Κέμπες: έβαλε την Αργεντινή στο χάρτη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

 
Κέμπες: έβαλε την Αργεντινή στο χάρτη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Ενημερώθηκε: 15/07/19 - 10:03

Πριν από 65 χρόνια, μία ημέρα σαν σήμερα, στις 15 Ιουλίου 1954, γεννήθηκε ο Μάριο Κέμπες, ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος έβαλε την Αργεντινή στο χάρτη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Στην χώρα του θεωρείται ένα είδος θεότητας. Μαζί με τον Λούκε, οδήγησαν την Αργεντινή στη νίκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1978, , όπου σκόραρε δύο φορές στο τελικό και κέρδισε το Χρυσό Παπούτσι ως Κορυφαίος Σκόρερ του τουρνουά. Κέρδισε επίσης την Χρυσή Μπάλα για τον Καλύτερο Παίκτη του τουρνουά, καθιστώντας τον έναν από τα μόλις 3 ποδοσφαιριστές που έχουν κερδίσει και τα τρία τρόπαια σε μια μόνο διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου, μαζί με τον Γκαρίντσα (Garrincha) το 1962 και τον Πάολο Ρόσι (Paolo Rossi) το 1982.

Ο πατέρας του, Μάριο, που ήταν κι αυτός ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, τον ενέπνευσε για να παίξει ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία.Στα εφτά του ήταν ήδη μέλος ακαδημιών και στα δεκαεννιά, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής .

Ο Κέμπες, άρχισε την καριέρα του στην Ινστιτούτο και από το 1974 ως το 1976 έπαιξε στη Ροσάριο Σεντράλ. Ακολούθησε η... προσγείωση στην Ευρώπη χάρη στη Βαλένθια, που θα αποτελέσει την πιο παραγωγική του περιπέτεια: σε 141 παρουσίες σημείωσε 95 γκολ..

Αναδείχθηκε Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς στη Νότια Αμερική το 1978 και το 2004, ονομάστηκε από τον Πελέ (Edson Arantes do Nascimento, “Pelé”) στον κατάλογο «FIFA 100” με τους 125 Μεγαλύτερους Εν Ζωή Ποδοσφαιριστές του Κόσμου, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.