Εμπλοκή στις Διαπραγματεύσεις-Νάρκη στα σχέδια για εξωδικαστικό συμβιβασμό

 
Εμπλοκή στις Διαπραγματεύσεις-Νάρκη στα σχέδια για εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ενημερώθηκε: 21/11/16 - 19:09

Νάρκη στα σχέδια για εξωδικαστικό συμβιβασμό έβαλε σήμερα η «φορολογική τρόικα» καθώς με αιτίαση της τελευταίας στιγμής θέτει εν αμφιβόλω και την επιτυχία του συστήματος, αλλά πολύ περισσότερο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα κλιμάκια που έχουν επιφορτιστεί τον τεχνικό έλεγχο εξέφρασαν τον προβληματισμό ότι αν ενταχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις στο εξωδικαστικό συμβιβασμό, εταιρείες που έως τώρα έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε αυτές είναι των 100 δόσεων ή λιγότερες θα υπάρξει ανατροπή ως προς τον υπολογισμό των δημοσίων εσόδων, καθώς πολλές εξ αυτών θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκότερη ρύθμιση του εξωδικαστικού βάση της οποίας θα πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των δόσεων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έφερε προ εκπλήξεως το οικονομικό επιτελείο αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που ασχολούνται με το θέμα του εξωδικαστικού, καθώς δεν είχαν υπολογίσει αυτό το ενδεχόμενο.

Η άμεση αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν ότι ναι μεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των δόσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη πληρώνουν, ωστόσο θα υπάρξουν και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που θα οδηγηθούν μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού στα γκισέ του Δημοσίου και των τραπεζών.

Ωστόσο ουδείς μπόρεσε να εκτιμήσει με σαφήνεια το πόσα θα είναι αυτά τα έσοδα και αν θα υπολείπονται από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί έως τώρα.

Δεδομένου ότι η συζήτηση δεν μπορούσε να συνεχιστεί αφού οι δυο πλευρές ήρθαν σε ανοικτή διαφωνία, συμφωνήθηκε σε ανώτατο επίπεδο η συζήτηση να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες βάση στοιχείων που θα κριθούν αξιόπιστα.

Παράγοντες που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι θα εισέλθουμε σε μια άκρως πολύπλοκη και τεχνική συζήτηση η οποία ουδείς μπορεί να προβλέψει ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επομένων ημερών.

Μια πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι οι «ασκήσεις» αυτές θα διαρκέσουν τουλάχιστον 15 ημέρες, βάζοντας τα χρονοδιαγράμματα στα όρια.

Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως έγινε γνωστό θα εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όλοι πλην αυτών που έχουν «εμπορική ιδιότητα». Για τους υπόλοιπους το οικονομικό επιτελείο διατείνεται ότι θα υπάρξει ασπίδα προστασίας και συγκεκριμένα μέσω της αξιοποίησης του ν. Κατσέλη που από το 2015 και μετά προβλέπει και τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα των χρηματοπιστωτικών και τη Δικαιοσύνης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζουν σημειώθηκε ότι ουσιαστική σύγκλιση σε όλα τα θέματα. Στις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σταθάκης: Τρεις οι εκκρεμότητες

Σύμφωνα πάντως με τον Γ. Σταθάκη η συμφωνία είναι κοντά αλλά απομένουν τρία τεχνικά θέματα προς επίλυση. Το ένα αφορά τον τρόπο υπολογισμού κάποιων επιτοκίων, το δεύτερο θέματα που αφορούν την προσαρμογή των εγγυήσεων (όταν υπάρχει κούρεμα οφειλής θα πρέπει να υπάρξει και μείωση εγγύησης) και το τρίτο είναι οι φόροι προς το Δημόσιο που δεν θα κουρεύονται. Σε αυτό σημειώνεται ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να μην κουρεύεται ο ΦΠΑ και ΦΜΥ.