Πραξικόπημα στην Τουρκία: Ανατροπή και επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν

 
Πραξικόπημα στην Τουρκία: Ανατροπή και επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 16/07/16 - 04:16

Συνεχής ροή

Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

04.02 Στρατιώτες παρέδωσαν τα όπλα τους στην πλατεία Ταξίμ

Περίπου 30 στρατιώτες που συμμετείχαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία παρέδωσαν τα όπλα τους σε ένοπλους αστυνομικούς στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι στρατιώτες παρέδωσαν τον οπλισμό τους και οδηγήθηκαν σε αστυνομικές κλούβες, ενώ ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, που πετούσε σε χαμηλό ύψος, προκάλεσε έναν δυνατό κρότο που ταρακούνησε τα γύρω κτίρια και έσπασε παράθυρα.

03.54 Στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας αναρτήθηκε η ανακοίνωση του πραξικοπήματος

Αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η ανακοίνωση που είχε διαβαστεί πριν από μερικές ώρες στα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης για επιβολή πραξικοπήματος εκ μέρους του Συμβουλίου Ειρήνη στη Χώρα

03.49 Ισχυρή έκρηξη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ λέει το Reuters

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανταποκριτή του

03.45 Εισβολή στρατιωτικών στο CNN Turk και διακοπή του προγράμματος

03.16 Προσγειώθηκε στο Κεμάλ Αταταούρκ το αεροσκάφος με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

03.15 Το tweet του Τσίπρα για το πραξικόπημα στην Τουρκία

"Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας" αναφέρει η ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο.

03.14 Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατική νομιμότητα

Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο θα έχει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία , αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της Προεδρίας της Δημοκρατίας .

03.12 "Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε να επιδειχθεί «ψυχραιμία» και «πλήρης σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας», έναν «σύμμαχο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης» στο βορειοατλαντικό σύμφωνο.
«Καλώ σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και στον πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και του Συντάγματος της Τουρκίας», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε μια λακωνική ανακοίνωσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

03:04 Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δηλώνει ότι η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο», το TRT ξανά στον αέρα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πριν από λίγο ότι η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο». Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι το επιτελείο ελέγχει την κατάσταση. Εξάλλου το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT είναι ξανά στον αέρα.

03:00 Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αφέθηκε ελεύθερος, δήλωσε εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών

Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.

02:40 Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες: Το πραξικόπημα απωθήθηκε

Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.
Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

02:26 Συνελήφθησαν οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ

Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

02:12 Στοιχεία για τους πραξικοπηματίες μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή»

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες. Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην 'Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.Η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, αφού πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

02:10 Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί νεκροί στην Άγκυρα

Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Άγκυρα, στο αρχηγείο των Ειδικών Δυνάμεων, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή· δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από ανεξάρτητη πηγή μέχρι στιγμής.

02:04 Μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ελικόπτερο των πραξικοπηματιών στην Άγκυρα

Αεροσκάφος F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε στρατιωτικό ελικόπτερο των πραξικοπηματιών πάνω από την πρωτεύουσα Άγκυρα, μεταδίδει το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

02:03 Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους προς υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «προδότες» όσους κρύβονται πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα και επανέλαβε την έκκληση του σε όλους τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος AKP να βγουν στους δρόμους. Όπως δήλωσε, τώρα είναι η ώρα να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε αυτή την ειδεχθή και ανήθικη πράξη. Τόνισε πως η στρατιωτική ηγεσία διέταξε όλους τους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν είναι χώρα του τρίτου κόσμου και όσοι απεικόνισαν με αυτό τον τρόπο την χώρα θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

02:00 Στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός πλήθους στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν τραυματίες

Στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός πλήθους στην Κωνσταντινούπολη και υπάρχουν τραυματίες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

01:46 Το AKP παραμένει στην εξουσία, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κουρτουλμούς

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατηρεί την εξουσία στη χώρα, δήλωσε σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι προχώρησε σε πραξικόπημα χθες βράδυ.

01:43 «O Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης Τσαμπίνο», μετέδωσε η τηλεόραση της Rai

«O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης Τσαμπίνο», μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Rai news 24. Την πληροφορία έδωσε ο διευθυντής του Rai News, Αντόνιο Ντι Μπέλλα, προσθέτοντας ότι η Γερμανία φέρεται να αρνήθηκε να επιτρέψει στον Ερντογάν να προσγειωθεί στο έδαφός της. Πριν λίγο, όμως, η ίδια η Rai υπογράμμισε ότι μια ακόμη εναλλακτική θα μπορούσε να είναι το αεροδρόμιο του Λονδίνου.

01:42 Η ομάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που επιχειρεί πραξικόπημα έχει τον έλεγχο κάποιων αρμάτων μάχης, ανέφερε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος

Μια ομάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που επιχειρεί πραξικόπημα έχει τον έλεγχο κάποιων αρμάτων μάχης και έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις της να προσπαθήσουν να καταλάβουν τους δρόμους, αλλά δεν το χει καταφέρει σε πολλές περιοχές, όπως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ανέφερε ένας ανώτερος τούρκος αξιωματούχος.
Όπως πρόσθεσε, η ανασφάλεια είναι πιθανόν να συνεχιστεί για τουλάχιστον ακόμη 24 ώρες.

01:33 Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Άγκυρας

Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν πριν από λίγο στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανταποκριτή του στην πόλη.

01:31 Στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ ενάντια στο αρχηγείο της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών στην Άγκυρα

Τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ ενάντια στο αρχηγείο της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) στην Άγκυρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

01:22 Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καλεί τους στρατιώτες να παρακούσουν τις διαταγές των πραξικοπηματιών

Ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εμέρ Τσελίκ κάλεσε πριν από λίγο τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων να παρακούσουν τις διαταγές των ανωτέρων τους που αποπειρώνται πραξικόπημα, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.«Δεν θα παραδώσουμε την δημοκρατία μας, θα αγωνιστούμε ως την τελευταία μας πνοή», ανέφερε ο Τσελίκ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

01:14 Άρματα μάχης περικύκλωσαν την τουρκική εθνοσυνέλευση, άνοιξαν πυρ

Άρματα μάχης περικύκλωσαν πριν από λίγο το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Πυρά ακούστηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

01:02 Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα που συντελείται στην χώρα και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ο Ερντογάν δήλωσε πως εκείνοι που αποπειράθηκαν να διαπράξουν το πραξικόπημα δεν έκαναν καμία απόπειρα να τον συλλάβουν.

00:58 Στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ στην Άγκυρα

Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ ενώ πετούσε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

00:54 Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στην Άγκυρα, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την πρωτεύουσαΜια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την πρωτεύουσα, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του RIA Novosti, αλλά και το Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ο τουρκικός στρατός ανέλαβε την εξουσία για να διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Με ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσίευσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ο τουρκικός στρατός ανέφερε πως όλες οι υφιστάμενες εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν και πως το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα.

Διακόπηκε πριν από λίγο η εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT

O Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό μέσω skype από το αεροδρόμιο "Ατατούρκ" στην Κωνσταντινούπολη.

Έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες απεύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση».Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

Οι αεροπορικές πτήσεις της British Airways και της Lufthansa με προορισμό την Τουρκία ανακοίνωσαν ότι εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς ή επιστρέφουν εκεί από όπου απογειώθηκαν

Όλες οι αεροπορικές πτήσεις της British Airways και της Lufthansa που είχαν προορισμό αεροδρόμια της Τουρκίας εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς ή επιστρέφουν εκεί από όπου απογειώθηκαν, σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο εταιρειών, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ανθρώπινες απώλειες, δηλώνει ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

Πολύ σκληρή ανακοίνωση που κάνει λόγο για προδοσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβάστηκε πριν από λίγο από τα κανάλια της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, με την οποία ανακοινώθηκε ότι ο στρατός ανέλαβε την εξουσία και επέβαλε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Αναφέρεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.
Αναφέρεται ότι η νέα διοίκηση θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τις σχέσεις της με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.
Παρά την ανακοίνωση, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένη. Ο υπουργός άμυνας Φικρί Ισίκ ανακοίνωσε πως «πρόκειται για πειρατική ανακοίνωση». Ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αμπντουλκαντίρ Σελβί μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια υποστηρίζει ότι πρόκειται για ανακοίνωση μιας χούντας», δηλαδή μια ομάδας των ενόπλων δυνάμεων.

Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος

Ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT ανέγνωσε πριν από λίγο σε ζωντανή μετάδοση μια ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού. Ο παρουσιαστής ανέφερε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε ότι η δημοκρατική τάξη και ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση.
Διευκρίνισε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Ο παρουσιαστής ανέφερε πως το «συμβούλιο ειρήνης» δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η δημόσια τάξη. Η ελευθερία των πολιτών είναι εγγυημένη από το «συμβούλιο ειρήνης» ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή γλώσσας. Πρόσθεσε ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια.

Στρατιωτικοί εισήλθαν στο κτίριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας, του TRT, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς στην Τουρκία, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο.

Ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN TURK μετέδωσε πως έχουν πιαστεί αρκετοί όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα.

Ανάμεσα στους ομήρους, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ασφαλής, σύμφωνα με το CNN TURK

Ένας δημοσιογράφος του NTV ανέφερε πως ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.

'Ενας αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε πως όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ακυρώθηκαν.

Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους αμερικανούς που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά την διάρκεια της νύχτας εν μέσω απόπειρας στρατιωτικού πραξικομήματος, όπως ανέφερε αξιωματούχος.

Συμπλοκές στο τουρκικό Πεντάγωνο, με πληροφορίες ακόμα και για νεκρούς

Ο στρατός κατέλαβε το αεροδρόμιο "Ατατούρκ" της Κωνσταντινούπολης.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο».«Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV .

«Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει».

Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό που χαρακτήρισε πως μια απόπειρα πραξικοπήματος από μια παράταξη εντός του στρατού θα πληρώνουν με βαρύ τίμημα.

To πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, μεταδίδει την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην 'Αγκυρα.
Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίεργη είναι το γεγονός ότι ενώ αναφέρονται πληροφορίες για χαμηλές πτήσεις, ασθενοφόρα στο γενικό επιτελείο κλπ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν κάποια πληροφορία που να δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει.

Χωρίς τηλεόραση, youtube, facebook και twitter ηχώρα.

Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν αργά σήμερα, χωρίς να αναφερθεί η αιτία.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για να ενημερωθεί για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία.