Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας με την επίσκεψη Χαφτάρ

 
Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας με την επίσκεψη Χαφτάρ

Ενημερώθηκε: 17/01/20 - 11:26

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, στη μία μετά το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Haftar), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Αυτή την ώρα ο Χαλίφα Χάφταρ έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε τον Λίβυο στρατάρχη έξω από το ΥΠΕΞ λίγο πριν τις 10:30, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν χειραψία, πριν εισέλθουν στο κτίριο.

Νίκος Δένδιας είχε ιδιωτική συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ

Το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στην συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Οι κ. Χαφτάρ και Δένδιας συναντήθηκαν ανεπισήμως και χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά την άφιξη του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η λεπτομέρεια ότι ο κ. Χαφτάρ αφίχθη στην Αθήνα με πτήση από τη Βεγγάζη, όπου λίγο νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος εξασφάλισε τη συναίνεση του στρατηγού για κατάπαυση του πυρός μέχρι τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

τηλεφωνική επικοινωνία του Ν. Δενδια με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ κ. Σούκρι

Η επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα μέρος της ευρύτερης διπλωματικής προσπάθειας της Αθήνας να ενισχύσει τη θέση της ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου, με βασικό σκοπό την αποφυγή εξελίξεων που θα βλάπτουν περαιτέρω τα ελληνικά συμφέροντα. Εκτός από την έκτακτη επίσκεψη του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, σήμερα είχαμε και .

Ο στρατάρχης Χαφτάρ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν να δείξουν ότι η Αθήνα δεν μπορεί να μείνει ως θεατής στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο στρατάρχης Χάφταρ, ο οποίος θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, εξέφρασε ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας.

Από την επίσκεψη Χάφταρ και οι δύο πλευρές έχουν μόνο να κερδίσουν. Ο Λίβυος στρατάρχης αποκτά μίας πρώτης τάξεως πολιτική αναγνώριση από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, το οποίο, μάλιστα, είναι γειτονικό και οπωσδήποτε, συνδυαζόμενο με την Αίγυπτο, εξισορροπεί την τουρκική πίεση. Κατά συνέπεια, η παράταξή του αναβαθμίζεται διπλωματικά κι όχι μόνο ως ο ένας από τους δύο αντιμαχόμενους που καλούνται από τους «μεγάλους» για να τους επιβάλλουν διευθέτηση.

η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί το μνημόνιο με την Τουρκία για την μεταξύ τους οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Από την πλευρά της, η Ελλάδα απέδειξε ότι ασκεί επιρροή, γεγονός που εκθέτει τους Γερμανούς οργανωτές της Διάσκεψης την Κυριακή. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με τη δήλωση του Μητσοτάκη ότι. Για την ακρίβεια, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στο πλαίσιο της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει σήμερα μαζί της.