Ο Τραμπ κηρύσσει τις ΗΠΑ σε έκτακτη ανάγκη

 
Ο Τραμπ κηρύσσει τις ΗΠΑ σε έκτακτη ανάγκη

Ενημερώθηκε: 15/02/19 - 21:36

«Θα υπογράψουμε, σήμερα, την κατάσταση εθνικής ανάγκης και είναι ένα θαυμάσιο πράγμα» είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προανήγγειλε την Παρασκευή (15/02) ότι θα κηρύξει εντός της ημέρας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό. Μια ενέργεια που αναμένεται ότι θα εμπλέξει τον Λευκό Οίκο σε μια νομική διαμάχη με τους Δημοκρατικούς οι οποίοι χαρακτηρίζουν την απόφασή του «αντισυνταγματική» προσπάθεια να χρηματοδοτήσει το τείχος χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να συμπεριλάβει τους πόρους για την ανοικοδόμηση του τείχους –μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του– στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη. Ωστόσο στο νομοσχέδιο αυτό δεν περιλαμβανόταν το ποσό που ζητούσε ο ίδιος.

pic.twitter.com/58wWSSM11z

"We need to secure our borders to protect American citizens. President Trump is completely correct on this issue—we need to protect this country." — an Angel Mom

February 15, 2019

Ο κ. Τραμπ προέβλεψε ότι η αντιπαράθεση περί έκτακτης εθνικής ανάγκης θα κριθεί τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα κερδίσει. «Όλοι ξέρουν ότι τα τείχη λειτουργούν», επανέλαβε, κάνοντας λόγο για εισβολή παράτυπων μεταναστών.

Αντιδρούν έντονα οι Δημοκρατικοί

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο χαρακτήρισαν «παράνομη» την πρόθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τείχος που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά ένα "βίαιο πλήγμα" στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Τι σημαίνει κατάσταση ανάγκης για τις ΗΠΑ;

Η κατάσταση ανάγκης κηρύσσεται σε εθνικές κρίσεις. Ο Τραμπ το γνώριζε πολύ καλά όταν ξεκινούσε η κρίση του shutdown και επέμενε μέχρι κεραίας ότι υπάρχει «μεταναστευτική κρίση» στα νότια σύνορα της χώρας‧ έστω και αν οι ειδικοί έχουν κατ’ επανάληψη απορρίψει το επιχείρημά του, καθώς οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες που εγκαθίστανται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ είναι εκείνοι που παραμένουν αφότου λήξει η βίζα τους.

Εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος κηρύξει κατάσταση ανάγκης, θα έχει άμεσα πρόσβαση σε ειδικές δυνάμεις οι οποίες θα του επιτρέψουν να ξεπεράσει τη συνήθη πολιτική διαδικασία και να αντλήσει χρήματα του στρατού – που κανονικά προορίζονται για την ανακούφιση από καταστροφές – προκειμένου να χτίσει το τείχος.

Έως σήμερα, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν κηρύξει έκτακτη ανάγκη για την αντιμετώπιση κρίσεων εξωτερικής πολιτικής, όπως να παρεμποδιστεί η πρόσβαση οντοτήτων που συνδέονται με τρομοκρατία σε λογαριασμούς ή να απαγορεύσουν τις επενδύσεις σε έθνη που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε αυτή τη λογική, ανώτατοι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος καταγγέλλουν τον Τραμπ για «καταφανή κατάχτηση εξουσίας» και «παράνομη πράξη». Τις πολύ σοβαρές αμφιβολίες τους εκφράζουν επίσης αρκετοί Ρεπουμπλικανοί, γνωρίζοντας καλά ότι ακόμη και αυτός ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, δεδομένου ότι μπορεί η διαδικασία να σταματήσει τελικά διά της δικαστικής οδού.