Συλλείτουργο Σέρβων-Σκοπιανών: Προβληματίζει το όνομα

 
Συλλείτουργο Σέρβων-Σκοπιανών: Προβληματίζει το όνομα

Ενημερώθηκε: 17/05/22 - 19:25

Tην ερχόμενη Πέμπτη 19 Μαϊου κλείνει οριστικά έπειτα από 55 χρόνια το σχίσμα μεταξύ των Σκοπίων κα του Πατριαρχείου Σερβίας. 'Όπως ανακοινώθηκε Η Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας κ. Στέφανος θα συλλειτουργήσουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι με όλους τους Ιεράρχες και από τις δύο πλευρές.

«Με ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο και με χαρά ενημερώνουμε όλο το πλήρωμα της Ιεράς Εκκλησίας ότι ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας και Μακεδονίας κ. Στέφανος, μαζί με όλους τους ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, θα τελέσουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, η οποία θα καθιερώσει την κανονική κοινωνία των δύο αδελφών εκκλησιών με απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», αναγράφεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, το Πατριαρχείο Σερβίας καλεί τους πιστούς στο Βελιγράδι να συμμετάσχουν σε αυτό το μοναδικό γεγονός.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναγραφόμενη έκφραση «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» υπάρχει στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας, καθώς αυτή έχει μεταφραστεί όπως ακριβώς γράφτηκε.

Ωστόσο η αναφορά του Πατριαρχείου Σερβίας σε "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία -Αρχιεπισκοπή Αχρίδος" προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθώς ο όρος του Φαναρίου είναι ναν εμπεριέχεται ο όρος "Μακεδονία ή Μακεδονική".

Το θέμα της ονομασίας αν και η σερβική Εκκλησία το αφήνει ανοικτό θα είναι ένα από τα αγκάθια που θα κληθούν τα Σκόπια να αντιμετωπίσουν. Στην ανακοίνωση που έξέδωσαν για την αποδοχή της αναγνώρισης αναφέρεται :" η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων δεν προτίθεται να εξαρτήσει τη νέα αδελφή Εκκλησία με περιοριστικές ρήτρες σχετικά με το εύρος της δικαιοδοσίας της στην πατρίδα και στη διασπορά μετά την επίλυση του καθεστώτος της, με τη σύστασή της να επιλύσει το ζήτημα της επίσημης ονομασίας της με αδελφικό διάλογο με τις Ελληνικές και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.»

Για την ονομασία "Αρχιεπισκοπή Αχρίδος "υπάρχουν αντιρρήσεις από την Βουλγαρία η οποία θεωρεί οτι το όνομα χαρακτηρίζει την εκκλησιαστική της ιστορία.