Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός για το 2019 - Δείτε τι προβλέπει

 
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός για το 2019 - Δείτε τι προβλέπει

Ενημερώθηκε: 21/11/18 - 16:36

Κατατέθηκε σήμερα Τετάρτη (21/11) από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιάρακη και παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο προϋπολογισμός για το 2019.

Παρά την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα, αύξηση της απασχόλησης και τις παροχές, που τον χαρακτηρίζουν, ο ΟΑΣΑ στην έκθεση του είναι λιγότερο αισιόδοξος στις εκτιμήσεις του.

Η κυβερνητική «αισιοδοξία» και η συγκρατημένη «υποδοχή» από τον ΟΑΣΑ

Στον προϋπολογισμό του 2019 προβλέπεται κοινωνικό μέρισμα ύψους 885 εκ. ευρώ το 2018, πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% για το 2019, ενεργοποίηση των θετικών μέτρων μεταξύ των οποίων και της μη περικοπής των συντάξεων, ανάπτυξη 2,5% και τόνωση της απασχόλησης κατά 1,4%, προβλέπει ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι λιγότερο αισιόδοξες από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2019, την ώρα που οι προβλέψεις του ΟΑΣΑ δεν συμερίζονατι αυτή την αισιοδοξία και εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας θα κινηθεί φέτος σε 2,1%, σε 2,2% το 2019 αλλά η ανάκαμψη θα ξαναπέσει στο 2,1% το 2020. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο οργανισμός καυτηριάζει την μεγάλη λιτότητα και επισημαίνει ότι η ανεπαρκής χρηματοδότηση παραμένει ένας μεγάλος περιορισμός για τις επενδύσεις, ενώ αργή είναι η πρόοδος στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού και η συνέχεια

Το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019 εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προς επεξεργασία την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια εισάγεται προς συζήτηση την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ώστε να ψηφιστεί έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% για το 2019 μετά την ενεργοποίηση των θετικών μέτρων μεταξύ των οποίων και της μη περικοπής των συντάξεων. Για το έτος 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός στηρίζεται σε μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, για το έτος 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων:

Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.

Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος

«Βοήθεια στο Σπίτι».

Το συνολικό κόστος των περιγραφόμενων μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του φακέλου για το επίδομα στέγασης, ανέρχεται σε 0,5% του ΑΕΠ και είναι αυξημένο κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ, έναντι των αντίστοιχων δημοσιονομικών παρεμβάσεων του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού.