Ο «Αττίλας» επιτίθεται στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο

 
Ο «Αττίλας» επιτίθεται στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο

Ενημερώθηκε: 29/04/22 - 13:12

To "υπουργείο εξωτερικών" του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση κατά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με αφορμή το μήνυμά του για το Πάσχα.

Το "υπουργείο " κάνει λόγω για δύο ξεχωριστά κράτη που ζουν "δίπλα-δίπλα" κατηγορώντας τον κ.Χρυσόστομο οτι επιχειρεί να συνδέσει το κυπριακό με το ουκρανικό.

«Καταδικάζουμε τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου για το Πάσχα η οποία αντικατοπτρίζει το μίσος της Ελληνοκυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον Τουρκοκυπριακό λαό και την Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το “υπουργείο εξωτερικών”.

Γίνεται μάλιστα λόγος για προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου, «να συνδέσει την κατάσταση στο νησί της Κύπρου με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και στον ρόλο που διαδραμάτισε η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κυπριακό, κυρίως κατά την περίοδο 1963-1974», τονίζει.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας θεσμός που έχει σημαδευτεί από το αίτημα της Ένωσης θεωρεί τους Τουρκοκύπριους μειονότητα και δηλώνει ότι το νησί είναι ελληνικό», επισημαίνει το “υπουργείο εξωτερικών” το οποίο ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός στρατός το 1974 «διέσωσε» τους Τ/κ.

Η ανακοίνωση καταλήγει ωστόσο υποστηρίζοντας ότι, «σήμερα στο νησί υπάρχουν δύο λαοί που ζουν δίπλα-δίπλα σε δύο ξεχωριστά κράτη του νησιού. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουν οι δύο πλευρές είναι μέσω της συνεργασίας των δύο κρατών του νησιού με βάση τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Στιο μήνυμά του ο κ.Χρυσόστομος ανέφερε:

Για μας, όμως, η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά και κάθε εισβολή, αναξέει το άλγος και την ιστορική οδύνη, που δοκιμάσαμε ως κυπριακός Ελληνισμός 48 χρόνια προηγουμένως, το 1974, με την κατάληψη του 37% των εδαφών μας, την προσφυγοποίηση 180 χιλιάδων συμπατριωτών μας και με τον τραγικό απολογισμό τριών χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων.

Γι’ αυτό τον λόγο, ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, του μόνου Αληθινού Ειρηνοποιού, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι είμαστε εναντίον κάθε πολεμικής εισβολής μιάς χώρας εναντίον μίας άλλης. Διακηρύττουμε τον σεβασμό στη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών του κόσμου και, ιδιαιτέρως, στη διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας κάθε ανθρώπου.

Εμείς, ως κυπριακός Ελληνισμός, για σχεδόν μισό αιώνα, υφιστάμεθα ακόμη τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Και παρ’ όλες τις οδυνηρές υποχωρήσεις που κάναμε, σε μια ειλικρινέστατη προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού, αυτό, όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά, αντίθετα, δεχόμαστε και απειλές για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, με εμφανείς τις μεθοδικές προθέσεις της Τουρκίας για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου.

Οι πομπώδεις διακηρύξεις του προέδρου της Τουρκίας για διάνοιξη της περίκλειστης Αμμοχώστου και την επάνοδο των κατοίκων υπό τουρκική διοίκηση, θα αποτελούσαν την απαρχή νέων τουρκικών τετελεσμένων. Αυτά είχε κατά νούν ο Ερντογάν, όταν προέβαινε στους ανατολίτικους θεατρινισμούς του, εντός της άλλοτε ευημερούσας ιστορικώς και πολιτιστικώς αλλά τώρα ερημωμένης πόλεως της Αμμοχώστου.

Την «επηρμένην οφρύν» του κατακτητή ταπείνωσε ο πατριωτισμός του λαού μας με την υπερήφανη και εθνοπρεπή στάση, που τήρησε, με συνεργό τη Θεία Πρόνοια, αφού τα καιρικά φαινόμενα εκείνης της ημέρας ήταν τόσο έντονα, που τον ανάγκασαν να οπισθοχωρήσει.

Οι άγονες διαπραγματεύσεις, τις οποίες επί τόσα πολλά χρόνια διεξάγουμε, δεν μας αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία τις χρησιμοποιεί για την παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής. Συνεπώς, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελεί μεγάλο σφάλμα να προβούμε σε οποιανδήποτε άλλη υποχώρηση έναντι του κατακτητή.