Επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα - Η προσφυγή στη Χάγη στη συνάντηση με Μητσοτάκη και Δένδια

 
Επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα - Η προσφυγή στη Χάγη στη συνάντηση με Μητσοτάκη και Δένδια

Ενημερώθηκε: 08/01/21 - 09:52

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ιδιωτική συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όπως γίνεται επίσης γνωστό, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό πρωθυπουργό, στο οποίο θα παραβρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας.

Η επίσκεψη και οι συζητήσεις συνδέονται ευθέως με αυτή την εξελισσόμενη συζήτηση.για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που αποτελεί την κύρια ελληνική προτεραιότητα στο σκέλος των σχέσεων με την Αλβανία, συνδέεται όμως και με μια ευρύτερη συζήτηση που αφορά και την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ότι ο κ. Ράμα επισκέπτεται την Αθήνα μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και τον υποδέχθηκε μεγαλειωδώς στην Αγκυρα.

Προτού αναχωρήσει για την Αγκυρα, ο κ. Ράμα είχε συνομιλήσει τηλεφωνικώς και με τον κ. Δένδια (5 Ιανουαρίου), για διμερή θέματα, αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Οι κ. Ράμα και Δένδιας είχαν συναντηθεί κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, όπου συμφωνήθηκε η παραπομπή της διαφοράς για τις θαλάσσιες ζώνες στη Χάγη. Μια τέτοια κίνηση απαιτεί την υπογραφή συνυποσχετικού ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που έως τώρα δεν έχει γίνει.