Στα θρανία από σήμερα τα προσφυγόπουλα

 
Στα θρανία από σήμερα τα προσφυγόπουλα

Ενημερώθηκε: 10/10/16 - 10:11

Παρά τις κατά τόπους αντιδράσεις (Ωραιόκαστρο, Φιλιππιάδα, Λέσβος κλπ) στις τάξεις μπαίνουν από τη Δευτέρα, για ένα τετράωρο (από τις 2 μ.μ. ώς τις 6 μ.μ.), τα προσφυγόπουλα που μαζί με τις οικογένειές τους βρίσκονται βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα, σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα ενσωμάτωσής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ξεκινά κατά βάση σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο και Εύβοια. Σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και οπουδήποτε υπάρχει η ανάγκη εκπαίδευσης προσφυγόπουλων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας, στις τέσσερις ώρες θα διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, την αγγλική ή μια άλλη γλώσσα επιλογής τους -ανάλογα με το πού θα ήθελαν οι γονείς να πάνε αργότερα- μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνική εκπαίδευση, καθώς και θέματα που αφορούν αγωγή ή αθλητισμό.

Η μετακίνηση των μαθητών προσφύγων θα γίνει από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος σε συνεργασία με την Κομισιόν έχει βρει τα χρήματα. Όπως πρόσφατα είπε ο γγ του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, υπάρχει πρόβλεψη για τους εμβολιασμούς, όπως και για ένα έξτρα κονδύλι για την καθαριότητα και φύλαξη των σχολικών χώρων για τις επιπλέον ώρες που θα χρησιμοποιούνται.

Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ θα γίνει επιπρόσθετη προκήρυξη για φιλολόγους ή δασκάλους οι οποίοι θα διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα.

Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου και αρμοδίων παραγόντων να αμβλύνουν τις αντιδράσεις τονίζοντας ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες και αναφαίρετο για κάθε παιδί, και δεν προκύπτει κανένας υγειονομικός κίνδυνος, η προσέλευση των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία ξεσηκώνει αντιδράσεις. Αυτή τη φορά στη Λέσβο, όπου γονείς δημοτικών σχολείων της Μυτιλήνης δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο. Ενώ αμείωτες είναι οι αντιδράσεις και στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ισχύ από σήμερα (10/10) στο κέντρο της Αθήνας

ΚΑΙΡΟΣ 10/10/2016: Χαλάει από σήμερα ο καιρός

Πλοίο του αμερικανικού ναυτικού βρέθηκε αντιμέτωπο με πυραύλους στα ανοιχτά της Υεμένης

Σε 1.000 υπολογίζονται τα θύματα του τυφώνα Μάθιου στην Αϊτή