Ελλάδα – Σαουδική Αραβία: Αμυντικές σχέσεις που πάνε από το καλό στο…καλύτερο!

 
AMUNA

Ενημερώθηκε: 18/11/22 - 09:58

Η σημερινή ολοκλήρωση της διμερούς άσκησης «FALCON-EYE 3» μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, με έμφαση στην αεροπορία, αλλά όχι μόνο, φέρνει κατά νου το απίστευτα αναβαθμισμένο επίπεδο των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως την τελευταία τριετία. Το διάστημα δηλαδή που είναι στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και των Ενόπλων Δυνάμεων ο Στρατηγός Κώστας Φλώρος.

Μία αναβάθμιση των σχέσεων που περνά μέσα από τις άριστες προσωπικές σχέσεις και μεταξύ τους χημεία των δύο Αρχηγών, που ειδικώς στις αραβικές χώρες και ιδιαιτέρως στις χώρες του Κόλπου, δεν …αλλάζουν πολύ συχνά!

Μία σχέση που αποτελεί ένα πολύτιμο «προγεφύρωμα» της Ελλάδος στον αραβικό χώρο, λόγω και της δεσπόζουσας θέσης της Σαουδικής Αραβίας σε αυτόν, καθώς – εκτός όλων των άλλων – έχει στο έδαφός της τους δύο εκ των τριών «Ιερών Τόπων» του Ισλάμ, και συνακόλουθη επιρροή στις περισσότερες ισλαμικές χώρες, ενώ παράλληλα και η Ελλάδα από την πλευρά της, με της «ευλογίες» της Δύσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, προσφέρει στρατιωτική εκπαίδευση και τακτικές με «προδιαγραφές ΝΑΤΟ» κάτι που ενδιαφέρει άμεσα και επιδιώκουν συνεχώς οι Σαουδάραβες, οι οποίοι παρά τον μικρού μεγέθους στρατό τους, διαθέτουν τα περισσότερα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά, καθότι δεν έχουν φυσικά να σκεφθούν οικονομικά προβλήματα ή οικονομικές…περικοπές!

Ενδεικτικά των άριστων διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας είναι τα εξής στοιχεία αρχίζοντας από την άσκηση “FALCON-EYE 3” που ολοκληρώνεται σήμερα με την «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών” (VIP Day) στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας:

Η άσκηση “FALCON-EYE 3”είναι η Τρίτη φορά που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, το διάστημα 9-18 Νοεμβρίου 2022 στην 115 ΠΜ, εντασσόμενη στο πλαίσιο του ευρύτερου πλέγματος διεθνών δραστηριοτήτων με φίλες και σύμμαχες χώρες που επιμελείται το ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, μέσω της εκτέλεσης απαιτητικών σεναρίων που μεγιστοποιούν το εκπαιδευτικό όφελος και επαυξάνουν την μαχητική ικανότητα των συμμετεχόντων και την διαλειτουργικότητά τους.

Στην άσκηση συμμετείχαν 6 μαχητικά αεροσκάφη F-15, 7 μεταφορικά αεροσκάφη C-130J, 1 αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου και εναέριου ανεφοδιασμού (MRTT) καθώς και προσωπικό υποστήριξης εδάφους της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (RSAF), ενώ διεξήχθη στο FIR Αθηνών, με την εκτέλεση σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων Εναέριας Υπεροχής (DCA), Επιθετικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων (OCA) και Εκπαίδευσης Εναέριας Μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (DACT). Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν αεροσκάφη του ΑΤΑ, σκάφη του Αρχηγείου Στόλου και κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022 η πολυεθνική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την επωνυμία «HERCULES – 22», που πραγματοποιήθηκε στην Στρατιωτική Βάση Mohamed Naguib στην Αίγυπτο, με την συμμετοχή Αιγύπτου, Ελλάδος, των ΗΑΕ, της Κύπρου και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και με παρατηρητές από ΗΠΑ, Ιορδανία, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Μπαχρέιν.

Η «HERCULES-22», στην οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 15 στελέχη (αξιωματικούς και υπαξιωματικούς) της ΔΕΠ, αποσκοπούσε στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Αυτή την περίοδο συμμετέχει σε άσκηση μεταφορικών αεροσκαφών της RSAF στη Σαουδική Αεροπορία, ένα αεροσκάφος C-130H Hercules της τ56 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών που έχει μεταβεί στη φίλη χώρα ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Πρόσφατα, το διάστημα 8-10 Νοεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος επισκέφθηκε επίσημα την Σαουδική Αραβία μετά από σχετική πρόσκληση του Σαουδάραβα ομολόγου του Αρχηγού, με τον οποίο συναντήθηκε για τέταρτη φορά τα τελευταία χρόνια και είχα εποικοδομητική συνεργασία, καθώς εκτός των άλλων, συζήτησαν για την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στις ασκήσεις «TWAIQ-3» και «SPEARS OF VICTORY-23», οι οποίες θα λάβουν χώρα στο προσεχές διάστημα στο έδαφος της τελευταίας, όπως και για την συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας με πολεμικό πλοίο ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ-12», η οποία ξεκινά από σήμερα και θα διεξαχθεί το διάστημα 19-25 Νοεμβρίου 2022 στην Αίγυπτο. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας, επίσης για πρώτη φορά, με μαχητικά αεροσκάφη στην επόμενη άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ-23».

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ήταν μία εκ των πρώτων χωρών που ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για την παροχή βοήθειας για την προστασία στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων, αποστέλλοντας εκεί μία Πυροβολαρχία κατευθυνομένων βλημάτων Patriot PAC-3 της Πολεμικής Αεροπορίας, το προσωπικό της οποίας, που αποκτά πολύτιμη εμπειρία, επισκέφτηκε κατά την πρόσφατη εκεί παρουσία του ο Στρατηγός Φλώρος.

Βλέπουμε επομένως ότι οι διμερείς αμυντικές εκπαιδευτικές δράσεις είναι συνεχείς, με αυξανόμενη ποιότητα και βαθμό δυσκολίας, κάτι που φαίνεται ότι επιθυμούν και επιδιώκουν οι Σαουδάραβες αλλά και εμείς.

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ