρεσης του παραπεμπτικού βουλεύματος τεσσάρων Γερμανών κατηγορουμένων στη δίκη της SIEMENS που μεταξύ άλλων έθεταν και το ζήτημα της έλλειψης μετάφρασης στα γερμανικά της εισαγγελικής πρότασης. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν συντρέχει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, λόγω μη μετάφρασης της εισαγγελικής πρότασης στα Γερμανικά, καθώς είχαν λάβει γνώση του περιεχομένου της οι συνήγοροι των τεσσάρων Γερμανών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αμανατίδης για Siemens: "Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν θα παραγραφεί"

Η Siemens άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διελκυστίνδα ευθυνών για το ΦΙΑΣΚΟ της SIEMENS

Επ' αόριστον αναβολή στη δίκη της Siemens