Αυξάνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

 
Αυξάνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 25/01/20 - 01:16

Αυξάνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία από τον φονικό κατστροφικό σεισμό των 6,8 ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Ελαζίγ, που απέχει περίπου 550 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Άγκυρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Στους 15 ανέρχονται οι νεκροί ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι πρώτες εικόνες από την περιοχή είναι εικόνες καταστροφής, αφού κτήρια έχουν καταρρεύσει και εκφράζονται φόβοι ότι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια.

#Turkey

#Earthquake

pic.twitter.com/ErfmPp9hai

Some buildings in affected areas in Turkey have collapsed after a magnitude 6.8 earthquake struck eastern Turkey

24 Ιανουαρίου 2020

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν βγει πανικόβλητοι στους δρόμους, ενώ ήδη έχει αρχίσει ο «χορός» των μετασεισμών.

Ο ισχυτότερος μετασεισμός που έχει καταγραφεί έως αυτή την ώρα είναι της τάξης των 5,4 ρίχτερ, ενώ προηγήθηκαν δονήσεις 5,1 και 5 Ρίχτερ, αλλά και δεκάδες μικρότερες.

Ο κυβερνήτης του Ελαζίγ, Τσετίν Οκτάι Καλντιρίμ, δήλωσε λίγο νωρίτερα μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη και τουλάχιστον 225 τραυματίστηκαν. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να φτάσουν σε έξι ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

#Elazığ

pic.twitter.com/IY9a2TJbSO

Gelen fotoğraflar hiç iyi değil.

24 Ιανουαρίου 2020

Η δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ έδειξε εικόνες στις οποίες αστυνομικοί και διασώστες ερευνούν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει εν μέρει στο Ελαζίγ. Τα τζάμια των παραθύρων έσπασαν και τα μπαλκόνια έπεσαν στο έδαφος. Στην περιοχή έχουν σταλεί σωστικά συνεργεία και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι ο σεισμός είναι συμβάν “επιπέδου 3”, με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας.

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

#deprem

#Elazığ

pic.twitter.com/GSxyAtX97m

Fethi Sekin Hastanesi'ne belediye otobüsü ile yetiştirilen bir yaralı

24 Ιανουαρίου 2020

Η Τουρκία έχει πληγεί σφοδρά τα τελευταία χρόνια από πολύ ισχυρούς σεισμούς. Τον Αύγουστο του 1999 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι από τη δόνηση των 7,6 βαθμών που έπληξε το Ιζμίτ, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Περίπου 500.000 έμειναν άστεγοι. Το 2011, 523 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό στις πόλεις Βαν και Ερτζίς.

Ομάδες διάσωσης βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Σιβρίτζε

υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε σε δημοσιογράφους: πως «το Σιβρίτζε επλήγη πολύ σοβαρά, ομάδες διάσωσης βρίσκονται καθ’ οδόν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σοϊλού, υπάρχουν προβλήματα στην πληγείσα περιοχή, με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών να κάνει λόγο τέσσερα ή πέντε κτίρια τα όποια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στην πόλη Σιβρίτζε.

#deprem

#Elazığ

pic.twitter.com/nxANP5Owto

SÜREKLİ YENİ GÖRÜNTÜLER GELİYOR

24 Ιανουαρίου 2020

Ο πρόεδρος της Διαχείρισης Καταστροφών και Επειγόντων Περιστατικών στην Τουρκία, Μεχμέτ Γκιούλογλου δήλωσε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό στην Τουρκία: «Οι ομάδες μας έχουν ξεκινήσει εργασίες στο σημείο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις». Τουρκικές οργανώσεις αρωγής στέλνουν ομάδες στην πληγείσα περιοχή.

Ο σεισμός σημειώθηκε στο Σιβρίτζε, στην επαρχία Ελαζίγ, στις 19:55, και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία, το Ιράν και ο Λίβανος.

Τι δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας

ο επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο κορυφαίο σημείο της διείσδυσης της αραβικής τεκτονικής πλάκας στην ευρωπαϊκή, είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ευθύμιος Λέκκας. Συνεπώς, πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για τη σεισμικότητά της, ενώ ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για την έκταση των καταστροφών που έχουν προκληθεί.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

#Elazığ

#deprem

pic.twitter.com/3HqGsobm2E

DEPREMDEN
İLK GÖRÜNTÜLER

Elazığ'da 6.8 büyüklüğünde deprem oldu. İnşallah kimseye birşey olmamıştır. Rabbim ülkemizi korusun.

24 Ιανουαρίου 2020

Πρόσθεσε δε, ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 ρίχτερ

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με του πολύ πρόσφατους σεισμούς στην Μικρά Ασία απέναντι από την Λέσβο.

#Elazığ

pic.twitter.com/NPQs4x7rmQ

Evlerimiz değil hayatlarımız hayallerimiz yıkıldı.. Geçmiş olsun

24 Ιανουαρίου 2020

Σφοδρότατο και πολύ επιφανειακό χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι προήλθε από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέσα στην Τουρκία. Και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς.

Ήδη, στα ερείπια των γκρεμισμένων κτηρίων πολίτες αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ σπεύσουν σωστικά συνεργεία. Το 2010, στην ίδια επαρχία είχε γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ με 50 νεκρούς.

#elazig

pic.twitter.com/Lix5bRo0jF

binalar yıkılmış, bazı yollar yarılmış. Allah bölge halkının yardımcısı olsun.

24 Ιανουαρίου 2020

Κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας. Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

#SONDAKİKA

pic.twitter.com/gIKgyUcn1o

Elazığ'da meydana gelen deprem, El-bab bölgesinde hissedilince halk sokağa çıktı.

24 Ιανουαρίου 2020

#Deprem

pic.twitter.com/gF9l5kQIy2

? Elazığ'da meydana gelen 6,8'lik 'den ilk görüntüler.

24 Ιανουαρίου 2020