Σταδιακή επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας - Γ. Παυλάκης: Χρειάζονται περιοριστικά μέτρα

 
Σταδιακή επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας - Γ. Παυλάκης: Χρειάζονται περιοριστικά μέτρα

Ενημερώθηκε: 28/10/21 - 10:57

Επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας (θανάτων και των νοσηλειών σε ΜΕΘ λόγω COVID-19) καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας. Χτες Τετάρτη το Λεκανοπέδιο εμφάνισε 721 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 602. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ακόμα έξι περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Πρόκειται για τις: Λάρισα με 245, Μαγνησία με 158, Έβρο με 115, Ημαθία με 113, Αχαΐα με 110 και Πιερία με 102.

Ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών στον ιό δειγμάτων στο σύνολο των εργαστηριακών τεστ, ήταν την προηγούμενη εβδομάδα 1,6 έναντι 1,35 το διάστημα 11 έως 17 Οκτωβρίου.

Η έξαρση με τον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες έχει θορυβήσει τους επιστήμονες, καθώς βλέπουν πως όσο κρυώνει ο καιρός και ο κόσμος διασκεδάζει σε κλειστούς χώρους, τόσο πιο εύκολα θα υπάρξει μετάδοση του ιού.

Η κατάσταση σε κάποιες περιοχές είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική και είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης τη συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία προκειμένου να εξασφαλιστούν ακόμη περισσότερες κλίνες σε ΜΕΘ ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για νοσηλείες.

Η κλινική Covid στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, τέθηκε ξανά σε λειτουργία καθώς τα περιστατικά πληθαίνουν και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, λέει κατηγορηματικά ότι οι μάσκες πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν στους εξωτερικούς χώρους.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για το χειμώνα. «Η πρόβλεψη μου είναι ότι θα υπάρχει άνοδος, όμως χρειάζεται κοινή λογική. Όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται και σαν κοινωνία είμαστε χαλαρή, τότε αποδεχόμαστε σαν κομμάτι της ζωής μας να χάνουμε 30 με 60 πολίτες της χώρας από κοροναϊό. Όλες οι μαζικές εκδηλώσεις έχουν κίνδυνο, απλά το κράτος και οι επίσημοι θεσμοί πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα με την αποφυγή εκδηλώσεων εκεί που είναι μεγάλο το ιικό φορτίο», είπε σήμερα στο Mega ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Από την πλευρά της η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι «πρέπει να επανεξεταστούν οι αποφάσεις για την εστίαση και την διασκέδαση των εμβολιασμένων χωρίς μάσκες, γιατί έρχεται και ο καινούριος ιός που είναι πιο μεταδοτικός. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σε έναν εσωτερικό χώρο με μόνο εμβολιασμένους δεν μεταδίδεται ο ιός, ο ιός μεταδίδεται και εκεί. Το τεράστιο πλεονέκτημα του εμβολιασμού είναι ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν ελάχιστα.»

Όμως αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, αν υπάρχει στο σπίτι τους κάποιος ευάλωτος ή κάποιο παιδί που και να θέλουν δεν μπορούν να το εμβολιάσουν, εκεί θα το μεταδώσουν. Και για αυτούς τους ανθρώπους ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος. Και μπορεί να το μεταδώσουν σε κάποιον καρκινοπαθή, σε ανοσοκατεσταλμένο, που δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο σπίτι.»

Παυλάκης: Πολύ καλό σενάριο η πανδημία να διαρκέσει έως το 2022 – Τα εμβόλια δεν φτάνουν

Ως «πολύ καλό σενάριο» χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η πανδημία θα παραταθεί και το 2022. Ο καθηγητής επισήμανε ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν επαρκούν, τονίζοντας ότι χρειάζονται και περιοριστικά μέτρα. «Χωρίς μέτρα είναι αδύνατο να σταματήσει ο ιός» προειδοποίησε.

«Ο ΠΟΥ είπε ότι η πανδημία θα παραταθεί ένα χρόνο ακόμα, είναι πολύ κάλο σενάριο, υπάρχουν και χειρότερα. Ο ιός θα παραμείνει ενδημικός. Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που δεν μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο τα κρούσματα είναι ψηλά εκτίμησε, ο ιός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων που θα έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. «Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους από τη στιγμή που υπάρχουν 3.000 και 4.000 κρούσματα την ήμερα. Χρειάζονται έξυπνοι τρόποι με περιορισμό της κυκλοφορίας, να μπλοκάρεις την επαφή των ανθρώπων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του. Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα παράλληλα με τα εμβόλια».

«Σημαντικές οι παρελάσεις, και οι εορτές αποκούμπι για την κοινωνία, αλλά δυστυχώς στις συνθήκες οπού ζούμε σήμερα έχουν κόστος» προειδοποίησε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, δυστυχώς το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. «Θα είναι κρίμα. Όταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4 πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;» διερωτήθηκε.

Τα εμβόλια από μόνα τους δε θα φέρουν την αλλαγή, θα δουλέψουν μακροχρόνια εξήγησε. «Είναι προφανές ότι εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Αν τα εμβόλια έκαναν μόνα τους τη δουλειά, θα είχαμε σε άλλη μορφή στις επιδημίες του παρελθόντος. Σίγα – σίγα έπεσαν τα κρούσματα και πηρέ παρά πολλά χρονιά με τα εμβόλια να σταματήσουν οι πανδημίες».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη χρειάζονται μέτρα αποτροπής περιττών επαφών. «Το Δέλτα είναι εύκολα αερομεταφερόμενος ιός. Ο ιός όταν βρει ευκαιρία κτυπάει και του δίνουμε ευκαιρίες να εκδηλώνεται θα το κάνει όλο το χειμώνα αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική. Ο ιός έχει βρει άλλο τρόπο να επιτεθεί με το Δέλτα, αν υπάρχει σε ένα χώρο δεν ενδιαφέρεται και πολύ ούτε για μάσκες στο πηγούνι ούτε ότι τη φοράγαμε μάσκα πριν πάμε στο εστιατόριο κλπ, θα χτυπήσει. Αν υπάρχει ιός σε μια τάξη μπορεί να μολύνει πολλά παιδιά, αν υπάρχει σε μια εκκλησία θα μολύνει πολλούς εκκλησιαζομένους».