Έρχονται τα 70 Kiowa Warrior και κόβουν τη «φόρα» του Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Έρχονται τα 70 Kiowa Warrior και κόβουν τη «φόρα» του Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 18/11/18 - 13:25

Αυξάνεται η αποτρεπτική ικανότητα με τον ερχομό των ελικόπτερων Kiowa Warrior τύπου OH-58D, στο πρώτο τρίμηνο του 2019, Ήδη το πρώτο είναι έτοιμο και βαμμένο με την ελληνική σημαία.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να βρίσκονται στην Ελλάδα 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία απέκτησε η Ελλάδα από τον αμερικανικό στρατό έναντι 44,15 εκατ. δολάρια.

ΓΕΣ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οι «Ινδιάνοι μαχητές» των αιθέρων (Kiowa, φυλή Ινδιάνων της Αμερικής) θα ενισχύσουν την άμυνα των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα στην ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Θεωρείται βέβαιο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» ότι τα ελικόπτερα θα προσφέρουν τεράστιο αβαντάζ στον τομέα της επιτήρησης των συνόρων, στον Έβρο και τα ακριτικά νησιά του ανατολικού και νοτιανατολικού Αιγαίου, αφού θα έχουν την ικανότητα να επιχειρούν μέρα και νύχτα χάρη στο σύγχρονο σύστημα Mast Mounted Sight που φέρουν πάνω από τους έλικες.

KIOWA

Αμερικανός αξιωματούχος: Λυπούμαστε που τα δίνουμε αλλά χαιρόμαστε που θα τα πάρετε εσείς

Ο αμερικανικός στρατός έχασε τη μεγαλύτερη βοήθεια του μαχητή, τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, όπως αποδείχθηκε στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Λυπούμαστε που δεν τα έχουμε πλέον στο δυναμικό μας. Χαιρόμαστε όμως που θα τα έχετε εσείς και θα πετούν ακόμη». Τα λόγια που χρησιμοποίησε πρόσφατα ανώτατος αξιωματούχος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ σε συνομιλία με έλληνα ομόλογό του αποτελούν εγγύηση για την υψηλή αξία του όπλου, το οποίο αποσύρθηκε μεν από τον αμερικανικό στρατό, αλλά σύντομα θα συνεισφέρει στην άμυνα της Ελλάδας.

Αεροπορία Στρατού

Η πλέον ευχάριστη είδηση όμως είναι ότι, το Κογκρέσο αποφάσισε να δώσει στην Ελλάδα τα ανταλλακτικά των Κiowa που προορίζονταν για την Κροατία και την Τυνησία, οι οποίες έχουν επίσης προμηθευτεί ίδια ελικόπτερα. Ετσι, όταν αυτές οι χώρες χρειάζονται ανταλλακτικά, θα απευθύνονται σ’ εμάς.
Ακόμη, η ενημερώθηκε ότι θα παραλάβει παραπάνω κινητήρες από το αρχικά προβλεπόμενο πακέτο, και τελικά θα διαθέτει ένα στοκ 67 κινητήρων. «Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα ελικόπτερα θα είναι ετοιμοπόλεμα και επιχειρησιακά» εξηγούν πηγές του ΓΕΣ, καθώς εξαρχής είχε προβλεφθεί 10 ελικόπτερα να χρησιμοποιούνται για ανταλλακτικά.

Σημειώνεται πως ήδη το πρώτο ελικόπτερο είναι έτοιμο και βαμμένο με την ελληνική σημαία, ενώ υλικά φτάνουν συνεχώς στην 651 Αποθήκη Βάσεως Υλικού Πολέμου (ΑΒΥΠ), στον Αγιο Στέφανο.

Δείτε βίντεο με το Kiowa Warrior: