Οι διαβόητοι «Φρουροί της Επανάστασης», έκαναν την πρωτοφανή πειρατεία στα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό

 
Το. Ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Prudent Warrior» που έχει καταληφθεί από τους Ιρανούς

Ενημερώθηκε: 28/05/22 - 04:18

Οι διαβόητοι «Φρουροί της Επανάστασης», το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Ιρανικού Στρατού, ανέλαβαν την ευθύνη για την πρωτοφανή πειρατεία των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσαν χθες (Παρασκευή 27/5) οι Δημοσίες Σχέσεις των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) αναφέρεται ότι «οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν».

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη στην πρωτοφανή αυτή ενέργεια του Ιράν. Το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα μίλησε ξεκάθαρα για πράξη «πειρατείας», κλήθηκε ο Ιρανός πρεσβευτής στον οποίο έγινε έντονο διάβημα, ενώ ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης έφερε το θέμα στην Ευρωβουλή.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι αργά τη νύχτα, στο πρώτο δεξαμενόπλοιο, το «Delta Poseidon», υπήρχαν 25 άτομα πλήρωμα, από τα οποία, οι δυο είναι Έλληνες, ενώ στο δεύτερο πλοίο, το «Prudent Warrior» βρίσκονται 23 άτομα πλήρωμα τους οποίους οκτώ είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ρεσάλτο στο «Delta Poseidon» έγινε με πολεμικό ελικόπτερο, από το οποίο κατέβηκαν επτά πάνοπλοι «Φρουροί της Επανάστασης». Επτά ήταν επίσης και οι «Φρουροί της Επανάστασης» εφόρμησαν με δεύτερο ελικόπτερο για να κάνουν την πειρατεία και στο δεύτερο ελληνικό δεξαμενόπλοιο, το «Prudent Warrior».

Η αστεία δικαιολογία του Ιράν για την πειρατεία

Το πειρατικό ρεσάλτο τους οι Ιρανοί προσπάθησαν να το δικαιολογήσουν με αφορμή την κατάσχεση ιρανικού πετρελαιοφόρου από τις ΗΠΑ στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Επρόκειτο για το υπό ιρανική σημαία πλοίο Pegas, με 19 Ρώσους πλήρωμα, το οποίο δεσμεύθηκε τον Απρίλιο στην Κάρυστο.

Η Τεχεράνη γι’ αυτό είχε απειλήσει με αντίποινα.

Ομως, η Ελλάδα είχε απελευθερώσει το πλοίο, καθώς οι υπεύθυνοι εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν τον πόλεμο σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Reuters πάντως, χθες, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το ιρανικό φορτίο πετρελαίου του πλοίου. Το δεξαμενόπλοιο έπλεε με ρωσική σημαία μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε μετονομάστηκε σε Lana και ύψωσε ιρανική σημαία.

Στην Ευρωβουλή από τον Μ. Κεφαλογιάννη η πειρατεία από το Ιράν 

Αμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ που κατέλαβε το Ιράν, ζητά με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι σημειώθηκε επιδρομή ενόπλων σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, από το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν.

«Ένοπλοι Ιρανοί αποβιβάστηκαν με ελικόπτερα στο Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers και το κατέλαβαν. Το ίδιο συνέβη και στο Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping. Μεταξύ των πληρωμάτων που αιχμαλωτίστηκαν, βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί και στα δύο πλοία. Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις κρατικής πειρατείας. Οι πράξεις αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας», τονίζει και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί για την άμεση απελευθέρωση των δύο πλοίων και των ναυτικών.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαράδεκτη η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν

«Η κατάσχεση των δυο ελληνικών πλοίων στο Ιράν αποτελεί μια απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς των τοπικών αρχών, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντίποινο για την παρακράτηση ρωσικού πλοίου, με ιρανικό φορτίο, που έλαβε χώρα από τις ελληνικές αρχές πριν μέρες στην Κάρυστο», αναφέρει ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Παρακολουθώντας με ανησυχία την εξέλιξη του περιστατικού ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση:

1. Να διασφαλίσει, ως οφείλει, την ασφάλεια των Ελλήνων επιβαινόντων ναυτικών και την άμεση επιστροφή των δυο πλοίων ελληνικής σημαίας

2. Οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το νομικό πλαίσιο της παρακράτησης του ρωσικού πλοίου, καθώς και των αξιώσεων που έχουν εγερθεί κατά αυτού. Επίσης οφείλει να επιδείξει απόλυτη διαφάνεια στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με την επιχείρηση μεταφόρτωσης του πετρελαϊκού φορτίου από το συγκεκριμένο κατασχεθέν πλοίο», αναφέρει ο κ. Σαντορινιός. 

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά του, ο Τομέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι «ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός συνέβη σήμερα το απόγευμα, που υπερβαίνει κάθε προηγούμενο!

Οι ένοπλες δυνάμεις των φρουρών της Ιρανικής επανάστασης κατέλαβαν δύο πλοία Ελληνικών συμφερόντων, αιχμαλωτιζοντας τα πληρώματα τους, τα φορτία τους, αλλά και τα ίδια τα πλοία!

Ο χώρος της Ελληνικής Ναυτιλίας παρακολουθεί με τεράστια ανησυχία τις εξελίξεις».

Τονίζει ακόμη ότι «ο τομέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των πληρωμάτων και καλεί τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες. 

Σε μια περίοδο έντασης σε παγκόσμιο επίπεδο, η φωνή της λογικής και της ψυχραιμίας θα πρέπει να επικρατήσει».

Έκκληση της ΠΝΟ στην κυβέρνηση

Kάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora, να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτικοί των δύο πλοίων που καταλήφθηκαν στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές δυνάμεις, απευθύνει με σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

"Ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο," τονίσει η ΠΝΟ.

Παράλληλα καταδικάζει την βίαιη κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων και υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ