Πούτιν: Ανακοίνωσε 36ωρη εκεχειρία στην Ουκρανία - Για "υποκρισία" μιλά το Κίεβο

 
κρεμλ

Ενημερώθηκε: 05/01/23 - 18:58



Η Ρωσία ανακοίνωσε εκεχειρία στην Ουκρανια από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Κρεμλίνο. Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Η Μόσχα καλεί επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας να επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από τις 12:00 τοπική ώρα την Παρασκευή έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Χριστούγεννα.

Στην πρώτη αντίδραση του Κιέβου σημειώνεται πως ο Πατριάρχης Κύριλλος καλεί σε «χριστουγεννιάτικη εκεχειρία» με την Ουκρανία, αφού υποστήριξε την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Όπως σημειώνεται τον Ιούνιο, ο Πατριάρχης Κύριλλος δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν κατά της Ουκρανίας «προστατεύουν τη Ρωσία... καθοδηγούμενα από ένα εσωτερικό ηθικό συναίσθημα που βασίζεται στην ορθόδοξη πίστη»

Η Ουκρανία απορρίπτει την έκκληση του Πατριάρχη Κύριλλου για κατάπαυση του πυρός ως «κυνική παγίδα»

Όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζιρα το Κίεβο απέρριψε την έκκληση του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για εκεχειρία τα Χριστούγεννα ως «κυνική παγίδα».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος πρότεινε εκεχειρία από το μεσημέρι της Παρασκευής έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, τοπική ώρα. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία χρησιμοποιεί το αρχαίο Ιουλιανό ημερολόγιο, γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Αλλά ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, πολιτικός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, απέρριψε γρήγορα την ιδέα ως «κυνική παγίδα», επισημαίνοντας ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει επανειλημμένα υποστηρίξει αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Η ROC [Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία] δεν είναι μια αρχή για την παγκόσμια Ορθοδοξία & ενεργεί ως «προπαγανδιστής πολέμου». Η ROC ζήτησε τη γενοκτονία των Ουκρανών, υποκίνησε μαζικές δολοφονίες και επιμένει στην ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της RF [Η Ρωσική Ομοσπονδία]. Έτσι, η δήλωση της ROC για 'εκεχειρία των Χριστουγέννων' είναι μια κυνική παγίδα & ένα στοιχείο προπαγάνδας», έγραψε στο Twitter ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Συνεχιζοντας ο Μιχαήλο Ποντολιάκ απέρριψε υποκρισία την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία, τονίζοντας ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

«Πρώτον. Η Ουκρανία δεν επιτίθεται σε ξένο έδαφος και δεν σκοτώνει αμάχους. Όπως κάνει η ρωσική δύναμη. Η Ουκρανία καταστρέφει μόνο μέλη του στρατού κατοχής στο έδαφός της... Δεύτερον. Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη - μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ