Έντονο Ελληνικό Διάβημα: Τουρκική πρόκληση ανοικτά της Κρήτης

 
;ς3

Ενημερώθηκε: 18/09/21 - 20:34

Με την αποστολή φρεγάτας ανατολικά της Κρήτης η Τουρκία επιχειρεί να εμποδίσει τις έρευνες του ερευνητικού πλοίου ΝAUTICAL GEO στο πλαίσιο της χαρτογράφησης για την πορεία του αγωγού EAST MED. Να επιβάλλει στην πράξη το Τουρκολυβικό μνημόνιο αλλά και τις αιτιάσεις της ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι την Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ερευνητικό πλοίο συνεχίζει της χαρτογράφηση με την τουρκική φρεγάτα να παρακολουθεί από απόσταση, ενώ στην περιοχή πλέει ελληνική φρεγάτα, αλλά και άλλα πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Το ερευνητικό πλοίο, σύμφωνα με την σχετική navtex, πραγματοποιεί έρευνες από τις 16 μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, για την χαρτογράφηση της πιθανής πορείας του αγωγού East Med. Η Τουρκία, κατόπιν, εξέδωσε αντί-navtex, ισχυριζόμενη ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει δηλωθεί στα ηνωμένα έθνη 18 Μαρτίου 2020. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Τουρκία, η Ελλάδα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.