Η Γαλλία και το Βιετνάμ υπέγραψαν σήμερα Δευτέρα σειρά συμφωνιών, μεταξύ άλλων, για την πώληση 20 αεροσκαφών Airbus σε βιετναμέζικη αεροπορική. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται το Ανόι επιδιώκοντας να ενισχύσει την επιρροή της Γαλλίας στην πρώην αποικία της, τη στιγμή που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την απειλή των ΗΠΑ για την επιβολή σκληρών δασμών.
Η επίσημη επίσκεψη του Μακρόν στο Βιετνάμ, η πρώτη Γάλλου προέδρου έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, ήρθε εν μέσω απειλών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή για επιβολή δασμών 50% σε προϊόντα της Ε.Ε., οι οποίες πυροδότησαν νέα ένταση με την Ε.Ε..
Το εξαρτώμενο από τις εξαγωγές Βιετνάμ από την πλευρά του, δέχεται επίσης πίεση από την Ουάσιγκτον. Εχει δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα για να αποτρέψει την επιβολή δασμών 46% από την Ουάσιγκτον, οι οποίοι θα επηρέαζαν την ανάπτυξή του, κάτι που έχει αυξήσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για συμφωνίες σε βάρος των συμφερόντων της
«Ερχομαι εδώ για να ενισχύσω τους δεσμούς μας σε βασικούς τομείς – την άμυνα, την καινοτομία, την ενεργειακή μετάβαση και τον πολιτισμό», έγραψε ο Μακρόν στο Χ μετά την άφιξή του χθες, Κυριακή.
Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν την αγορά αεροσκαφών, τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, τους σιδηροδρόμους, τους δορυφόρους γεωπαρατήρησης της Airbus και τα εμβόλια της Sanofi, σύμφωνα με το Reuters.
Η Γαλλία είχε τον έλεγχο της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας για περίπου 70 χρόνια μέχρι που εκδιώχθηκε το 1954 έπειτα από μεγάλη ήττα που υπέστη στο βόρειο Βιετνάμ. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ πέρυσι αναβαθμίστηκαν στο υψηλότερο επίπεδο.
Κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ, πρώτο σταθμό μιας περιοδείας στη Νοτιοανατολική Ασία που περιλαμβάνει επίσης την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη, ο Μακρόν θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη πανεπιστήμιο στο Ανόι.
Η συμφωνία με την Airbus
Η συμφωνία που προβλέπει πώληση 20 αεροσκαφών ευρείας ατράκτου A330neo της Airbus στη βιετναμέζικη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους VietJet έρχεται σε συνέχεια περσινής αντίστοιχης συμφωνίας για την πώληση 20 αεροσκαφών.
Η υπογραφή ήρθε έπειτα από την παρότρυνση Ευρωπαίων αξιωματούχων προς το Βιετνάμ, τις προηγούμενες εβδομάδες, να είναι προσεκτικό στις παραχωρήσεις του προς τον Λευκό Οίκο, ανέφεραν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που εδρεύουν στο Βιετνάμ.
Η Airbus είναι ο κύριος προμηθευτής αεροσκαφών του Βιετνάμ, καλύπτοντας τον συνολικό στόλο του σε ποσοστό 86%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αεροπορικών αναλύσεων Cirium.
Με μία οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αμερικανικές εξαγωγές, το Βιετνάμ είχε δώσει σήμα για πιθανή αγορά τουλάχιστον 250 αεροσκαφών Boeing από τον εθνικό αερομεταφορέα του, Vietnam Airlines και την ανταγωνίστρια, VietJet.
Αξιωματούχοι και των δύο χωρών έχουν δηλώσει ότι τέτοιες συμφωνίες θα βοηθούσαν στη μείωση του τεράστιου εμπορικού πλεονάσματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδεχομένως θα κατευνάσουν τον Τραμπ.
Στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, «το Βιετνάμ θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν θα λάβει αποφάσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών συμφερόντων», δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος της Ε.Ε.
Το Βιετνάμ έχει ενημερωθεί ότι τέτοια βήματα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στενούς δεσμούς του με την Ε.Ε., η οποία έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη χώρα και είναι σημαντικός αγοραστής των προϊόντων του, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Υπέγραψε 13 συμφωνίες

Σήμερα υπέγραψε 13 συμφωνίες, κυρίως για την πυρηνική ενέργεια – κρίσιμο τομέα για την ασιατική χώρα που εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα και προσπαθεί να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της—καθώς και για τις μεταφορές και τους δορυφόρους.
Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Vietjet Air ανακοίνωσε ότι παρήγγειλε 20 αεροσκάφη Airbus A330-900, τα οποία προστίθενται σε άλλο αντίστοιχο συμβόλαιο που είχε υπογράψει πέρυσι με την ευρωπαϊκή αεροναυτική εταιρεία.
«Νέα σελίδα γράφεται μεταξύ των δύο χωρών μας (…) Υπάρχει επιθυμία να γράψουμε σελίδα ακόμη πιο φιλόδοξη στις σχέσεις μεταξύ του Βιετνάμ και της Γαλλίας, μεταξύ της Asean και της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο Μακρόν.
Αφού απέτισε φόρο τιμής στους αγωνιστές του πολέμου της Ινδοκίνας (1946-1954), όταν το Βιετνάμ πολέμησε εναντίον της Γαλλίας για την ανεξαρτησία του, ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Βιετναμέζο ομόλογό του.
O Μακρόν, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά το Βιετνάμ, συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Το Λαμ, ο οποίος είχε μεταβεί στο Παρίσι τον Οκτώβριο.
Οι δύο άνδρες γευμάτισαν στον Ναό της Λογοτεχνίας, μνημείο αφιερωμένο στον Κομφούκιο.
Ο Το Λαμ θεωρείται ο πιο ισχυρός ηγέτης της χώρας, με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν τις διώξεις κάθε φωνής επικριτικής προς το καθεστώς.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε ζητήσει με επιστολή του από τον Μακρόν να «ασκήσει πιέσεις» δημοσίως στην κυβέρνηση του Βιετνάμ ώστε «να απελευθερώσει χωρίς όρους όλους όσοι έχουν συλληφθεί επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, της ανεξιθρησκίας».
Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος έχει τονίσει ότι προτιμά να αναφέρεται στα ευαίσθητα αυτά ζητήματα κεκλεισμένων των θυρών. Ακόμη περισσότερο καθώς ελπίζει «να ενισχύσει τη συνεργασία σε στρατηγικής σημασίας τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η άμυνα», όπως εξήγησε η γαλλική προεδρία.
«Τρίτη οδός»
Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος αναμενόταν να επαναλάβει την πρότασή του να αποτελέσει το Παρίσι την «τρίτη οδό» για το Βιετνάμ, χώρα που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον σινοαμερικανικό ανταγωνισμό.
«Το Βιετνάμ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όλων των εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα», όπου το Πεκίνο διεκδικεί περιοχές.
Παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για να αποφύγει τους επιπλέον δασμούς ύψους 46% που επιθυμεί να επιβάλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα εξαγόμενα βιετναμικά προϊόντα.
Και ο Γάλλος πρόεδρος έχει ένα μήνυμα για όλους: προς τον Αμερικανό ομόλογό του υπερασπιζόμενος «τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου» και όχι τον νόμο «της ζούγκλας», σύμφωνα με έναν σύμβουλό του.
Προς τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, από τον οποίο ζήτησε να εγγυηθεί «έναν δίκαιο ανταγωνισμό», τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι ένας εταίρος «που σέβεται την κυριαρχία» των χωρών της περιοχής.
Και προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τη Μόσχα — με την οποία χώρες όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία έχουν στενές σχέσεις, κυρίως στον αμυντικό τομέα—ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία «αποσταθεροποιεί την Ασία» και όχι μόνο την Ευρώπη.