Eρντογάν: Οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16

 
Eρντογάν: Οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16

Ενημερώθηκε: 17/10/21 - 16:00

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας,Ταγίπ Ερντογάν, ανάβει πάλι φωτιές.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, ως επιστροφή των χρημάτων που επένδυσε η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, αναφέρει το Reuters.

«Υπάρχει η πληρωμή των 1,4 δισ. δολαρίων την οποία πραγματοποιήσαμε για τους F-35 και οι ΗΠΑ είχαν αυτή την πρόταση ως αντάλλαγμα για τις πληρωμές αυτές», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Και λαμβάνοντας αυτό υπόψη, είπαμε ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να ανταποκριθούμε στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα νέα F-16 θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του στόλου της Άγκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Reuters μετέδωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα, ότι η Τουρκία κατέθεσε αίτημα στις ΗΠΑ για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.

Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού πέμπτης γενιάς, όταν η Άγκυρα αγόρασε το πυραυλικό σύστημα των S-400 από την Ρωσία.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο το Reuters είχε αναφέρει ότι η Τουρκία είχε κάνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, που αφορούσε την αγορά 40 μαχητικών F-16, ζητώντας παράλληλα την αναβάθμιση 80 F-16 που βρίσκονται στην τουρκική πολεμική αεροπορία.

Πάντως, το αίτημα για τα αεροσκάφη θα είναι μάλλον δύσκολο να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο, όπου το κλίμα απέναντι στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.