Ν. Παναγιωτόπουλος για τις νέες φρεγάτες: «Θα περιμένετε, δεν θα προεξοφλείτε τίποτα»

 
Ν. Παναγιωτόπουλος για τις νέες φρεγάτες: «Θα περιμένετε, δεν θα προεξοφλείτε τίποτα»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ενημερώθηκε: 24/09/21 - 18:47

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε παρέμβαση του στην ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε στο θέμα των φρεγατών τονίζοντας ότι το ζήτημα μπαίνει στην τελική του φάση ενώ επανέλαβε ότι μοναδικό κριτήριο για την απόφαση που θα παρθεί είναι το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα απαντώντας στη τοποθέτηση του τομεάρχη άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα περί καθυστερήσεων στο πρόγραμμα επιλογής των νέων φρεγατών ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Την κριτική επί θεμάτων εξοπλισμών, όταν επί των ημερών σας δεν αγοράστηκε ούτε βίδα, με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορώ να τη δεχθώ» και πρόσθεσε:

«Εμείς τρέχουμε για να καλύψουμε κενά πολλών ετών. Και η απόφαση για τις φρεγάτες, ξέρετε, είναι μια απόφαση που άργησε δεκαετίες, όχι μόνο την πενταετία της δικής σας διακυβέρνησης. Γι' αυτό καλούμεθα τώρα να αποφασίσουμε για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής ενός καραβιού, που έχει σαράντα πέντε χρόνια ζωής και μόνο εξοπλισμός μέσης ζωής δεν είναι. Γιατί άργησε τόσο; Εν πάση περιπτώσει, χωρίς ιδιαίτερη εμμονή σε φιλοσοφικού τύπου αναζητήσεις, θα πάμε και θα πάρουμε την απόφαση. Διότι εμείς ερχόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις, αποφάσεις που κι εσείς έπρεπε να είχατε πάρει στη δική σας θητεία και δεν πήρατε. Διότι είναι πολύ πιο εύκολο να μην παίρνεις απόφαση. Κανείς δεν θα σου ορμήσει, κανείς δεν θα σου ασκήσει κριτική. Είναι δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις, ιδίως όταν είναι υπό το κράτος πίεσης, γιατί ήδη έχουμε αργήσει και πάμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών. Και το κάνουμε και το έχουμε αποδείξει».

Στην συνέχεια ο ΥΕΘΑ απαντώντας στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη ο οποίος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταλήξει στην αμερικανική πρόταση είπε: «Θα περιμένετε, δεν θα προεξοφλείτε τίποτα και δεν θα σπεκουλάρετε. Έχουμε πολλές και ανανεούμενες προτάσεις. Τις αξιολογεί το Πολεμικό Ναυτικό και η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι προς το συμφέρον της ικανοποίησης των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού και της συνολικής αμυντικής δυνατότητας της χώρας. Μόνο αυτό το κριτήριο θα ληφθεί υπόψη, τίποτε άλλο».