Οι ευθείες απειλές Ερντογάν και το σκηνικό ακήρυχτου πολέμου

 
Ερντογαν

Ενημερώθηκε: 10/06/22 - 08:15

Κρεσέντο προκλήσεων χτες από τον Τ. Ερντογάν ο οποίος, αρχικά μιλώντας στη λήξη της πολυεθνικής άσκησης των τούρκικων Ενόπλων Δυνάμεων «EFES 2022» αναβάθμισε την επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της χώρας για να το τερματίσει λίγες ώρες αργότερα με αναρτήσεις γραμμένες στα ελληνικά, στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο κ. Ερντογάν αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε στις γενικές απειλές περί διπλωματικής δράσης της Τουρκίας, αλλά προειδοποίησε την Ελλάδα με καταστροφή. Είπε ενδεικτικά ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας, στις οποίες συμπεριέλαβε τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και την «εργαλειοποίηση» του ΝΑΤΟ για ασκήσεις σε αυτά τα νησιά, «θα καταλήξουν σε καταστροφή».

Και το ερώτημα τώρα είναι, το επόμενο βήμα του Ερντογάν ποιο θα είναι μετά τις χτεσινές συγκεκριμένες πλέον απειλές εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας; Συνήθως ο Ερντογάν προαναγγέλλει τις κινήσεις του. Είναι το χτεσινό ωμό τελεσίγραφο προσπάθεια νομιμοποίησης των κινήσεών του που ετοιμάζει σε βάρος της Ελλάδας;

Θα εκμεταλλευθεί τη γενική αποσταθεροποίηση εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας, προκειμένου να επιχειρήσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας επί του πεδίου;

Οι εταίροι και σύμμαχοι, πώς θα αντιδράσουν σε αυτές τις απειλές; Θα τις προσπεράσουν για χάρη της συνοχής ή προτάσσοντας η κάθε χώρα τα δικά της επιμέρους συμφέροντα; Η εμεπιρία έδειξε ότι δενβ ιδρώνει το αυτί από τις μέχρι τώρα χλιαρές αντιδράσεις.

Το περιεχόμενο και το ύφος του χτεσινού κρεσέντο απειλών δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Το ωμό τελεσίγραφο Ερντογάν συνιστά πλέον κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Απαιτείται καθαρή και αποτελεσματική απάντηση.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα έχει επιδοθεί σε διπλωματική κινητοποίηση προκειμένου να ενημερωθεί ο διεθνής παράγοντας και να κτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον.

Απειλές με tweets στα ελληνικά

Χτες βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος κλιμάκωσε τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας με μία σειρά αναρτήσεων -στα ελληνικά- στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας με οκτώ συνολικά μηνύματα, σε ένα νήμα στα ελληνικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λεθεσε και πάλι το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεωναν, ισχυριζόμενος ότι «η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν».

Αναφέρεται στο Αιγαίο, μιλάει για τη Μεγίστη (Καστελλόριζο), ενώ αναφέρει «καταπίεση της Τουρκικής μειονότητας» σε Δυτική Θράκη, Ρόδο και Κω.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνει τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συνδέοντάς το θέμα με την κυριαρχία τους, ενώ αναφέρεται και στο Καστελόριζο, επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές αιτιάσεις για την μη ύπαρξη δικαιώματος χάραξης ΑΟΖ. Παράλληλα, στρέφεται και κατά αυτού που ονομάζει «εργαλειοποίηση» του ΝΑΤΟ: «Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος», γράφει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, επανέρχεται και στους ισχυρισμούς περί ύπαρξης «τουρκικής» μειονότητας, όχι μόνο στην Θράκη, αλλά και στην Ρόδο και την Κω. την οποία καταπιέζει η Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνει τις απειλές, προς την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά και στην Μικρασιατική καταστροφή.

"Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν.

Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν.

Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών".



Ι. Οικονόμου: Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει στη λογική, την ελευθερία και το δίκαιο

«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπογραμμίζοντας ότι η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ