«Όχι» της ΕΕ στην πρόταση Τραμπ για αποστολή περισσότερων δυνάμεων στο Στενό του Ορμούζ

 
hormuz strait iran

Ενημερώθηκε: 16/03/26 - 20:55

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την πρόθεση να ενισχύσουν τη ναυτική αποστολή της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προς το παρόν πρόθεση επέκτασης της εντολής της επιχείρησης στο Στενό του Ορμούζ.

Τη θέση αυτή διατύπωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Στις συζητήσεις μας υπήρξε σαφής επιθυμία να ενισχυθεί αυτή η επιχείρηση, αλλά προς το παρόν δεν υπήρξε διάθεση να αλλάξει η εντολή της επιχείρησης “Ασπίδες”», δήλωσε η Κάγια Κάλας σε δημοσιογράφους.

Η συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ναυτικής παρουσίας πραγματοποιείται εν μέσω αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει καλέσει χώρες να συμβάλουν στην ασφάλεια του Στενού του Ορμούζ, μετά τις επιθέσεις του Ιράν με drones, πυραύλους και νάρκες ως απάντηση στις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, καθώς το Στενό του Ορμούζ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες αρτηρίες παγκοσμίως, μέσω της οποίας μεταφέρεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή «Ασπίδες», που πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη «ασπίδες», δημιουργήθηκε το 2024 με στόχο την προστασία εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σήμερα η αποστολή διαθέτει υπό την άμεση διοίκησή της ένα ιταλικό και ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο, ενώ μπορεί να λάβει υποστήριξη από ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο και ένα ακόμη ιταλικό σκάφος.

Η Κάγια Κάλας σημείωσε ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της επιχείρησης με περισσότερα ναυτικά μέσα.

«Η συζήτηση ήταν ότι η επιχείρηση πρέπει να ενισχυθεί, καθώς δεν διαθέτει πολλά ναυτικά μέσα. Θα πρέπει να έχει περισσότερα», ανέφερε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι, παρότι το Στενό του Ορμούζ βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας κρίσης, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα παραμένει κρίσιμης σημασίας για το διεθνές εμπόριο και τη σταθερότητα της περιοχής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ