Ο πρόεδρος των Σκοπίων υπέρ της διπλωματίας του Πατριαρχείου Μόσχας

 
Ο πρόεδρος των Σκοπίων υπέρ της διπλωματίας του Πατριαρχείου Μόσχας

Ενημερώθηκε: 15/01/23 - 15:03

Εκτός ορίων η εκκλησιαστική διπλωματία της Ρωσίας με το κάλυμμα των επισκέψεων με στόχο την επικοινωνία μεταξύ ορθοδόξων, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες στα Σκόπια όπου ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντωνίος στα Σκόπια και συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο.

Ο κ.Αντώνιος μίλησε για Μακεδονική ορθόδοξη Εκκλησία και αυτό ουδόλως ενόχλησε τον πρόεδρο των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι ο οποίος σχολιάζοντας την επίσκεψη Αντωνίου την απέδωσε στην εκκλησιαστική διπλωματία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι προσωπικά δεν έχει πρόβλημα με οτιδήποτε κινείται σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Εκκλησία της Ρωσίας αναγνώρισε τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Φρόντισε δε να διαχωρίσει τη θέση της Εκκλησίας από αυτή του Κρεμλίνου αφού όπως είπε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί την εκκλησιαστική διπλωματία ως «ένα από τα εργαλεία του για να δικαιολογήσει στον κόσμο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις θηριωδίες που διαπράττει εκεί». Όπως είπε, αν ο σκοπός της επίσκεψης του Μητροπολίτη κ. Αντωνίου ήταν αυτός, τότε δεν θα την υποστήριζε. «Αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή νομίζω ότι οι συναντήσεις ήταν μόνο στο πλαίσιο της Εκκλησίας και συζητήθηκαν μόνο εκκλησιαστικά ζητήματα».

Στ θέμα του ονόματος Σερβία και Ρωσία παίζουν ένα βρόμικο παιχνίδι σε βάρος του Γ Φαναρίου και της Ελλάδας. Η Εκκλησία των Σκοπίων αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και αποκλείεται ο όρος «Μακεδονική» και κάθε παράγωγο του. Μέχρι στιγμής παρατηρείται το φαινόμενο η ονομασία που έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μην τηρείται, με τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δήλωση του Προέδρου Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος έκανε λόγο για αναγνώριση «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» από την Εκκλησία της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται οτι μητροπολίτης Αντώνιος επισκέφτηκε τα Σκόπια όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο στον οποίο μετέφερε τις θερμές ευχές του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, συγχαίροντας για άλλη μια φορά τον “Προκαθήμενο της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – την Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας για την παραχώρηση της κανονικής αυτοκεφαλίας”, σύμφωνα με την Ρωσική Εκκλησία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ