Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Προ των πυλών ο χιονιάς - Μπαράζ συσκέψεων - Μέτρα από Δήμους και Περιφέρειες - Στο πόδι η ΕΛ.ΑΣ.

 
xionia athina

Ενημερώθηκε: 04/02/23 - 15:23

Μπαράζ συσκέψεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην Πολιτική Προστασία ενόψει της επελαύνουσας κακοκαιρίας ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ που θα φέρει χιόνια ακόμη και στην Αθήνα, παγετό και θυελλώδεις ανέμους.

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων αναμένεται να ανακοινώσει η Ελληνική Αστυνομία, όπως ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο για την επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάρμπαρα». Παράλληλα, όπως είπε, προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους της Εύβοιας, των βορείων Σποράδων, της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Αττικής πρόκειται να εκδοθούν, καθώς αναμένεται να είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν σε πρώτη φάση από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», ενώ εξετάζεται η πιθανότητα να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους και άλλων περιοχών ανάλογα βεβαίως με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της επερχόμενης κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται δεύτερη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, το μεσημέρι θα υπάρξει νέα ενημέρωση για την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που θα ληφθούν αν κριθεί απαραίτητο είναι:

-- Κλείσιμο εθνικών οδών, ίσως και της Αττικής Οδού,

-- απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων,

-- κλείσιμο σχολείων, ακόμα και δημόσιων υπηρεσιών τη Δευτέρα.

Από την ΕΛ.ΑΣ., τίθενται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να συνδράμουν ουσιαστικά, με μέσα και έμψυχο δυναμικό, τον σχεδιασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν.

Ενισχυμένα κλιμάκια της τροχαίας θα επιτηρούν στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας της Επικράτειας, ευρισκόμενες σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Αρχές της χώρας.

Επιπλέον, με αποφάσεις που θα εκδίδονται από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων. Προς τούτο θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία της Τροχαίας που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Οι δήμοι και οι περιφέρειες ανά την Ελλάδα ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψει. Ενδεικτικό των μέτρων που λαμβάνονται είναι πως όγω των καιρικών συνθηκών, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου θα παραμείνει κλειστός για το κοινό.

Όσο για την λειτουργία των σχολείων την Δευτέρα, αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση των συνθηκών που θα επικρατούν από το μεσημέρι της Κυριακής, όταν και αναμένεται η σταδιακή ένταση των φαινομένων.

Ενημέρωση από την «Hellenic Train» σχετικά με την αυριανή κακοκαιρία

Παράλληλα, μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτική προστασία, ουρές σχηματίζουν από το πρωί οι οδηγοί στα καταστήματα με είδη αυτοκινήτου προκειμένου να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες και χιονοκουβέρτες ενόψει του επερχόμενου χιονιά (Δείτε εδώ πώς θα βάλετε τις αλυσίδες αλλά και τα πλεονεκτήματα αλυσίδων και χιονοκουβερτών).

Υπενθυμίζεται ότι οι οδηγοί των οχημάτων οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωστή τους χρήση.

Πού οφείλεται η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς που έρχεται

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, της τάξεως των 10 – 12 βαθμών αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, βάσει της νεότερης ανάλυσης των προγνωστικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Όπως εξηγείται σχετικά, αιτία γι’ αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, η οποία θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη Βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία.

Έτσι, σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα επιτρέψει την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Στο μεταξύ, η συγκεκριμένη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα χαρακτηριστεί από την κίνηση μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα από τα βορειοανατολικά πρoς την χώρα μας, οι οποίες θα συμβάλουν στην εκδήλωση σημαντικών χιονοπτώσεων στην ανατολική και νότια χώρα.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα διαρκέσουν κάποια 24ωρα.

Για την Αττική, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, που από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού.

Από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι εν λόγω χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολούθως, από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ