Στην Αθήνα ο Ματέο Ρέντσι-Συναντά τον Τσίπρα για τη συμμαχία του Νότου

 
ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 21/08/16 - 13:00

Κοινό μέτωπο με τις χώρες του Νότου κατά των πολιτικών λιτότητας θέλει να «χτίσει» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σκοπεύει να διοργανώσει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα μία Σύνοδο Κορυφής γι' αυτό τον σκοπό, και πλέον το σχέδιο του φαίνεται να παίρνει "σάρκα και οστά".

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προσκαλέσει τους ηγέτες πέντε χωρών του Νότου της ΕΕ στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει μια ευρωπαϊκή συμμαχία κατά της λιτότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα απέστειλε την πρόσκληση προς την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, και φυσικά την Κύπρο. Και φαίνεται πως ήρθε η πρώτη θέτικη απάντηση από τη μεριά των Ιταλών.

«Ο Mατέο Ρέντσι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα», γράφει σε σημερινό του άρθρο ο ιδρυτής της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Εουτζένιο Σκάλφαρι. «Το έχουν ήδη συμφωνήσει και θα καλέσουν να πάρουν μέρος στη συνάντηση, την Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία», προσθέτει ο Σκάλφαρι, ο οποίος είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους αυτής, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είπε,επίσης,στον ιδρυτή της Λα Ρεπούμπλικα, ότι «η Γερμανία τάσσεται υπέρ του να ενδιαφερθούν και για τις εξελίξεις στην Λιβύη και σε όλη την βόρεια Αφρική οι χώρες της νότιας Ευρώπης στην προσπάθεια να περιορισθεί η μετανάστευση και να αποφασισθούν και παρεμβάσεις στις αφρικανικές χώρες προέλευσης των μεταναστών».

Συνέχεια της Συνόδου Κορυφής

Αξίζει να σημειωθεί πως σχετική συζήτηση είχε γίνει στη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ιταλό ομόλογό του κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Τότε, οι δύο ηγέτες είχαν τονίσει την ανάγκη οι χώρες του Νότου να διαμορφώσουν τη δική τους αναπτυξιακή πρόταση, μια ιδέα που στηρίζουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Εδώ και καιρό η ελληνική πλευρά θέλει να προωθήσει την στενότερη συνεργασία των χωρών του νότου επιθυμώντας να βγει μπροστά από τις πολιτικές των μνημονίων και σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνεδρίαση θα δοθεί έμφαση στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για επιστροφή της ανάπτυξης, ενίσχυση της απασχόλησης και επιστροφή των επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται να βρεθεί και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Πηγές της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι το συνέδριο που σχεδιάζεται θα εξετάσει τα «κοινά» οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά επίπεδα της ΕΕ και ιδιαίτερα πάνω στην πολιτική της λιτότητας. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης πει ότι στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το μεταναστευτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Συμμαχία του Νότου: Στο μέτωπο Τσίπρα ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός

Κοινό μέτωπο του Νότου και Σύνοδο Κορυφής θέλει ο Τσίπρας