Στην Βουλή την Τετάρτη (15/9) το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 50

 
Στην Βουλή την Τετάρτη (15/9) το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 50

Ενημερώθηκε: 14/09/21 - 15:32

Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των 38 μαχητικών F-16 Block 50 στην έκδοση Block+ Advanced θα συζητηθεί αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το πρόγραμμα είχε έρθει προς συζήτηση και πριν το κλείσιμο της Βουλής στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.

H αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 Block 50 θα γίνει με τα απάρτια και τα συστήματα (π.χ. ραντάρ, ηλεκτρονικός εξοπλισμός) που θα «βγουν» από τα F-16 Block 52+ Αdvanced ,που με την σειρά τους θα αναβαθμιστούν στην έκδοση Viper. Στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι τα δύο προγράμματα αναβάθμισης να ολοκληρωθούν ταυτόχρονα το 2028.

Το σημαντικότερο όφελος που θα προσφέρει η αναβάθμιση των F-16 Block 50 της 341 & 347 Mοίρας είναι ότι θα εξοπλιστούν με το σύστημα Link 16, και θα μπορούν έτσι να συνεργάζονται με τα F-16 Viper, τα Rafale, αλλά και αργότερα με τα F-35, που είναι το επόμενο λογικό βήμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπρόσθετα τα αναβαθμισμένα F-16 θα έχουν την δυνατότητα μεταφοράς και άφεσης όλων των σύγχρονων έξυπνων όπλων και λοιπών αισθητήρων.

Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβάθμιση θα γίνει με τις «ευλογίες» της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, και όχι στην ΕΑΒ. Οι λόγοι πίσω από αυτή την απόφαση είναι ότι η ΕΑΒ έχει ήδη πολλά πρότζεκτ που τρέχουν, με πρωταρχικό την αναβάθμιση των 84 F-16 στην έκδοση Viper καθώς και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξε τόσο η πίστη στις αποδεδειγμένα υψηλότατες ικανότητες των τεχνικών της 111 Πτέρυγας Μάχης όσο και ο φόβος για το θόλο τοπίο και τις προκλήσεις που υπάρχουν στην ΕΑΒ σχετικά με την πρόσληψη νέου προσωπικού, που αναπόφευκτα θα χρειαστεί να γίνει για να «βγει» αυτό ο τεράστιος όγκους έργου.

Μάλιστα για να έρθει εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο η Lockheed Martin θα αναλάβει την κατασκευή του υπόστεγου που θα φιλοξενήσει την αναβάθμιση των Block 50 στο επίπεδο Advanced. Η κατασκευή του υπόστεγου θα γίνει μέσω του προγράμματος Security of Supply and Information [SSI] και δεν θα επιβαρύνει το κόστος του προγράμματος.

Εκτός από το πρόγραμμα της αναβάθμισης των 38 μαχητικών F-16 Block 50 αναμένεται να περάσουν αύριο από την Βουλή και υποπρογράμματα που αφορούν τον οπλισμό των F-16, όπως η πιστοποίηση μεγάλης γκάμας των όπλων που μπορούν να φέρουν, αλλά και η προμήθεια των ατρακτίδιων σκόπευσης SNIPER ATP, που είναι απαραίτητα για τη χρήση έξυπνων όπλων. Το κόστος του προγράμματος των ατρακτίδιων σκόπευσης υπολογίζεται στα 130 εκατομμύρια ευρώ.