Η Ρωσία ανακοινώνει ότι 694 Ουκρανοί μαχητές από το Αζοφστάλ - Αβέβαιο το μέλλον τους

 
Η Ρωσία ανακοινώνει ότι 694 Ουκρανοί μαχητές από το Αζοφστάλ - Αβέβαιο το μέλλον τους

Ενημερώθηκε: 18/05/22 - 13:11

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνολικά 959 Ουκρανοί μαχητές, συμπεριλαμβανομένων 80 τραυματιών έχουν παραδοθεί από τα καταφύγια και τα τούνελ κάτω από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης από τη Δευτέρα.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 694 Ουκρανοί μαχητές --συμπεριλαμβανομένων μελών του τάγματος Αζόφ-- είχαν παραδοθεί τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων και 29 τραυματισμένων.

Προς το παρόν βρίσκονται υπό κράτηση σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Το Κίεβο από χθες έχει δηλώσει ότι αναμένει οι υπερασπιστές, που βρίσκονται πλέον στα χέρια των Ρώσων, να ανταλλαχθούν με Ρώσους κρατουμένους, με τη Μόσχα, πάντως, να μην φαίνεται πως βλέπει θετικά μια τέτοια εξέλιξη.

Σήμερα, ο ηγέτης των αποσχιστικών δυνάμεων του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι το μέλλον τους θα πρέπει να κριθεί σε δίκη, απορρίπτοντας το αίτημα των Ουκρανών. Ανάλογα μηνύματα έχουν εκπέμψει και άλλοι ρωσικοί παράγοντες.

Ο Πουσίλιν, πάντως, σύμφωνα με τοπικά μέσα, υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής του τάγματος που υπερασπιζόταν το εργοστάσιο δεν έχει παραδοθεί.

Στο Αζόφσταλ παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι μαχητές. Η Ουκρανή υφυπουργός Αμύνης Χάνα Μάλιαρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας γνωρίζει πόσοι υπερασπιστές παραμένουν μέσα στο Αζοφστάλ, αλλά δεν πρόκειται να το αποκαλύψει γιατί πρόκειται για ευαίσθητη πληροφορία.

Μ. Ζαχάροβα: Το Κίεβο χρησιμοποίησε τους μαχητές της Αζοφστάλ για εκβιασμό

Η ηγεσία του Κιέβου πρόδωσε τους ανθρώπους στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, καθώς τους χρησιμοποίησε ως εργαλείο εκβιασμού, ισχυρίστηκε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού Sputnik.

Προχώρησε μάλιστα και σε καταγγελία ότι η ουκρανική κυβέρνηση... πρόδωσε τους υπερασπιστές της πόλης, επειδή «τους χρησιμοποίησε ως όργανο εκβιασμού, άσκοπα, απολύτως απερίσκεπτα και άψυχα», είπε.

Το μέλλον όσων παραδόθηκαν

Ήδη από χθες έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι διαπραγματεύσεων για να καθοριστεί το μέλλον των μαχητών που παραδόθηκαν. Από την πλευρά της η Ουκρανία πιέζει να μπουν σε ένα καθεστώς ανταλλαγής αιχμαλώτων, όμως δεν είναι σίγουρο ότι η Μόσχα θα συμφωνήσει.

Στο ρωσικό στρατόπεδο ακούγονται ήδη φωνές για την έναρξη δίκης για εγκλήματα πολέμου που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση έως και την εκτέλεση των μαχητών που έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Την ίδια ώρα υπάρχουν κινήσεις και δηλώσεις εντός ρωσικής Δούμας να αντιμετωπιστεί το τάγμα Αζόφ ως τρομοκρατική οργάνωση και να δικαστούν αναλόγως.

Ήδη είναι σε εξέλιξη έρευνα ειδικής ρωσικής επιτροπής που μελετά τις πράξεις των Ουκρανών στρατιωτικών και κυρίως τις πληροφορίες πως χρησιμοποιούσαν αμάχους για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Μόσχα και οι αυτονομιστές έχουν κατηγορήσει πολλάκις το Τάγμα Αζόφ ότι χρησιμοποίησε άμαχους ως «ασπίδα» και πως είχε μετατρέψει ευαίσθητες δομές, όπως νηπιαγωγεία και σχολεία, σε στρατιωτικά αρχηγεία με στόχο να έχει κάλυψη από ενδεχόμενα χτυπήματα.

Στην νεότερη ενημέρωση για αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’, το υπουργείο ανέφερε ότι η Ρωσία είχε επίσης πλήξει την ανατολική Ουκρανία στην περιοχή Σολεντάρ της περιφέρειας Ντονέτσκ.

Η Ρωσία έπληξε επίσης ξένους μισθοφόρους, κατέστρεψε ουκρανικό αεροσκάφος Su-24, ουκρανικά οπλοστάσια και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, σύμφωνα με το υπουργείο. Δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά από ανεξάρτητη πηγή.