Πόρος: Παράνομο το ελικοδρόμιο - Κι συνθήκες της τραγωδίας

 
Πόρος: Παράνομο το ελικοδρόμιο - Κι συνθήκες της τραγωδίας

Ενημερώθηκε: 21/08/19 - 13:15

«Ηταν στον προθάλαμο» και απλά περιμέναμε πότε θα συμβεί» είπε ο πρόεδρος των χειριστών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο ΣΚΑΙ αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στον Πόρο ενώ υπογράμμισε την «μικρή απόσταση ανάμεσα στο ελικοδρόμιο και τα καλώδια».

Επεσήμανε δε ότι στο παρελθόν είχε σταλεί επιστολή στον ΔΕΔΔΗΕ για την έλλειψη σήμανσης που θα ενημέρωνε τους πιλότους για την καλωδίωση, καθώς το 70% των ατυχημάτων και δυστυχημάτων με ελικόπτερα παγκοσμίως προκύπτει από εμπλοκή με καλώδια.

Πόρος: Aυτός είναι ο πιλότος του ελικοπτέρου

Το ελικοδρόμιο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα καλώδια υψηλής τάσης όπου προσέκρουσε το ελικόπτερο και είχε ως αποτέλεσμα να «βυθιστεί» το νησί στο σκοτάδι. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν υπάρχει ούτε καλός φωτισμός ούτε σήμανση και το ελικοδρόμιο είναι ένα μη περιφραγμένο οικόπεδο, ελεύθερα προσβάσιμο, καθώς δεν υπάρχει φύλαξη.

Το ύψος στο οποίο βρίσκονται τα ηλεκτροφόρα καλώδια που συνδέουν με ρεύμα τον Πόρο με την Πελοπόννησο είναι τα 80 με 100 μέτρα. Οι ειδικοί έκριναν ότι το ύψος αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα ελικόπτερα που απογειώνονται και προσγειώνονται στο πολυσύχναστο ελικοδρόμιο του Γαλατά και είχαν ζητήσει τουλάχιστον την τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων, ώστε τα καλώδια να είναι απολύτως ορατά από τους πιλότους.

Ταυτόχρονα όπως όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι του νησιού στον ΣΚΑΪ, χωρίς άδεια λειτουργεί το ελικοδρόμιο του Γαλατά, από όπου απογειώθηκε το μοιραίο ελικόπτερο που συνετρίβη χθες το μεσημέρι στις 15:40, σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και στο Γαλατά.

Γνωστός μαικήνας των τεχνών ο ένα από τους δύο Ρώσους που σκοτώθηκε με την πτώση του ελικοπτέρου στον Πόρο

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τροιζηνίας, Κωνσταντίνος Καραγιάννης δήλωσε ότι τα καλώδια βρίσκονταν περίπου 250 με 300 μετρά από το ελικοδρόμιο. «Το ελικοδρόμιο δεν ήταν αδειοδοτημένο και δεν ήταν ασφαλές για την προσγείωση και απογείωση», πρόσθεσε.

Πόρος: Η στιγμή της ανέλκυσης του ελικοπτέρου (photos - video)

Σημείωσε δε ότι κατασκευάστηκε το 1987 από το πρώην Λιμενικό Ταμείο Πόρου το οποίο περιήλθε μετά στον Δήμο Τροιζήνας με την μεταρρύθμιση «Καποδίστριας». Ο Δήμος, είπε, ουδέποτε ασχολήθηκε και οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν τον χώρο με δίκη τους ευθύνη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες που διεξάγει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, τα οποία θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, για να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής. Συγκεκριμένα, διερευνάται εάν το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή μηχανικό πρόβλημα.

Πόρος: Η στιγμή που το ελικόπτερο βουτάει στη θάλασσα (photos - videos)

Το πρωί ολοκληρώθηκε η πρώτη αυτοψία των πραγματογνωμόνων, ενώ εκτός από τα συντρίμμια θα εξεταστούν και οι σοροί των θυμάτων, που φέρουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις συν σωματικά τραύματα, που αποδίδονται στην πτώση.

Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση 

Ηλεκτρικό ρεύμα έχει ήδη ένα μέρος του Πόρου (η περιοχή "Συνοικισμός"), που είχε κοπεί χθες, Τρίτη, μετά την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί σε όλο το νησί, μέσα στη μέρα.

Στον Πόρο μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει στον Πόρο προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του νησιού. Παράλληλα, γίνεται έκτακτη σύσκεψη με τον δήμαρχο Πόρου και εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων φορέων στο κέντρο εκπαίδευσης του νησιού.