Οσκαρ 2019: Η μεγάλη ώρα για τον κινηματογράφο και τον Γιώργο Λάνθιμο

 
Οσκαρ 2019: Η μεγάλη ώρα για τον κινηματογράφο και τον Γιώργο Λάνθιμο

Ενημερώθηκε: 24/02/19 - 20:09

Όσκαρ 2019: Τα χαράματα στις 03.00 ώρα Ελλάδας στο Dolby Theatre η 91η απονομή των βραβείων Όσκαρ,η οποία έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο Γιώργος Λάνθιμος με την ταινία του «The Favourite» διεκδικεί δέκα χρυσά αγαλματίδια. Η ιστορία του θεσμού όμως δείχνει ότι οι πολλές υποψηφιότητες δε μεταφράζονται και σε κάποιο βραβείο, Όμως και από τα φετινά βραβεία δε θα λείψουν οι εκπλήξεις.

Η τελετή θα είναι για πρώτη φορά χωρίς παρουσιαστή από το 1989, καθώς ο Κέβιν Χαρτ, που είχε οριστεί ως παρουσιαστής αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τα ομοφοβικά tweets του.

Όσον αφορά την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The Favourite» τα πράγματα δεν είναι εύκολα αφού ο ανταγωνισμός είναι υψηλός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περισσότερες ελπίδες για το αγαλματίδιο διατηρεί η η Αγγλίδα πρωταγωνίστρια Ολίβια Κόλμαν που υποδύεται την ευτραφή, βουλημική, αξιοθρήνητη και βιτσιόζα βασίλισσα Αννα. Ομως και αυτή η υποψηφιότητα πέφτει πάνω στην Γκλεν Κλόουζ. Που, με την ερμηνεία της στο οικογενειακό δράμα “Η σύζυγος” (The Wife), διεκδικεί το ίδιο Οσκαρ.

 Τα... ιδιαίτερα της φετινής απονομής

-Η 91η απονομή δεν θα έχει παρουσιαστή, όπως είχε συμβεί και πριν από 30 χρόνια. Ο Κέβιν Χαρτ έπειτα από ορισμένα ομοφοβικά tweets εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

-Η Ακαδημία είχε αποφασίσει να «κόψει» τέσσερα βραβεία από τη live μετάδοση για «οικονομία χρόνου», ωστόσο μετά από την γενική κατακραυγή που ακολούθησε πήρε πίσω την απόφασή της. Έτσι, τα Όσκαρ Μοντάζ, Μακιγιάζ - Κομμώσεων, Live action Μικρού Μήκους και Φωτογραφίας θα μεταδοθούν κανονικά.

-Η Lady Gaga οφείλει το καλλιτεχνικό της όνομα από το τραγούδι των Queen «Radio Gaga», καθώς όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν η τραγουδίστρια, λάτρευε το συγκρότημα. Όμως παραπάνω από μία δεκαετία που έχει εκτοξευτεί η φήμη της, βρίσκεται... «απέναντί» τους. Η ταινία «A Star is Born», στην οποία πρωταγωνιστεί, είναι υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας μαζί με το «Bohemian Rhapsody» που αναφέρεται στην ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι.

-Είναι η τρίτη φορά που η Έιμι Άνταμς και ο Κρίστιαν Μπέιλ πρωταγωνιστούν μαζί σε ταινία και είναι και οι δύο υποψήφιοι για Όσκαρ. Είχαν συμπρωταγωνιστήσει στην ταινία «The Fighter» (2010), όπου ήταν υποψήφιοι για τα Όσκαρ Β' Ανδρικού και Γυναικείου, και στον «Οδηγό διαπλοκής» (2013) και τώρα είναι αμφότεροι υποψήφιοι για τους ρόλους τους στην ταινία «Vice». Παρόλα αυτά, μόνο ο Μπέιλ είχε κερδίσει το Όσκαρ Β' Ανδρικού για το «The Fighter».

-Ο Μαχερσάλα Άλι είναι το μεγάλο φαβορί για το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Ντον Σίρλεϊ στην ταινία «Green Book». Πριν από δύο χρόνια είχε κερδίσει το αντίστοιχο αγαλματίδιο για τον ρόλο του στο «Moonlight». Εάν κερδίσει και φέτος το βραβείο θα είναι η πρώτη φορά που ένας ηθοποιός κερδίζει τόσο σύντομα το ίδιο Όσκαρ, μετά τον Τομ Χανκς που είχε αποσπάσει το Όσκαρ Α' Ανδρικού το 1993 για το «Φόρεστ Γκαμπ» και το 1994 για την ταινία «Φιλαδέλφεια».

-Ο Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ είναι γνωστός στις προηγούμενες γενιές για το «Withnail & I». Ωστόσο, μία ακόμη ερμηνεία του έχει μείνει στην ιστορία, αυτή του μάνατζερ των Spice Girls στη μουσική κωμωδία του 1997 «Spice World». «Είχα δύο εξαιρετικά αποτελέσματα όντας στο Spice World. Η Λένα Ντάναμ έγραψε τέσσερα επεισόδια για μένα στη σειρά «Girls», επειδή με είχε δει στο Spice World, και δεύτερον η Αντέλ μου έστειλε εισιτήριο για να έρθω στο Λονδίνο να τη δω, καθώς ήταν φαν της ταινίας Spice World: The Movie», δήλωσε τον Νοέμβριο ο ηθοποιός.

-Η Γκλεν Κλόουζ διατηρεί τον τίτλο της ηθοποιού με τις περισσότερες οσκαρικές υποψηφιότητες χωρίς νίκη. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο βέβαια να κερδίσει φέτος το Όσκαρ Α' Γυναικείου για τον ρόλο της στη «Σύζυγο», αν και απέναντί της έχει τη σαρωτική Ολίβια Κόλμαν του «The Favourite» . Οιπροηγούμενες υποψηφιότητές της ήταν για τους ρόλους της στις ταινίες «Ολέθρια Σχέση», «Επικίνδυνες σχέσεις», «Albert Nobbs» και «The Big Chill».

-Στα φετινά Όσκαρ, τόσο για τον Α', όσο και τον Β' Ανδρικό, οι τέσσερις από τις πέντε υποψηφιότητες είναι ρόλοι που αφορούν πραγματικά πρόσωπα. Και αυτοί είναι οι Φρέντι Μέρκιουρι (Bohemian Rhapsody - Ράμι Μάλεκ), Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Γουίλεμ Νταφόε - «Στην πύλη της αιωνιότητας», Ντικ Τσέινι (Κρίστιαν Μπέιλ - «Vice») και Τζορτζ Μπους (Σαμ Ροκγουελ - «Vice»)