Το Μάτι, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Μητσοτάκη και ο Σαμαράς

 
Το Μάτι, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Μητσοτάκη και ο Σαμαράς

Ενημερώθηκε: 01/08/19 - 12:03

Παραμονή της τραγικής επετείου της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή άμεσα μετρά για την περιοχή. Αναγκαία μέτρα, που ένα χρόνο τώρα δεν τα είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση.

άμεση απομάκρυνση της τεράστας καύσιμης ύλης που είχε συσσωρευτεί σε οικόπεδο της περιοχής

Μια από τις κινήσεις που προκάλεσαν την μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν η και ήταν στην κυριολεξία μια «βόμβα», η οποία θα μπορούσε, μέσα στο καλοκαίρι, να προκαλέσει νέα πυρκαγιά, που θα κατέστρεφε ότι είχε απομείνει.

Γιατί δεν είχε απομακρυνθεί η καύσιμη αυτή ύλη; Η πολυνομία, ο νομικός μας τραγέλαφος, αλλά και η έλλειψη αποφασιστικότητας των τότε κυβερνώντων το εμπόδιζε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι έκανε ο ; Είπε ότι σε 72 ώρες Θα έχει λυθεί το πρόβλήμα αυτό. Πως; Έβγαλε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αυτό λέγεται αποφασιστική διακυβέρνηση. Ή αλλιώς, πως «πιάνεις τον ταύρο από τα κέρατα».

Όμως, με αφορμή το περιστατικό αυτό, παράγοντες της κυβέρνησης Σαμαρά, πήραν τηλέφωνο στο thepressroom.gr και μας είπαν «μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις». Και τι εννοούσαν...

Μας διηγήθηκαν ένα άγνωστο, στους πολλούς, περιστατικό, στην αρχή της θητείας της τότε κυβέρνησης.

Για το πως αντιμετώπισε η κυβέρνησης Σαμαρά την ξαφνική απαίτηση της Τρόικα για την κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής εκπροσώπου των συνδικαλιστών στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ.

Ο εκβιασμός ωμός: Ή θα άλλαζε ο νόμος ή η επόμενη δόση θα καθυστερούσε με τις όποιες συνέπειες, καθώς όπως είναι γνωστό όταν ανέλαβε η κυβέρνηση το 2012, στον κρατκό κορβανά «δεν υπήρχε σάλιο»....

Εγινε, λοιπόν, σύσκεψη, τότε, στο Μαξίμου και ο Σαμαράς ρώτησε τους εκπροσώπους του αρμόδιου Υπουργείου πόσο χρόνο χρειάζονται για την σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αυτοί απάντησαν «ένα μήνα».

Τάκης Μπαλτάκος

Η κυβέρνηση, όμως, δεν διέθετε «ένα μήνα». Βιαζόταν. Στην σύσκεψη ήταν παρών και ο τότε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης . Προς έκπληξη όλων όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ο Μπαλτάκος είπε ότι μπορούσε σε μια μέρα να λύσει νομοθετικά το πρόβλημα.

Ο Σαμαράς τον ρώτησε πως θα γίνει αυτό και ο Μπαλτάκος του απάντησε με «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου»,,.

Μερικοί άρχισαν να ψελλίζουν ότι «αυτά γίνονται μόνο σε πόλεμο», ή «τι θα πει η αντιπολίτευση» και διάφορα τέτοια φοβικά.

Ο Σαμαράς τους αγνόησε παντελώς, έδωσε την εντολή και ο Μπαλτάκος έφτιαξε τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργούσε όλες τις διατάξεις που προέβλεπαν την υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων στις
διοικήσεις των ΔΕΚΟ.

Οι Υπουργοί κλήθηκαν στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης στη Βουλή, για να υπογράψουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πριν περάσει, καλά- καλά, η μια μέρα, το θέμα είχε λήξει.

Να θυμίσουμε όμως, τι είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; Πρόκειται για μια νομοθετική ιδιαιτερότητα, αφού νομοθετεί η κυβέρνηση, όχι η Βουλή.

Ωστόσο η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή εντός 40 ήμερων και να κυρωθεί με νόμο, διαφορετικά παύει να ισχύει Ποιο είναι το μυστικό; Ακόμα και αν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν κυρωθεί από την Βουλή, παράγει πλήρη έννομα αποτελέσματα για το χρονικό διάστημα των 40 ημερών που ίσχυσε.

Μιλάμε για το απόλυτο νομοθετικό όπλο στα χέρια κάθε κυβέρνησης που έχει το πολιτικό θάρρος να το χρησιμοποιήσει.

thepressroom.gr

Από τότε και μετά, ο Σαμαράς, «πέρασε» περίπου τριάντα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αντιμετωπίζοντας, -όπως μας τόνισαν οι παράγοντες της κυβέρνησης Σαμαρά, που επικοινώνησαν με το - τα αναφυόμενα προβλήματα με βάση το δόγμα: «Τα προβλήματα επιλύονται την ημέρα που εμφανίζονται».

Και κλείνοντας τη διήγηση του άγνωστου αυτού περιστατικού, οι παράγοντες της τότε κυβέρνησης, μας είπαν ότι «σωστό και δίκαιο είναι να επαινούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει έτσι, καλό όμως είναι να θυμόμαστε ότι πρώτος "διδάξας" ήταν ο Σαμαράς».